Måttsydd smoking från Linnégatan 2 – Del II – Resultatet

Vad passar bättre så här inför nyårsafton än del två i vår artikel om processen bakom en måttsydd smoking via Linnégatan no.2 i Göteborg. I förra artikeln beskrev vi inspirationen bakom våra val samt tillvägagångssättet vid måttagningen och idag skall vi titta närmare på slutresultatet.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-12-29 10:32  |  Lästid: 6 minuter
Måttsydd smoking från Linnégatan 2 - Del II - Resultatet

Efter förra artikelns slut och alla detaljer, mått och önskemål dokumenterats tog det ca sex veckor till Per hörde av sig och meddelade att smokingen hade anlänt. 

Tillsammans med fotograf Ted Olsson begav jag mig till Dramaten och Gamla Stan i Stockholm för att dokumentera slutresultatet. Normalt sett så bör man räkna med att all måttsömnad oavsett om det är från Brioni eller Brothers kommer att kräva någon form av skräddarändring. Det kan vara ett litet intag i rygg, anpassning av byxlängd och vidd osv. I dessa bilder har inte en enda skräddarändring genomförts men mer om det senare. 

 


Måttsydd smoking från Linnégatan 2 - Del II - Resultatet
Måttsydd smoking från Linnégatan 2 - Del II - Resultatet
Helkropp där man kan se hur den lägre knäppningen tillsammans med högre byxmidja och väst täcker livet och ger en obruten linje under kavajknappen.
Måttsydd smoking från Linnégatan 2 - Del II - Resultatet
Den midnattsblå Barathea-väven från Vitale Barberis Canonico.
Måttsydd smoking från Linnégatan 2 - Del II - Resultatet
Den djupt skurna västen utan kavaj.
Måttsydd smoking från Linnégatan 2 - Del II - Resultatet
Byxornas längd och vidd blev helt enligt önskan och har inte behövt korrigeras hos skräddare.

Alla bilder - Ted Olsson

Dessa bilder togs som man kanske kan gissa i somras men jag valde att skriva artikeln först tills nu av ett par anledningar:

Linnégatan hade inte lanserat tjänsten än och ville vara väl bekant med processen och resultatet när den lanserades. En artikel om en tjänst som inte ännu är tillgänglig vore kanske inte heller av något större läsvärde. Sen är min egen erfarenhet av måttsydda plagg att det kan vara bra att bära dem en tid innan man utvärderar dem. Det första intrycket är absolut relevant men det är minst lika viktigt hur plagget ter sig över tid. Sen smokingen levererades har jag haft möjlighet att bära den vid en handfull tillfällen och fått möjlighet att utvärdera den över några månaders tid.

Byxan satt precis som jag önska och har ännu inte i skrivande stund korrigerats alls vilket jag som sagt brukar vara något man får räkna med. Detta kan självklart bero på lika mycket tur som skicklighet men var ändå positivt.


Kavajens passform var även den till belåtenhet. En lite mer tilltagen längd som jag tycker passar utmärkt på ett klassiskt plagg som smoking. Den får ett rent fall med volym nog att bäras med väst under och känns fortfarande smickrande i silhuetten. Just lite extra volym i kavajens framstycke är något jag uppskattat mer och mer men som kan vara svår att få till. Att få en kavaj att kännas rymlig med se smal ut är verkligen en konst som såval bra tillskärning som konstruktion.

Ett mått jag hade valt att ändra så här i efterhand är kavajens ärmvidd. Om det beror på ökad aktivitet på gymmet för min egen del låter jag vara osagt men även om en smal kavajärm kan bidra till en smal silhuett så föredrar jag i regel en lite mer rymlig överärm för maximal rörlighet. Detta går ofta att korrigera till viss del i efterhand beroende på sömsmån men det är alltid lättare att sy in än att lägga ut. 

Axelkonstruktionen är den mest uppbyggda och markerade som erbjuds och även om jag normalt föredrar en mjukare axel är detta något jag tycker passar bra med plaggets övriga snitt. Här finns självklart naturliga och okonstruerade alternativ om man önskar det.

Kavajslagen var precis vad jag sökte efter. Breda och spetsiga med en gorget (punkten där slag möter krage) som inte hamnar för långt upp på nyckelbenet. Valet att sänka knäppningen ett par cm från provplagget var definitivt något jag uppskattar så här i efterhand. När man väljer att förlänga en kavaj kommer knappen automatiskt sänkas något för att bibehålla balansen i proportionerna men vi valde alltså att sänka den ytterligare lite då kavajen är enknäppt och jag tycker det är väldigt fint med en lång linje från slaget ner till knappen på en enkelknäppt smoking. 


