Mina personliga favoriter – Kavajer

Förra veckan påbörjade jag en lite mer personlig artikelserie där jag summerade mina egna favoritkostymer i garderoben. Idag tänkte jag fokusera på kavajer, ett plagg som kan anpassas till fler situationer och även öppnar för lite fler färger och mönster.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-08-15 07:50  |  Lästid: 4 minuter
Mina personliga favoriter - Kavajer
Foto: Andreas Johansson

För många är en uddakavaj och överdelen av en kostym mer eller mindre samma sak. Jag hade länge en filosofi kring att kunna bryta upp en mörkblå kostym till en uddakavaj för större användningsområde och mångsidighet. Problemet är bara att tunna kostymtyger sällan är optimalt för en uddakavaj där man istället vill ha mer struktur. Samma sak gäller såklart för typiska kavajtyger som sällan har de funktionella egenskaperna man efterfrågar i ett byxtyg. Självklart finns det undantag men mitt råd är därför att i största möjliga mån köpa kavajer för sig och kostymer för sig.

Jag har valt ut mina favoritkavajer i garderoben och tänkte idag summera varför jag tror jag uppskattar dessa lite extra. 

B&TailorMörkblå hopsack-ull, 4-season


Den här kavajen recenserade jag här på Manolo under hösten 2016. Det var mitt första skräddarsydda plagg från sydkoreanska B&Tailor genom deras svenska representant och måttagare Robin Pettersson. Jag var ute efter den perfekta blå kavajen och valet föll på en klassisk hopsackväv i ull på 260-280gr från Vitale Barberis Canonico. Kavajen har tillräckligt med struktur för att bäras till såväl bomullsbyxor som flanell och karaktären är inte bunden till en specifik säsong. Sen beställningen för snart 2 år sedan har den här kavajen vuxit fram till den mest uppskattade och frekvent burna i hela garderoben. Den är perfekt för en jobbresa på 1-2 dagar och fungerar i de flesta sammanhang som inte kräver hel kostym. Vad jag verkligen gillar med kavajen är den rymliga men smickrande silhuetten. Det finns en ganska generös marginal i både midja och bröst men tack vare tillskärningen och konstruktionen så faller den rent och fint med en smal silhuett. Jag gillar så här i efterhand att jag valde B&Tailors typiska snitt med lite lägre gorge och skulle jag ändra något i efterhand skulle det möjligtvis vara att sänka knäppningen ytterligare någon cm. 

 

Mina personliga favoriter - Kavajer
Skräddarsydd kavaj från B&Tailor via Robin Pettersson i mörkblå hopsack från VBC. (Foto: Ted Olsson)

Orazio Luciano - Brun flanell, höst/vinter

Om min kavaj från B&Tailor är den mest mångsidiga och användbara så är den här bruna flanellkavajen från Orazio Luciano den bekvämaste. Den neapolitanska traditionen med fjäderlätt full kanvas och okonstruerad axlar passar perfekt ihop med det bruna hundtandsmönstrade flanelltyget från Loro Piana på ca 280gr. Med en komposition av 90% ull och 10% kashmir får man både lyster, känsla och slitstyrka vilket jag uppskattat. Under vinterhalvåret är det kanske den kavaj jag väljer oftast och jag bär den till allt mellan klassiska råjeans och benvita bomullsbyxor. Detta var den första produkt jag någonsin beställde av Orazio  och recenserades här på Manolo under vintern 2015. Faktum är att jag utgick från exakt samma mönster utan ändringar när jag beställde min senaste vårkavaj från dem i år. Att trots möjligheten inte känna att man vill göra några förändringar är ett minst sagt bra betyg för passform och inte minst känsla. 


 

Mina personliga favoriter - Kavajer
Måttsydd kavaj från Orazio Luciano i en mörkbrun hundtandsmönstrad flanell från Loro Piana. (Foto: Ted Olsson)

Sartoria Corcos -  Grön tweed, höst/vinter

Den här kavajen är speciell på många sätt. Dels pga det otroliga hantverk och den finish som Kotaro Miyahira lagt ner på den men också pga de många turerna kring den. Jag beställde kavajen under Corcos första svenska trunk show 2014 och hämtade ut den färdiga kavajen på våren 2016 efter närmare 5 fittings. Att processen tog så här lång tid handlade främst om att Kotaro är väldigt noggrann och endast var i Sverige vid ett fåtal gånger utöver de tillfällen jag kunde ha fitting i Florens under Pitti Uomo-mässan. En annan anledning kan varit att jag under perioden pendlat både upp och ner i vikt vilket kan vara problematiskt när det går lång tid mellan fittings. Slutresultatet blir oavsett väldigt bra och framför allt gillar jag Kotaros florentinska snitt med breda slag, lägre knäppning, förlängd axel och öppna quarters. Det kanske allra roligaste med kavajen är att Kotaro hittade den här specifika tweeden i en gammal tygbutik i Florens. Jag fastnade direkt för färgen och då det endast fanns 3 meter kvar kan man vara tämligen säker på att man är ensam om det. Detta är min enda tweedkavaj i garderoben och jag bär den framför allt till byxor i beige samt skjortor i ljusblått. 

 


Mina personliga favoriter - Kavajer
Skräddarsydd tweedkavaj från Sartoria Corcos i ett grönt vintagetyg. (Foto: Milad Abedi)

Ring Jacket for The Armoury - Gunclub-rutig ull/kashmir, höst/vinter

I förra veckans artikel om mina favoritkostymer kunde ni läsa om min förkärlek för Ring Jackets konfektion. Det är den kavaj- och kostymtillverkaren som passar mig bäst direkt från galg en och faktum är att deras exklusiva modeller för butikskedjan The Armoury är de som sitter bäst av alla. Modellen heter AMJ03 och har en klassisk rullad treknäppning med mjuk och naturlig axel samt en lite lägre knäppning. Precis som Ring Jackets egna kavajer har man här lyckats med att få till grunda ärmhål, generös överärm och lägre vinkel på axeln. Tre aspekter som annars kan va svårt att hitta inom just RTW. Tyget är en så kallad Gunclub-ruta från Ethomas i 90% ull och 10 % kashmir. Vad som framför allt fick mig att fastna för modellen var tonerna av beige, brunt, blått och grått som var precis det jag hade letat efter i flera säsonger.  Jag köpte kavajen våren 2016 och har burit den frekvent från tidiga hösten till sena våren. 

 

Mina personliga favoriter - Kavajer
RTW-kavaj från Ring Jacket for The Armoury i ett gunclub-rutigt tyg från Ethomas. (foto: Milad Abedi)
Dela på Facebook
Tweeta