Manolo möter – Simone Finamore

Vi fortsätter vår artikelserie där vi intervjuar representanter från några av världens främsta tillverkare. För några månader sedan kunde ni läsa om vårt möte med Phillip Car från skotillverkaren Saint Crispins och idag tar vi oss an en annan specialist. Vi har träffat Simone Finamore från exklusiva skjortmakaren Finamore Napoli.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-05-17 08:55  |  Lästid: 4 minuter
Manolo möter - Simone Finamore

Vi träffar Simone på företagets Trunk Show och måttsömnadsevent hos Gabucci i Stockholm. Simone tillhör tredje generationen av företaget som grundades av hans farmor 1925. Tillsammans med sin syster och två bröder driver de familjeföretaget som enligt många gör världens finaste konfektionsskjortor.

Vad skulle du säga gör Finamore Napoli unika i branschen?

Det är en mix av flera saker. Vi använder de finaste materialen självklart, det finns så att säga ingen poäng i att sy skjortor för hand i undermåliga material. Passformen på våra skjortor är också väldigt viktig. Den skall vara bekväm och samtidigt sexig och smickrande. Sist men inte minst är våra skjortkragar som alla är ritade av oss genom åren.


 

Manolo möter - Simone Finamore
Mjuk välbalanserad krage från Finamore.

Varför är det enligt dig bättre att sy en skjorta för hand än med maskin? 

Framför allt för att alla skjortor sydda för hand går att göra mer bekväma och rörliga. Sen kan man arbeta med en skjorta på ett helt annat sätt för hand än vad som går att göra med en maskin. Hela processen så som tillskärning och sömnad skiljer sig mellan hand- och maskinsydda skjortor. Sömmar sydda för hand är exempelvis mer elastiska vilket ger mindre belastning på dem när man rör sig. 

Finns det specifika delar av en skjorta som är viktigare att sy för hand än andra?


Den viktigaste och bästa delen att sy för hand är ärmhålet och axeln. Det gör att man kan öka rörligheten i hela skjortan genom ett grundare ärmhål vilket är svårt att få till med maskin. Det märks exempelvis tydligt när man kör bil med armarna framåt då djupt skurna ärmhål tvingar hela skjortan att röra sig. 

Och för att handsydda detaljer är vackrare rent estetiskt?

Ja! Självklart! Först och främst de rent praktiska egenskaperna men självklart tycker vi att handsytt är vackrare och har en trevligare känsla.

 


Manolo möter - Simone Finamore
Ett knapphål sys för hand i fabriken. En rent estetisk detalj men ack så vacker.

Producerar ni något hos utomstående producenter?

Nej, Finamore produceras 100% inhouse. Det är därför vi bjuder in många av våra kunder och återförsäljare till vår fabrik. Vi organiserar dessa resor med jämna mellanrum så vi kan visa upp hur arbetet bakom våra skjortor faktiskt går till. Vi producerar inte heller skjortor åt andra tillverkare än Finamore. Vi föredrar att fokusera på vår egna produktion som består av ca 65 000-70 000 skjortor per år. 

Vilken är den perfekta skjortan du skulle rekommendera att man har i garderoben?

Först och främst en vit skjorta som du alltid kan bära. I tygväg är det upp till kundens personliga preferenser och vad den skall användas till men vi rekommenderar alltid ett fint tyg. En skjorta är det du ofta bär närmast huden och ställer därför stora krav på kvaliteten. Angående krage rekommenderar jag en Kent eller Cutaway-krage som har fördelen att man kan bära den med eller utan slips och även utan kavaj. 


Många läsare undrar över de höga nummer som ibland figurerar när det kommer till skjorttyger?

Jag är inte så förtjust i så delikata och känsliga tyger. Även om det finns galna nummer upp emot 300-garner så rekommenderar jag aldrig över 200 men helst 170. Det är enligt mig det bästa man kan köpa för går man högre än så blir skjortorna lätt som regnrockar. Tyget blir så tätvävt att de inte andas längre. Känslan i handen är som silke men resultatet av att bära dem blir obekväm då man riskerar att svettas rejält. De är inte speciellt användbara i det avseendet.

Vad är den perfekta väven enligt dig?

170, double twist. I exempelvis en oxford eller twill.


Vad tycker du om Trunk Shows likt den här?

Trunk Shows är extremt viktiga! Det är ett av de bästa sätten för oss att nå ut direkt till slutkonsumenten. Feedback från slutkonsumenten är ovärdeligt för en producent och via återförsäljare blir det lätt ett filter där inte all information framkommer. 

Hur stort premium innebär Made to Measure över konfektionsskjortorna?

I runda slängar 25% påslag förutsatt att det är samma prisnivå på tyget. Då tar vi fram ett unikt mönster för kunden. Det mönstret sparar vi sen så att man enkelt kan beställa en ny skjorta i framtiden. 


Erbjuder ni skräddarsydda skjortor utöver MTM?

Ja vi erbjuder skräddarsydda skjortor där det inkluderar en provskjorta och fittings via vår ateljé i Neapel.

Med vissa måttsydda skjortor har jag själv haft problemet med krymp så även om skjortan var perfekt vid leverans kan ärmen bli för kort efter 2-3 tvättar. Hur hanterar ni ett sådant problem?

Vi tar alltid hänsyn till krympmånen i vår produktion. Inte bara för längden och vidden men även skjortkragar, manschetter osv. Det är baserat på den erfarenhet vi byggt upp under 90 år av produktion. 


 

Manolo möter - Simone Finamore
Ljusblå skjortor med Cutaway-krage från Finamore.
Dela på Facebook
Tweeta