Den detalj där slutresultatet var svårast att förutse var västen. Som jag nämnde i första artikeln så är det problematiskt att få till exakt rätt mått på första försöket om man inte har just provplagg att utgå från. 

Sen bilderna ovan togs är det också västen den enda delen av smokingen som jag valde att ta med till Vivians skrädderi på Östermalm för att korrigeras.

Västen var inte katastrof på något sätt men jag kände efter att ha burit den ett tag att den behövde kortas så den satt högre upp på höften. Jag passade samtidigt på att ge den en djupare och mer dramatisk U-formad silhuett med ett kortare avstånd mellan knapparna likt västen på en frack. 

 


Måttsydd smoking från Linnégatan 2 - Del II - Resultatet
Samma smoking på två sätt. Klassiskt konservativt med smokingskjorta, svart fluga och operapumps samt i en ledigare tolkning med svart polotröja. Photograferat av Ted Olsson för King Magazine.

Summering 

Helhetsuppfattningen av en produkt och tjänst kommer alltid att påverkas av dess pris. Smokingen kostar i detta utförande och tyg 14 500 kr och värt att notera är att då den är en tredelad så utgör västen ca 2 000 kr av slutpriset. Det är värt att veta då man annars lätt glömmer det att instegspriser ofta syftar till tvådelade kostymer i det billigaste tygvalet. Eventuella skräddarändringar vid avprovning ingår i det priset. 

Om man tittar till det tekniska och hantverksmässiga står sig plagget bra sett till prisbilden. Det är en följsam full kanvas-konstruktion med ett tunnare mellanlägg och flera handsydda moment så som knapphål, ärmisättning, krage och bröstficka. Tjänsten kommer i butiken starta strax under måttsytt från Gaiola Napoli och Caruso där man främst fokuserar på konfektion.

Det råder samtidigt ingen tvekan om att det är en tydlig nivå upp i känslan hos producenter som Orazio Luciano och Cesare Attolini där hantverket egentligen ligger närmare skräddarsytt än måttsytt. Men då pratar vi om en prisbild på 3-5 gånger så mycket för motsvarande plagg. Samtidigt känns den här produkten i sin tur som en minst lika tydlig nivå upp från de smokings med fixerad/limmad konstruktion man vanligtvis hittar i den lägre prisklassen.


Möjligheten att höja och sänka axlar, anpassa ärmhål samt möjligheten att välja slag, modell och tyg kan för många vara värt ett visst premium. Särskilt om man har en kropp som avviker på något sätt från normen eller en specifik idé över vad man vill ha som kan vara svår att hitta i handeln.

Arbetet från butikens sida var bra genom hela processen och med tanke på att den här måttningen skedde i utvecklingsstadiet av tjänsten får jag säga att resultatet blev väl godkänt med undantaget för västen behövde korrigeras. 

Jag tror möjligheten att utgå från provstorlekarnas mått underlättade väldigt mycket för såväl butikspersonalen som för mig och risken att måtten blev helt uppåt väggarna minskar.

Det skall sägas att jag kanske tillhör den typ av kund som är väl medveten om hur jag vill ha det och i mindre behov av vägledning än någon som gör sin första måttsydda produkt men jag fick tydliga svar under hela processen rörande frågor om vilka val, möjligheter och begränsningar som fanns. Man kan t ex inte välja slagbredd helt fritt utan det rör sig om tre olika alternativ där mina tillhör de bredaste. Samma sak gäller höjd på Gorgen (något som i princip endast ändras vid skräddarsytt). 


14 500 kr är så klart mycket pengar och särskilt för ett plagg man bär så pass sällan men mitt smokingbärande har samtidigt ökat lavinartat sen den här beställningen. En utveckling jag hoppas bara kommer fortsätta öka och det råder inget tvivel om att det är en speciell känsla varje gång man tar på sig ett sådant plagg.

Måttsömnadstjänsten hos Linnégatan no.2 täcker såklart mer än bara smokings och man kan sy upp kostym, kavaj, uddabyxa, rock eller skjorta efter samma princip. Priserna varierar beroende på plagg, konstruktion och tyg.

För tidsboking och konsultation eller för eventuella frågor kontaktar man med fördel Per Mivér på per@linnegatan2.se.

 


 

Dela på Facebook
Tweeta