Manolo 2018 – En summering av året

Så här på årets sista dag vill jag passa på och summera året som har varit på Manolo. Jag har valt att fokusera och lyfta fram några djupgående artiklar som jag som redaktör är extra stolt över och som kanske en del läsare har missat. Det blir även en personlig summering kring hur 2018 sett ut ur mitt stilmässiga perspektiv.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-12-31 09:33  |  Lästid: 5 minuter
Manolo 2018 - En summering av året

Varje år producerar vi ca 5 artiklar i veckan här på Manolo men självklart finns det vissa som varit lite extra roliga att skriva eller publicera. Framför allt har det rört sig om de mer djupgående reflektioner kring stil som det kanske inte alltid finns tid till men som fått väldigt fin feedback från er läsare. Jag har valt att summera några av årets främsta artiklar här på Manolo. 

Reflektion – Varför tröttnar vi (inte) på vissa plagg?

I en av årets första artiklar reflekterade jag över varför vissa saker blivit favoriter i garderoben medan andra tyvärr inte längre används. Det handlade om allt ifrån färg, material, passform och snitt. 


 

Manolo 2018 - En summering av året
En kostym jag verkligen uppskattat genom åren som tyvärr inte längre används pga att den nu känns för kort.

Reflektion - Vad är prisvärt för dig?

En artikel där vi tittade närmare på varför saker kostar som de gör och inte minst vad man som konsument prioriterar att betala för. Varumärke, hantverk, slitstyrka eller design?

 


Manolo 2018 - En summering av året
Handsömnad är en tidskrävande aspekt som i t ex knapphål inte fyller någon praktisk funktion men fortfarande kan motivera ett högre pris.

Reflektion - Varför tröttnar vi på trender?

I den här artikeln tittade vi närmare på trendernas cykler och varför vissa plagg gått från hetaste trend till minimalt intresse. 

 

Manolo 2018 - En summering av året
Dubbla munkskon är det kanske tydligaste exemplet på en stor trend som kommit och gått de senaste 10 åren.

Tack för mig!


Vår frilansskribent Olof Nithenius som skrivit för Manolo i drygt fem år valde tyvärr under 2018 att lämna oss för andra uppdrag. Olof har bidragit med hundratals artiklar genom åren och varit ett uppskattat inslag av såväl er läsare som oss på redaktionen. I hans sista inlägg summerar Olof sin tid på Manolo. 

 

Manolo 2018 - En summering av året

Manolo guide till kavajaxlar

En artikel precis så nördig och initierad som Manolo skall få vara. Här avhandlade vi hur olika kavajaxlar påverkar helhetsbilden och knöt dem till deras mest kända regioner. 


 

Manolo 2018 - En summering av året
Markerade brittiska axlar från Huntsman.

Stilstudie - Armbandsur till smoking?

En djupdykning i såväl klockorna som smokingarnas värld där vi tog oss an den eviga vattendelaren: Bär man klocka till smoking? 

 


Manolo 2018 - En summering av året
Cartier Cintree

Mina personliga favoriter - Kostymer, KavajerSkor och Ytterplagg

I en mer personlig artikelserie summerade jag vilka plagg ur min egen garderob som jag tycker extra mycket om. 

 

Manolo 2018 - En summering av året
En av mina personliga favoritkostymer från Saman Amel.

Reflektion - Stilmässig intarsia


Under 2018 fick vi ett kärt återseende i form av vår frilansskribent Mikael Englund som bidrog med fyra texter om stil. Vår favorit handlade om stilmässig intarsia. 

 

Manolo 2018 - En summering av året
Gianni Agnelli var en mästare på området.

Reflektion - Färgkombinationer jag själv föredrar

En artikel om hur jag själv ofta gång på gång landar i vissa färgkombinationer. Jag listar mina sju personliga favoriter och förklarar lite kring varför jag fastnat just för dem. 


