Måttsytt från Saman Amel ”Napoli” – Del I

Trogna läsare minns säkert att vi testade Saman Amels måttsömnadstjänst för snart två år sedan och sedan dess har väldigt mycket hänt inom företaget. Vi satt ner och pratade med grundarna Saman Amel och Dag Granath för att påbörja en beställning av företagets premiumlinje "Napoli".

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-06-27 08:22  |  Lästid: 7 minuter
Måttsytt från Saman Amel

Atelier Saman Amel har på några få år gått från ett inspirerande UF-företag med produktion av handsydda slipsar till att idag konkurrera om positionen som en av Stockholms absolut främsta måttsömnadstjänster.

När vi lät sy upp en tredelad kostym var ateljén belägen på Engelbrektsgatan men sedan dess har man inte bara flyttat till ny lokal på Kommendörsgatan 21, man har även valt att arbeta med två helt nya leverantörer i Toscana och Neapel.

Vi fick möjlighet att sitta ner med Saman och Dag under konsultationen till vår beställning och fråga dem lite om hur de ser på den egna verksamheten.


Hur skulle ni beskriva utvecklingen företaget tagit sedan vår artikelserie 2015?

- Det är otroligt mycket som har hänt sedan vi lanserade ateljé-konceptet i slutet av 2014; både för företaget och för oss personligen. Samtidigt har vi alltid haft som målbild att inte göra några helomvändningar utan att låta förändring i företaget ske organiskt över tid. Verksamheten är hela tiden i en förbättringsprocess. Vi är extremt kritiska mot oss själva hela tiden och söker hela tiden fel i vad vi gör för att kunna förbättra oss. Den enskilt största skillnaden är att vi båda idag, till skillnad från då, arbetar heltid med ateljén. Vi har helt enkelt mer tid och kan fokusera mer på att utveckla produkten och ge kunderna bättre service. Det är fantastiskt roligt och vi är tacksamma gentemot våra kunder som har gett oss den möjligheten.

Vad skiljer er spjutspetslinje "Napoli" från den som produceras i Toscana?

- Som somliga känner till så började vi vår bana med att själva sy slipsar helt för hand. Saman sydde även en del kavajer och skjortor på egen hand men vi förstod ganska snabbt att det var svårt att få någon lönsamhet i att arbeta på det sättet. Den handsydda produkten förblev trots allt en central del av vårt DNA och detta har vi dragit till sin spets i Napoli-linjen. Napoli-linjen är helt och hållet kompromisslös på den punkten och vi är stolta över att kunna erbjuda en produkt med den nivån av hantverk. Rent estetiskt så ger Napoli-linjen ett mer "skräddat" intryck och är något mer extravagant än vår Toscana-linje som är något mer nedtonad. Man både ser och känner att Napoli-linjen är en produkt som har krävt många timmar av handarbete att färdigställa.


Ni hyllas ofta för en unik och inte minst personlig estetik och lite annorlunda filosofi till måttsömnad. Hur kan man bäst beskriva den och på vilket sätt tror ni den påverkat uppfattingen om Saman Amel som företag?

Vårt snitt vad gäller kavajer är i grunden väldigt klassiskt. Mjuka axlar, något draperat bröstparti, grunda ärmhål och en längd som täcker stussen. En maskulin take på den neapolitanska stilen. Vi har inga behov att göra något som "sticker ut" när det kommer till vår tailoring. Snarare tvärtom. Vår vision är att man ska se att våra kostymer är bra, men det ska vara svårt att sätta fingret på vad som gör dem bra. Helheten ska gå före enstaka detaljer.

Samtidigt väver vi in en mer kontemporär estetik i det hela genom att hålla färgskalan dov och stylingen något mer vågad än vad som är traditionsenligt. Monokroma looks kombinerat med avslappnade stickade plagg och sneakers är inte ovanligt. Vi är heller inte främmande för att leka med proportionerna på till exempel byxor och rockar. Vi lyfter nog den skräddade produkten lite ur sitt sammanhang genom att låta den krocka med influenser från helt andra håll. Vår ateljé till exempel ser inte riktigt ut som den stereotypa bilden av en ateljé för klassiskt herrmode. Den är väldigt avskalad och luftig. Inga tunga träpaneler eller marmorbord. Vårt bemötande är också ganska avslappnat vill vi tro. Inget av detta är egentligen aktivt planerat utan snarare en naturlig förlängning av våra personligheter och vår personliga smak.

 


Måttsytt från Saman Amel
Dag Granath och Saman Amel i företagets ateljé på Kommendörsgatan 21 i Stockholm.

Vad inspirerar er just nu?

- Det är alltid spridda skurar vad gäller inspirationsområden. Generellt är det nog viktigt att hela tiden titta, leta och lyssna efter nya saker. Vi har en ständig dialog oss sinsemellan och med våra kunder om den här typen av saker. Inte helt sällan kan vi ha timmeslånga diskussioner med kunder som uteslutande handlar om vilken film som är Aki Kaurismäkis bästa eller vari hiphop-gruppen Mobb Deeps storhet ligger.

En inspirationskälla vi hela tiden kommer tillbaka till när det kommer till kläder är 1950-talets jazzscen i USA med Miles Davies och Bill Evans i spetsen samt italienska industriledares stil. Gemensamt för båda är att de hela tiden balanserar på linjen mellan att klä sig väldig traditionellt samtidigt som deras färgstarka personligheter lyser igenom i de små detaljerna.

