Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova – Del I – Måttagning och val

Idag är det dags för första artikeln av två i vårt reportage om måttsytt från Luigi Bianchi Mantova eller Lubiam som de kanske är mer kända som. Vi sydde upp en kostym via Ströms Man & Woman i Stockholm och tänkte i två delar summera processen, alternativen samt vår uppfattning om resultatet.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-03-16 08:41  |  Lästid: 6 minuter
Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del I - Måttagning och val

Historien bakom Lubiam startade 1911 när Luigi Bianchi öppnade en skräddarateljé i Mantova, norra Italien. Intresset för Bianchis ateljé blev snabbt stort och lockade bland annat kunder som dåvarande prinsen av Wales. Under 30-talet genomförde företaget en kraftig expansion och växte till en storskalig tillverkare av konfektion. Företaget, som består av tre underlinjer; Luigi Bianchi Mantova, L.B.M 1911 och Lubiam 1911 Ceremony. Luigi Bianchi Mantova är premiumlinjen med halv kanvas-konstruktion, L.B.M 1911 är instegslinjen med fokus främst på plaggtvättat och okonstruerat samt Ceremony fokuserar som namnet antyder på högtidsplagg. 

Utöver de tre linjerna erbjuder även företaget en intressant måttsömnadstjänst som vi upptäkte genom Ströms i Stockholm. Butiken har jobbat med Lubiam i flera säsonger och vi fick möjlighet att dokumentera processen och valmöjligheterna vid måttsömnad av en kostym.

Butiken har ett specifikt rum avsett för just måttsömnad och personal shopping och där inne finns provrum, en soffa samt alla tyger och provplagg. Det gör att måttagningen och processen avskiljs från resten av butiken så att man som kund kan få en kaffe och i lugn och ro sitta och bläddra i de olika tygbuncharna för inspiration.


 

Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del I - Måttagning och val
Separat rum för måttsömnad och personal shopping hos Ströms.

Mått

I vanlig ordning när det kommer till måttsömnad så startar processen oftast med måttagningen. Detta sköttes av Kristofer Nilsson på Ströms som har erfarenhet av tjänsten sen många år och även arbetar med mått från Corneliani och Barba.

När det kommer till måttsömnad finns det två sätt man kan gå tillväga på. Antingen så tar man kroppsmått eller så använder man sig av en Master, dvs provstorlek som man sedan baserar ändringarna på. 


I Ströms och Lubiams fall arbetar man med det sistnämnda alternativet och fördelen med det är att man som kund ganska snabbt får en bild av helheten. Man kan t ex prova olika modeller som har olika axelkonstruktioner men även testa en större respektive mindre storlek för att få en känsla av hur måtten ter sig i verkligheten. 

Själva provkavajen mäts självklart av för att alla mått skall vara noggrant dokumenterade och sedan adderar eller drar man av ex antal cm på respektive mått för att få till rätt balans och känsla. 

Detaljer som att höja och sänka ärmhål var en positiv överraskning att man kunde styra i den utsträckningen. Det går även att höja/sänka kavajens axlar samt de vanliga ändringarna som bröst, midja, stuss, ärmvidd, manchettvidd, nackhylla osv.  

I mitt fall så utgick vi från företagets storlek 50 som satt väldigt bra men i vanlig ordning behövde längas ett par cm i kroppen. Vi valde att ge kavajen lite volym i framstycket men hålla den figurnära i ryggen (en detalj som möjliggörs av måttsömnad och kan göra väldigt stor skillnad för helheten). Detta är inte rätt eller fel men det totala bröst-eller midjemåttet kan exempelvis fördelas i olika utsträckning til fram eller bakstycket. De senaste åren har jag kommit att uppskatta en passform och silhuett som har vad britterna brukar benämna som Drape. Det syftar till att man har lite extra tyg i framför allt bröstpartiet för att ge ökad rörlighet och ett rent fall. Det kräver dock att man har en god tillskärning och passform från början för att inte bli för stort. 


När det kom till byxan så valde vi att höja midjan så den hamnade precis under naveln. För att få en balans mot kavajens passform gick vi på en ganska generös vidd på närmare 20cm i fotvidd och en längd som precis nådde till skon utan att bryta. Jag valde dubbla plisséringar som en fin detalj som även möjliggör för lite mer rörlighet pga den extra volymen i låret

 

Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del I - Måttagning och val
Kristofer dubbelkollar axelbredden på provkavajen.

Tyg

Nästa steg var att välja ut ett lämpligt tyg. Jag hade initialt en höstkostym i någon form av flanell i åtanke.


