Manolos guide till det skräddade Stockholm

Idag har vi valt att göra en komplett shoppingguide över de största sevärdheterna i vår huvudstad. Vi besöker det bästa Stockholm har att erbjuda i form av kläder, skor och accessoarer med en kort summering om respektive butik.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-10-04 10:27  |  Lästid: 3 minuter

A.W Bauer & Co, Brunnsgatan 4

A.W Bauer är Stockholms och Sveriges enda renodlade herrskrädderi. Man har i över 150 år producerat skräddarsydda kostymer, rockar och högtidsplagg i ateljén på Brunnsgatan. Idag är det tillskäraren Fredrik Andersen med en utbildning på Savile Row som driver skrädderiet. 

 


 

Nymans Ur, Biblioteksgatan 1

Längst ner på Biblioteksgatan hittar vi en av Sveriges om inte Nordens främsta butiker på kvalitetsklockor. Nymans Ur kan stoltsera med ett gediget utbud av varumärken som Rolex, Omega, Cartier, TAG Heuer och IWC men är också ensamma i Sverige med tungviktare som Vacheron Constantin, Audemars Piguet och A. Lange & Söhne. När ni ändå är i närheten rekommenderar vi varmt ett besök på Sempre (Jakobsbergsgatan 5) för en genuin italiensk espresso.

 


 

Gabucci, Nybrogatan 14

Gabucci flyttade för två år sedan från sin gamla lokal på Ingmar Bergmans gata 2 upp ett par hundra meter på Nybrogatan och har idag en av Stockholms och Sveriges finaste butiksytor. Med ett brett utbud som sträcker sig från prisvärda skickade tröjor från Morgano till konfektionskostymer i världsklass alá Cesare Attolini är det ett måste för den klädintresserade mannen.

 


Manolos guide till det skräddade Stockholm

 

Skoaktiebolaget, Humlegårdsgatan 4

Om man svänger vänster längst upp på Nybrogatan kommer man till Humlegårdsgatan och Skoaktiebolagets lilla butik på nr 4. Här hittar man kvalitetsskor från Carlos Santos, Carmina, Enzo Bonafé, Gaziano & Girling och Saint Crispins men även ett mindre utbud av accessoarer och läderprodukter från Rubinacci, Albert Thurston, Sozzi och Tärnsjö. Inom kort flyttar butiken ner på Nybrogatan bara ett stenkast från Gabucci. 

 


 

Grafford, Humlegårdsgatan 19

Sveriges två bästa skobutiker råkar faktiskt vara belägna på samma gatan. Grafford har Sveriges i särklass bredaste utbud av Crockett & Jones med en rad unika modeller för butiken. Utöver skor i toppklass finns ett eget skomakeri i källaren samt ett cigarrum där man kan hitta ägaren Stefan med en kubansk cigarr i mungipan.

 


 

Lund & Lund, Sturegatan 12

Lund & Lund är en av Stockholms anrikaste herrekiperingar med en inredning som är i princip oförändrad sen 1960-talet. I produktväg har man allt från prisvärda accessoarer från Andersons till spjutspetskonfektion från kashmirkungen Brunello Cucinelli. 

 


 

Atelier Saman Amel, Kommendörsgatan 21

På bara några få år har företaget Saman Amel kommit att bli en av Stockholms mest tongivande när det kommer till måttsömnad. I företagets ateljé på kommendörsgatan kan man sitta ner och inspireras av såväl kavajer som kostymer och rockar medan man bläddrar mellan exklusiva tyger från bl a Loro Piana och Ariston. Eller varför inte testa något från företagets slipsar eller stickade tröjor. 

 


 

Rose & Born, Grevgatan 2

Längst ner på Grevgatan i hörnet mot Strandvägen hittar vi klädbutiken Rose & Born. Det lite avlägna läget i förhållande till många andra på listan skall dock inte avskräcka då butiken är en av de främsta i såväl Stockholm som Sverige. Utbudet består till största del av den egna linjen som täcker alla delar av den manliga garderoben men man har även externa varumärken som Crockett & Jones, Montecore, Hestra och Jacob Cohen.

 


 

Marcus Malmborg, Strandvägen 7A

Sen cirka ett år tillbaka hittar vi Marcus Malmborg i sitt showroom 5 våningar upp på Strandvägen 7A. Här kan man titta närmare på accessoarer och skor från Stòffa och Christian Kimber samt konfektion och måttsömnad från Eidos Napoli. 

 


 

Hans Allde, Birger Jarlsgatan 58

Längst upp på Birger Jarlsgatan hittar vi en av Stockholms mest anrika herrekiperare. Hans Allde har utöver ett utmärkt utbud av kavajer och kostymer från Kiton, Belvest, Zegna och Corneliani även ett eget litet skrädderi på övervåningen. En lite avsides placerad butik som är väl värt en avstickare.

 


 

NK Stockholm, Hamngatan 18-20

En shoppingguide till Stockholm vore självklart inte komplett utan NK eller Nordiska Kompaniet. Här hittar man mängder av dressade plagg hos NK Man men även en mycket spännande butik i form av Paul & Friends. 

 


Dela på Facebook
Tweeta