Måttsytt från Pelote

Antalet aktörer i Sverige som erbjuder måttsytt mode har de senaste åren ökat rejält vilket är roligt för oss som har ett stort intresse av detta. Det betyder också att det uppenbarligen finns en stor efterfrågan på kvalitet och välsittande kläder vilket är extra glädjande. Det styrker den tes vi haft att män lägger mer och mer tid och pengar på hur de klär sig och gör klokare val i sin konsumtion.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-02-02 08:14  |  Lästid: 5 minuter
Måttsytt från Pelote

I somras öppnade Malmöföretaget Pelote en butik i Göteborg. Då jag tycker att det finns ett nyhetsvärde i att berätta om denna nya aktör i Göteborg så valde jag att testa deras tjänst vilken jag tänkte redogöra för idag. Utbudet i Göteborg och Malmö vad gäller måttsytt är tyvärr relativt begränsat jämfört med de valmöjligheter och aktörer som finns i Stockholm. Så allt nytt välkomnas så klart.

Pelote, grundadas 1999 i Malmö och erbjuder måttsydda kostymer, kavajer, byxor, västar, rockar och skjortor. De har butik i Malmö samt en egen webbutik och alltså sedan i somras även en i Göteborg.

Namnet Pelote kommer från en fransk bollsport, som framför allt spelas i sydvästra Frankrike, i samma region som ett av företagets första skrädderier som man jobbade med. Den väldigt snabba bollen kan inte massproduceras utan tillverkas för hand, en åt gången. Pelote tog namnet eftersom de inte heller massproducerar utan alla deras skjortor och kostymer görs en och en där alla är unika.


Liksom de flesta måttbeställningsaktörer fokuserar man på service. Personalen lägger stort vikt vid att guida och förklara vilket är viktigt då denna typ av företag som Pelote är lockar många som kanske aldrig testat måttsytt innan och då är service och pedagogik a och o.

Rent prismässigt så kostar skjortor i företagets standardtyg ca 1 000-1 400 kr och om man väljer lite mer namnkunniga Thomas Mason och Albini så börjar detta på 1 700 kr.

Jag sydde inte upp någon skjorta men kikade lite på de som fanns i butiken vilka så bra ut. De är sydda med så kallad single needle stiching och hade riktiga pärlemorknappar.

 


Måttsytt från Pelote
Interiören i Göteborgsbutiken.

För kostym i deras bastyger så kostar dessa 5 700-6 500 kr. Sedan erbjuder de även lite exklusivare tyger från kända väverier så som Barberis, Holland & Sherry och Fox Brothers mfl. Då börjar det det på 7 000 kr och uppåt beroende på tyg.

De jobbar med en halvkanvaskonstruktion för dessa plagg med riktigt tagel (kanvas bestående av hästhår) som fästs med maskin samt riktiga horn eller stennötsknappar och foder från ledande Bemberg.

Det finns möjlighet att betala till för mer handgjorda detaljer så som bland annat att mellanläggen i kanvas är handsydda.

Deras stil beskriver de som fransk med inspiration från det bästa i England och Italien.


Som lite rolig kuriosa kan sägs att de klätt personalen hos världens mest exklusiva privata flygbolag baserat i Luxemburg.

Över till min beställning och upplevelse.

Jag har lärt känna Robin som driver verksamheten i Göteborg och som är väldigt välklädd och kunnig. Det senaste är viktigt när det gäller måttsytt då det krävs att personen som tar mått och genomför konsultationen måste veta vad den gör. Annars blir sällan slutresultatet speciellt bra.

När det kommer till min beställning så tänkte jag till lite extra. I ärlighetens namn så har jag en ganska stor garderob och har inget behov av mer kostymer eller kavajer. Däremot ville jag ha ett par lite grövre byxor av välskräddat snitt men som var i ett lite ledigare material vilket gör att de kan bäras i många olika sammanhang. Jag tänker allt mer så när jag investerar i ett plagg. Det måste finnas möjlighet att bära plagget ofta och på olika sätt. Jag hade dessutom sett några vänners byxor från Pelote och tilltalades av dem. När jag väl besökt dem och börjat prova ut byxorna så föddes en tanke på att göra en jacka med samma funktion som byxorna. Ett plagg som är mångsidigt och kan både kläs upp och ner så att säga. Ett mellanting mellan kavaj och rock som man kan bära med jeans och sneakers likaväl som flanellbyxor och slips. I butiken hängde deras car coat som fick bli min utgångspunkt.


Över till byxorna. Jag valde ett bastyg i Pelotes utbud. Det var ett 400gr/m tjockt tyg som enklast kan beskrivas som ett mellanting mellan flanell och tweed. Färgen är mörkgrön med nästa svarta inslag i ett så kallat nailheadmönster.

Vid utprovningen provade jag en mastermodell som Pelote och Robin utgick ifrån och lade till och drog ifrån på för att skapa en bra passform. Efter detta fick jag göra alla val och detaljer. Jag valde utan frontveck, en hög midja, en klassisk fotvidd på 21 cm som precis nuddar skon och hornknappar. Istället för side adjusters valde jag knappar i sidan som kan justera vidden i midjan.

 

Måttsytt från Pelote
Måttsytt från Pelote
Måttsytt från Pelote

Jackan är alltså en av Pelotes rockmodeller man kallar Car Coat fast som jag kortade ner en del till en rygglängd om ca 80 cm (ungefär som en kavaj för mig). Den har normalt fickor med lock men jag bytte ut dem mot utanpåliggande för ett något ledigare uttryck. Bröstfickan lät jag vara som den var då jag vill kunna bära en näsduk. Knäppningen fick bli öppen så att de fina bruna hornknapparna skulle synas. Tyget valde jag, som så ofta annars, i en av tygböckerna från Fox Brothers. Det är ett mellantjockt tyg om ca 550gr/m i deras ytterrocksbok. Det är en nyans ljusare än marinblått och kan liksom byxan beskrivas som ett mellanting mellan flanell och tweed i känslan. Lystern och färgen ger verkligen jackan liv.


 

Måttsytt från Pelote

Vad anser jag då om själva resultatet?

Byxorna kan jag helt ärligt och objektivt säga är de bästa måttsydda byxorna jag gjort. Har bara skräddarsydda byxor som trumfar dessa. När jag fick dem var det inte en enda justering som krävdes vilket är ovanligt när man bara gjort en utprovning.

Jackan krävde några justeringar passformsmässigt för att bli helt bra. Inget dramatiskt som inte en ändringsskräddare som Pelote samarbetar med kunde ordna på två dagar. Det var framförallt ärmlängden som var 2 cm för lång och vidden som var lite för vid. Det skall tilläggas att jag vill ha den ganska rak då det är en jacka och inte kavaj. Det skall lätt gå att bära en tröja eller cardigan under men efter en liten justering i ryggen så blev den bra.


 

Måttsytt från Pelote
Måttsytt från Pelote

Priset för de två plagg jag gjorde var 2 195 Kr för byxorna och 9 995 Kr för jackan i det tyg jag valde som alltså kostar lite mer än deras standardtyg.

Efter att mina plagg varit klara så har jag träffat en vän som även sytt upp en flanellkostym från Pelote och där jag synade denna noga som en del av denna artikel och även i hans fall såg det väldigt bra ut.

FotoMilad Abedi


 

Måttsytt från Pelote
Måttsytt från Pelote
Dela på Facebook
Tweeta