Ströms och Lubiam arbetar med fyra bunchar med tyger från bla Vitale Barberis Canonico, Loro Piana, Guabello och Reda. Dessa finns i lager hos Lubiam vilket håller ner tiden för leverans av produkten till 4-5 veckor.

Utöver dessa finns även tyger från Holland & Sherry, Ariston, Drapers och Caccioppoli att beställa med en leveranstid på 5-6 veckor. 

Det finns tyger för alla årets säsonger samt specifika säsongstyger från Lubiams konfektion och personalen hade i min mening mycket god insikt i vad som fanns att erbjuda och kunde därför komma med flera förslag baserat på vad man var ute efter.

 


Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del I - Måttagning och val
Tygbunchar och provplagg hos Ströms.
Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del I - Måttagning och val
Urval av tyger från Holland & Sherrys tunna och exklusiva vårkvalitet "Crystal Springs"

En stor fördel som Ströms har är att de har uppkoppling mot lagret av flera av dessa tygleverantörer samt Lubiams egna lager så man snabbt och lätt kan uppdatera vad som finns hemma eller tagit slut. 

Jag vet av egen erfarenhet att det kan vara trist och inte minst tidskrävande om man valt ett tyg och genomfört alla val för att sedan en vecka senare få veta att tyget är slut och gå tillbaka för att välja något annat.

Mitt val föll till slut på ett av de tygerna som vi valde att använda till Manolo x Ströms flanellbyxa i slutet av förra året. Det var den mörkbruna, lite tyngre klassiska flanellkvalitén från Vitale Barberis Canonico som jag själv burit frekvent och känt att jag gärna hade haft en kavaj i.

Tygets nyans är brunt men har en lite kallare ton som gör att den blir lite mer subtil än de mer chokladbruna alternativen. Vikten på 340gr/m gör att den får lite mer "kropp" och bättre fall än de tunnaste flanellerna under 300gr. Det är absolut inte ett formellt tyg men går utan problem att bryta upp i kavaj eller byxa och fungerar perfekt som vardagskostym med bruna eller svarta skor. 


Till det valde vi en diskret brun hornknapp och inga avvikande detaljer så som kontrasttråd, foder eller liknande. Då det bruna tyget var en del av den stock service Lubiam håller så rörde det sig om en leverans på ca en månad.

 

Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del I - Måttagning och val
Knappar från Luigi Bianchi Mantova
Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del I - Måttagning och val
Flanelltyget från VBC tillsammans med den bruna knappen.

Detaljval

Nästa del som i motsats till vad många tror är minst lika avgörande för slutresultatet är detalj- och modellvalet. Beroende på om det är en enkel- eller dubbelknäppt kostym, smala eller breda slag eller kanske klassisk eller mer modern kan valet av modell skilja sig åt avsevärt.


Axlar

Här har Lubiam fyra alternativ att välja mellan. En väldigt konstruerad (classsic), en semi-konstruerad som har en viss markering och lätt vaddering (master), en mjuk axel utan roping men med lätt mellanlägg över axel (natural shoulder), samt en som är totalt okonsturerad (dream). Inför året lanserade även Lubiam ett femte alternativ i sin konfektion som är en neapolitansk "spalla camicia" med plisséringar. Den blir förhoppningsvis tillgänglig inom MTM under 2017. 

Efter att ha testat några av de olika alternativen i butikens konfektionsutbud samt provkavajer stod det ganska snabbt klart att det var versionen Dream som passade mig och mina axlar bäst. Den är helt okonstruerad men har ett slät linje utan veck eller puff. 

Modell


Lubiam erbjuder såväl enkel- som dubbelknäppta kavajer och mitt val föll på det sistnämnda. Där finns det två olika slagbredder att välja på (8.5 och 10.5) och jag valde det lite bredare alternativet. 

Modellen går att få med antingen patch pockets eller vanlig ficka med ficklock där valde jag en patch pockets som jag tycker gick mer i linje med den mjuka axeln på kavajen. 

 

Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del I - Måttagning och val
Modellen dream i dubbelknäppt som jag utgick från.

Pris


Prisbilden på måttsytt från Lubiam startar på följande:

Byxor från 2 999 kr, kavajer från 7 499 kr och kostymer från 10 499 kr. Allting sys i en halv kanvas-konstruktion och är producerat i Italienska Mantova. Utöver produkterna ovan kan man även sy rockar, västar, smoking och frackar om så skulle vara aktuellt.

I nästa del av artikelserien skall vi visa det färdiga resultatet och ge er vår summering av tjänsten.

 


Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del I - Måttagning och val
Dela på Facebook
Tweeta