 

Manolo 2018 - En summering av året
En personlig favorit består av mörkblå kostym, ljusblå skjorta och orange inslag i slipsen.

Kostymsilhuettens ständiga förändring

I en djupdykning i de gyllene åren av klassiskt herrmode summerade jag hur den manliga kostymsilhuetten förändrats från smalt elegant till maskulint uppbyggt. Allt beskrivet med hjälp av tidsenliga illustrationer. 

 


Manolo 2018 - En summering av året
Markerade axlar under 1940-talet.

Mitt personliga stilår

2018 har varit ett spännande år här på Manolo. Vi har besökt Pitti Uomo i januari och juni för att ta in vart herrmodet är på väg de nästkommande året och i många avseenden fortsätter trenden i samma riktning som tidigare men med viss förändring. 

Snittet inom kavaj- och kostymbärandet börjar på allvar att förändras från att i ett par år snarare handla om early adoptors till att idag faktiskt finnas tillgängligt hos allt fler välsorterade herrekiperingar. Vi talar om tendenser där kavajerna blivit längre och klart rymligare, byxornas livhöjd och vidd mer tilltagen och stilar där ledigt och dressat kombineras allt mer frekvent än tidigarer. 

Den kanske tydligaste trenden jag upplevt är hur slipsen tagit allt mer stryk i såväl den personliga garderoben som i butiksutbudet. Att slipsen minskat i populäritet i arbetslivet är inget nytt fenomen men det känns som 2018 var året då även stilentusiaster även utan formell arbetsklädsel lämnade slipsen hemma. 


Missförstå oss rätt, jag älskar fortfarande slipsen och hoppas (och tror) att den kommer finnas med som en naturlig och tidlös del av den manliga garderoben i formella sammanhang även i framtiden. Däremot som en stilmarkör verkar den tappat en hel del mark. 

Plagg som polotröjor (för 5:e året i rad), pikétröjor och uppknäppta skjortor har istället klivit in som avslappnade alternativ till kavaj. Allt fler exprimenterar med ledigare skor än oxfords eller brogues till sin kavaj och även jag har märkt att valet allt oftare landar på lediga loafers eller sneakers än ett par högblanka oxfords. 

Dels går det inte att komma ifrån att för vissa har skräddat handlat om en trend i sig som man nu gått vidare från medan andra kanske har kvar intresset men tar nya influenser kring hur man kan tolka en kavaj eller kostym. Av denna anledning tror jag det italienska skrädderiet med lätt kanvas och naturliga axlar är här för att stanna då det är en perfekt brygga mellan det formella och lediga. En neapolitansk kavaj går utmärkt att klä upp med skjorta slips och flanellbyxor men kan lika lätt avdramatiseras med en polotröja och ett par jeans. Även om alla trender till slut kommer svalna så talar dagens informella samhälle emot den brittiskt uppbyggda kavajen som för visso kan vara fantastiskt snygg men sällan kan tituleras som ledig. 

Om vi tittar på mer specifika inslag så har 2018 helt klar varit året av manchester. Det är något jag tror kommer hålla i sig ett tag till även om det skall mycket till innan vi ser gemene man i manchesterkostymer. 


Det som slagit mig är att det nu varit ett par år sedan vi såg en riktigt tydlig trend inom skor. Från den närmast explosionsartade trenden av dubbla munkskor gick intresset över i tasselloafers men sen dess har vi inte riktigt sett en specifik modell ta över tronen som #menswears populäraste skoval. 

Om några dagar reser jag till Florens för vinterns Pitti Uomo-mässa där höst/vinter 2019/2020 skall visas upp. Det skall bli väldigt intressant att se vart vindarna blåser och jag vill passa på att önska alla er läsare ett gott nytt år så ses vi 2019. 

/Andreas Weinås

Redaktör, Manolo.se 


 

Manolo 2018 - En summering av året
Gott nytt år!
Dela på Facebook
Tweeta