Mina personliga favoriter – Skor

Tredje delen i artikelserien om mina personliga favoriter i garderoben fokuserar på den kanske viktigaste delen av den manliga garderoben. Jag pratar om skorna, en produkt som ofta sätter tonen för hela klädseln och som i många fall bara blir snyggare med tiden.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-08-22 07:50  |  Lästid: 5 minuter
Mina personliga favoriter - Skor

Jag har många intressen kopplat till manlig stil men jag tror intresset för kvalitetsskor har varit med längst. Det är något med hur ett par välgjorda skinnskor utvecklar sin egen patina efter år av användning och vård. Mina preferenser rent estetiskt har föga förvånande varierat genom åren från kraftigt mejslat till klumpigt runda. Fokus har gått från blankpolerade oxfords till ofodrade mockaloafers och färgmässigt sträckt sig från ljusbrun mocka till svart kalv. Idag skall jag summera de skor som betyder lite extra i garderoben. 

Det är inte nödvändigtvis de som burits flest gånger men alla modeller i dagens artikel har en speciell plats i garderoben. 

 


Crockett & Jones - Tasselloafer, Polo Suede

Min äldsta, mest använda och förmodligen älskade kvalitetssko kommer från brittiska Crockett & Jones och är tasselloafern av modellen Cavendish. Den runda 325-lästen är bland de bästa såväl estetiskt som passformsmässigt vilket lett till att jag införskaffat ytterligare ett par av modellen i Cordovan sen dess. Dessa skor har burits till grå fresco, slitna jeans, badbyxor och bomullskostym sen de införskaffades under hösten 2011. De har tvättats, slitits och sulats om och jag gillar dem lika mycket idag som när de köptes för 7 år sedan. 

 

Mina personliga favoriter - Skor
Crockett & Jones "Cavendish" i Polo Suede. (även översta bilden)

Enzo Bonafé - Adelaide oxford, mörkbrunt kalvskinn


I kategorin klassiska brogues ligger vår samarbetsmodell med Skoaktiebolaget från 2015 väldigt varmt om hjärtat. Skorna är handrandsydda och framtagna exklusivt för oss av italienska Enzo Bonafé. Det är en form av sko som jag bär till alla typer av kavajer och uddabyxor men även till ledigare kostymer. Den elegant rundade lästen kompenserar för den ledigare broguemodellen och nyansen är mörk nog för att matcha de flesta toner av grå flanell. Patinan det rödbruna skinnet har utvecklat är helt fantastisk. 

 

Mina personliga favoriter - Skor
Adelaide oxfords från Enzo Bonafé och Manolos samarbetssko med Skoaktiebolaget 2015. (foto: Ted Olsson)

Edward Green - Pennyloafer, svart kalv

Som ni kommer märka i den här artikeln finns det en stor förkärlvek till loafers i min garderob. Det är något avslappnat och elegant med modellen oavsett om man bär dem ledigt eller till kostym. Om mina Cavendish är mångsidiga men lediga så är Piccadilly från Edward Green mina mer formella favoriter. Jag bär dem allt oftare till mörk kostym och tycker personligen det är den bästa pennyloafern på marknaden. 


 

Mina personliga favoriter - Skor
Edward Green Piccadilly i svart kalvskinn.

Saint Crispin´s - Derby, ljusbrunt kalvskinn

Detta är kanske mitt exklusivaste par skor och kommer från Ungersk-rumänska Saint Crispin. De fokuserar på handrandsydda skor av hög kvalitet med framför allt en stor usp i möjligheten att anpassa skons passform efter kunden. Jag har inte gjort en personlig läst men det är fortfarande den bästa passform på randsydda skor jag testat med markant hålfotstöd och en passform som "suger till" när man stoppar i foten i skon. Modellen som är en derby i ljust skinn lämpar sig kanske allra bäst till uddabyxor i en mellan- till ljus ton och så här i efterhand kanske jag hade valt att göra en något mörkare nyans mest för mångsidighetens skull.

 


Mina personliga favoriter - Skor
Ljusbruna derbys från Saint Crispin´s till grå flanellkostym. (foto: Oliver Dannefalk)

Bow-Tie - Operapumps, svart lack

Detta paret kan jag inte påstå är det mest använda även om de säkert burits 1-2 gånger i månaden senaste åren. Varför de kvalar in på denna lista är för att det är kanske det paret som jag blir gladast av att ta på mig. Jag pratar om de för många kontroversiella Operapumpsen, denna klassiska och närmast oförändrade modell sen århundraden som idag märkligt nog känns lika rebellisk som konservativ till smokingen. Det är en lågt skuren pump i lack med en rosett i silke på vristen. Anledningen att jag älskar dem är just för att det säger väldigt mycket om bäraren. Det är 2018 knappast ett omedvetet val men det faller helt inom ramarna för vad som är ett korrekt till smoking. Det tyder helt enkelt på att man både känner till reglerna och samtidigt vågar vara personlig. Just mitt par är från företaget Bow-Tie som har flera olika pumps i utbudet. Tyvärr verkar det som att min modell har utgått till förmån för en Alberttoffla i lack med rosett som kännetecknas av en högre plös. 

 

Mina personliga favoriter - Skor
Operapumps från Bow-Tie till smoking. (foto: Ted Olsson)

Belgian Shoes - Belgian Loafer, mörkbrun mocka


Den sista av mina favoritskor är tveklöst en vattendelare. Antingen älskar man den eller hatar man den och följer man mig privat på exempelvis instagram råder det nog ingen tvekan om vad jag känner. Modellen heter Mr Casual 96 och är en toffelliknande loafers med företagets ikoniska lilla rosett på vristen och kommer från det lilla och mycket charmiga belgiska företaget Belgian Shoes. Ett företag så uppfriskande analogt och otillgängligt i en värld av växande e-handel och globalisering. De har endast en egen fysisk butik som är belägen i New York samt några få återförsäljare världen över. Sen jag för lite mer än ett år sedan köpte mitt första par har dessa varit en personlig favorit och det skönaste jag vet att gå i pga den mjuka mockasinkonstruktionen och svampiga lädersulan. Självklart begränsas de till sommarhalvåret om man lever i Sverige men det är samtidigt det par jag bär överlägset mest under just den perioden. Jag kombinerar dem med jeans, ullbyxor eller t om ledigare kostymer och har för sommaren investerat i ytterligare två utföranden av modellen. 

 

Mina personliga favoriter - Skor
Belgian Shoes modell Mr Casual i mörkbrun mocka. (foto: Milad Abedi)
Dela på Facebook
Tweeta