Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova – Del II – Resultatet

Förra veckan kunde ni läsa första delen i vår artikelserie om måttsytt från Luigi Bianchi Mantova via Ströms i Stockholm. Idag är det dags för slutresultatet och vår syn på tjänsten i sin helhet. Till vår hjälp har vi tagit fotograf Ted Olsson för att illustrera hur plagget faktiskt blev.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-03-21 09:04  |  Lästid: 5 minuter
Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del II - Resultatet

Som ni kunde läsa i den första artikeln så har Lubiam en imponerande leveranstid på 4-5 veckor för måttsytt. Vi påbörjade processen i slutet av November och kostymen levererades strax innan jul, mindre än en månad senare. 

Varför vi valt att vänta så här länge med artikeln är för att ha möjlighet att bära plagget över tid innan man ger något utlåtande. Faktum är att det ofta tar ex antal användningar och lite tid innan man reflekterar över vad som känns bra eller mindre bra och vad man eventuellt kan göra annorlunda. 

Först av allt skall sägas att när kostymen levererades skedde en avprovning i vanlig ordning hos Ströms. Där kontrolleras att alla mått är som det ska och ifall det behöver göras några ytterligare skräddarändringar så ingår det självklart i priset. 


I mitt fall var det mycket små korrigeringar i form av någon cm intag i ryggen, och ett minimalt intag av byxvidden. Inget som påverkade silhuetten i sin helhet men mest för att trimma till detaljerna.

Tyget

Det vore fel att säga att det var någon form av chansning med tygvalet då det är exakt samma kvalitet som i senaste versionen av Manolo x Ströms flanellbyxa. Det är en mörkbrun flanell på 340gr/m från Vitale Barberis Canonico som passade utmärkt även som kavaj. 340gr låter tungt med dagens extremt lätta tyger men det är i ärlighetens namn ett lättviktsalternativ ur ett historiskt perspektiv. 

När det kommer till just flanell och höst/vinterplagg i allmänhet föredrar jag tveklöst en tyngre tygvara på över 300gr för ett bättre fall på både byxa och kavaj. 


Den bruna nyansen skiftar mellan tydligt brun och grafitgrå vilket gör den ganska mångsidig som vardagskostym. Samtidigt är det tveklöst en ledig kostym och inte något jag skulle ha i de allra mest formella situationerna.

 

Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del II - Resultatet
Den matta, mörkbrun flanellen mot ljusblå skjorta fungerar väldigt bra i min mening.

Byxan

Byxan blev faktiskt i ärlighetens namn en av de bästa jag sytt upp inom såväl mått- som skräddarsytt. Balansen med den lite (om än inte extremt) högre midjan, lite generösare lårvidden och längden som sträcker sig precis över skon passade mig perfekt. 


Jag valde dubbla plisséringar på byxan vilket också blev bra även om det är mer av en smaksak vad man föredrar. 

Man kan säga att silhuetten är en vidareutveckling av Ströms x Manolo-byxan men där alla delar ovan är förstärkta ytterligare och inte minst producerade efter mina mått. 

 

Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del II - Resultatet
Bra fall i byxan som här kombineras med skräddarsydd skjorta från Bauer och brogues från Bow-Tie.

Kavajen


Som flera av er säkert minns från den första artikeln så valde jag att gå på ett dubbelknäppt alternativ i kavajväg. Dels för att jag har fler enkelknäppta kavajer och kostymer men också för att jag tycker Lubiams dubbelknäppta snitt för modellen Dream jag valde är otroligt fint. 

Slaget är 10.5cm med en rak linje och perfekt balans i placeringen av gorgen. Då vi längde kavajen från konfektionslängd så kröp även knappställningen ner något vilket var positivt. 

Valet av fickor föll som ni kanske minns på patch pockets för en lite ledigare känsla. Här skall sägas att jag sen dess gått mer och mer åt passpoalfickor (jetted pockets) då jag gillar det rena och minimalistiska uttrycket i att bara ha ett streck längs kavajens sidor. Det är många som tycker tvärtom och inget som påverkat min benägenhet att använda kostymen. 

Axlarna på modellen Dream som jag valde att utgå från är helt naturliga och ger en rund och mjuk form. Det är ytterligare en detalj som bidrar till att avdramatisera den formella nivån och gör att kostymen utan problem kan bäras till en polotröja istället för skjorta och slips. 


Passformen i axelpartiet var faktiskt väldigt imponerande och trots att jag har både sluttande och roterade axlar lyckade Kristofer på Ströms kompensera för detta. 

 

Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del II - Resultatet
Detaljbild på kavajens slag och axel.

Vad jag gillar så här i efterhand är att vi behöll framstycket något rymligare och istället markerade ryggen så att man får ett rent fall och lite extra rymd i framför allt bröstpartiet. Britterna kallar det ofta för "Drape" och det syftar till plaggets fall. 

På bilderna ser plagget fortfarande smalt ut men när man drar ut kavajen från midjan är det gott om marginal i både bröst och midja. Det är just detta som bra skrädderi handlar om tycker jag. Att få fram en smal och smickrande silhuett samtidigt som man behåller maximal rörlighet och komfort. 


 

Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del II - Resultatet
Kavajen längdes så den når till handens knogar med armarna hängande längs sidorna.

Summering

Mitt helhetsintryck av tjänsten är att man får mycket produkt för pengarna. Just min kostym landade på 10 999 kr vilket är ungefär en femhundring över instegspriset. Då får man en måttsydd produkt i halv kanvas-konstruktion med mjuk och fin axel samt ett väldigt trevligt snitt. 

Samtidigt är det helt klart så att rent hantverksmässigt så är produkten mer industrialiserad än exempelvis Orazio Luciano, Cesare Attolini eller andra aktörer där stor del av kostymen sys helt för hand. Samtidigt är dessa inte sällan tre gånger så dyra och där får man ställa sig frågan vad man själv prioriterar högst. 


Gillar man Lubiams snitt och olika modeller så finns det stor chans att man kommer bli väldigt nöjd med slutresultatet. Då man har hela fyra olika axlar att välja på och snart även en neapolitansk "spalla camicia" så finns det ganska stor variation i vad som går att beställa. 

Servicen från Ströms sida har varit väldigt bra rakt igenom. Kristofer som skött alla mått känns väldigt påläst och insatt i produkten, valmöjligheterna samt återkopplade snabbt om det var något han behövde kolla upp. 

Ströms har måttsömnadsdagar i full gång fram till den 28/3 då representanter från bl a Corneliani är på plats men även Luigi Bianchi Mantova går att måtta. Under dessa dagar kommer man erbjuda 15% rabatt på all måttsömnad så är man intresserad av att sy upp en kostym för student, nya jobbet eller sommarsemestern så kan det vara ett utmärkt tillfälle att slå till.

För att boka en tid för måttagning kontaktar man enklast Ströms på 08-22 63 00 eller purpleroom@stroms.com.


 

Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del II - Resultatet
Kostymen i sin helhet.
Måttsytt från Luigi Bianchi Mantova - Del II - Resultatet

Alla bilder - Ted Olsson

Dela på Facebook
Tweeta