Är det svårt att balansera sitt personliga uttryck mot en kunds önskemål? Har kunden alltid rätt eller bör man som måttsömnadsaktör arbeta efter en tydlig "husstil"?


- Det kan absolut vara svårt. Det finns en viss motsättning i det att måttsytt öppnar för väldigt mycket frihet för kunden samtidigt som vi som varumärke måste bibehålla en kontinuitet och tydlighet i vårt erbjudande. I grund och botten handlar det dock om att ha en dialog med kunden. Vi kommer med rekommendationer som kunden får ta ställning till. Om kundens preferenser avviker helt från vår uppfattning så måste vi dock tacka nej till beställningen. Vi har haft turen att de flesta som söker sig till oss gör det av en anledning. De uppskattar vad vi gör och ser ingen anledning att avvika nämnvärt från våra rekommendationer.

Vad är enligt er det viktigaste för att uppnå ett perfekt resultat när man måttsyr en kostym?

- Vi tror inte direkt att det finns något "perfekt" resultat. Med det sagt så strävar vi givetvis alltid mot att nå ett så bra resultat som möjligt. För att nå ultimat resultat är dialogen kritisk. Detta är den enskilt största skillnaden mot att köpa kläder RTW i butik; i vår ateljé sker alla möten genom tidsbokning och varje kund får under den tiden 100% av vår uppmärksamhet. För att nå så bra resultat som möjligt krävs det att vi får en känsla för vem kunden är samt att kunden får möjlighet att ventilera sina frågor och funderingar.

 


Konsultation

Anledningen att vi valde att påbörja detta projekt var just för att det hänt så mycket med företaget och inte minst produkterna de erbjuder. Då vi recenserat handsydda kavajer och kostymer från Orazio Luciano, Cesare Attolini och B&Tailor här på Manolo de senaste åren tyckte vi att det var hög tid att se hur Saman Amels spjutspetslinje står sig i konkurrensen. 

Likt Saman och Dag nämner i vår intervju så rör sig Napoli-linjen om en i princip genomgående handgjord produkt. Handsydda stygn är inte allt utan detaljer som tillskärning och avpress är två minst lika viktiga inslag som också utförs för hand för att ge plagget optimal form. 

Under första mötet med företaget har börjar man med en konsultation som ger Saman och Dag en tydlig bild som av vad kunden är ute efter och hur man på bästa sätt uppfyller detta. Min garderob består av en starkare höst- än vårdel vilket gjorde att jag var ute efter ett plagg som skulle fungera under sommarhalvåret.


Problemet när man skall sy upp skräddade plagg för den här delen av året är att många, inklusive jag själv bär mindre kavaj och kostym än på vintern. Nyckeln var därför att hitta ett plagg som skulle skulle kännas avslappnat och samtidigt elegant för middagarna på sommarsemestern där en tunn mörk kostym känns för formell.

Valet föll på en kostym i bomull då materialet har en avdramatiserande effekt och med tiden får en patina som bara bidrar till den lediga känslan. Det är också ett plagg som kan bäras med pikétröja istället för skjorta och slips eller med loafers eller t om sneakers under sommaren.  

Vad som kändes extra roligt var att det är just detta avslappnade förhållningssätt till kostymbärande som jag förknippar Saman Amel som företag med vilket fick mig att känna mig än mer övertygad om att det var rätt aktör att göra just en bomullskostym med.

Själva tyget kommer från Caccioppolis bomullsbunch och har en nyans som bäst kan förklaras som Taupe, ljusbrun eller nougat. Den är mörkare än beige men ljusare än brunt vilket gör att den passar utmärkt till väldigt många basfärger på skjorta, slips och piké. Denna nyans går lätt att matcha till i princip alla toner av brunt eller burgundy i skoväg.


 

Måttsytt från Saman Amel
Flera alternativ av bomullstyger och knappar att välja mellan.

Måttagning

När vi valt modell och material så var det dags för måttagning och här valde Saman att dels ta kroppsmått men även testa några av företagets provstorlekar för att få en lite klarare bild av hur resultatet kommer bli. 

En av de stora utmaningarna med måttsytt är att produkten levereras färdigsydd baserad på alla de mått som tagits. Inom skräddarsytt så har man ett antal avprovningar för att hitta balansen och se hur respektive mått ter sig så i detta avseende ställer måttsytt faktiskt ännu högre krav på att det blir riktigt bra från början. Självklart sker en avprovning vid leverans och man kan (och bör) i regel göra ett par mindre korrigeringar av ryggintag, byxlängd etc på plats för att det skall bli hundraprocentigt. Det finns dock ett par detaljer som inte går att korrigera det är placeringen av knäppningen då knapphålen är skurna vid leverans.  


Hos Saman Amel baseras och anpassas knäppningen efter kavajens totala längd för att behålla rätt proportioner. För att få en uppfattning om vart den skulle hamna på just min beställning lät Saman märka ut knäppningens placering på provkavajen.

 

Måttsytt från Saman Amel
Provkavajen där Saman med nål markerade vart knäppningen kommer hamna pga den något mer tilltagna längden.
Måttsytt från Saman Amel
Saman kontrollerar vinkeln på axlarna.
Måttsytt från Saman Amel
Kommunikationen mellan kund och företag är ofta helt avgörande för ett lyckat resultat.

När alla detaljer är dokumenterade och måtten tagna rör det sig om ca 8-10 veckors leveranstid och i vår nästa artikel på torsdag kommer vi summera såväl resultatet som helhetsupplevelsen av tjänsten efter att ha burit kostymen ett par månader. 

 


 

 

Dela på Facebook
Tweeta