Mina tankar kring julklappar

Så här dags på året är julen nalkas brukar det bli dags, om man inte redan har börjat, att fundera över julklappar. Det rör både vad man skall köpa till nära och kära och vad man skall önska sig själv när ens snälla föräldrar eller familjemedlemmar undrar.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-12-08 14:27  |  Lästid: 5 minuter
Mina tankar kring julklappar

Som familjefar och make är jag nog i det skede av livet då det snarare handlar om att köpa julklappar än att fundera över vad jag själv önskar mig. Om tomten (eller min mamma) läser detta så är här i alla fall lite saker som jag gärna hade sett under granen i år. Det kanske ger er inspiration också både för er egen eller andras skull. För visst är mjuka klappar något extra att få, så länge de är av bra kvalitet?

Jag skrev redan föra året en text här på Manolo angående mina tankar när det kommer till julklappar. Egentligen har inte mycket förändrats. Jag har samma syn och förhållningssätt till detta i år men vill ändå fräscha upp minnet lite och förhoppningsvis både hjälpa och inspirera er när det kommer till årets klappar.

Innan jag skall komma in på mina personliga tips vill jag stanna upp lite och påminna om en sak. Julen är på många sätt härlig. Det är en tid för umgänge med nära och kära. Vi äter och dricker gott och rundar av året som gått på ett trevligt sätt. Det blir lätt lite ytligt när man som jag idag skall prata om julklappstips och konsumtion. Jag vill påminna om att det också är en tuff tid för många. Alla har det inte lika bra och utanförskapet blir lite extra påtagligt för många i Sverige under juletiden. Så innan vi sätter och framför brasan och mumsar på sillen och smakar på mumman och öppnar klappar, gör gärna något gott och skänk en liten slant om ni kan till organisationer och föreningar som gör ett hedervärt jobb och hjälper dem som har det tufft. Ni väljer själva men Stadsmissionen med flera gör ett beaktansvärt arbete. Att hjälpa någon är en väldigt fin julklapp.


När det kommer till hur jag själv tänker när det gäller att köpa julklappar till mina nära och kära och även vad jag själv önskar mig av tomten så tänker jag färre men bättre. Då man som jag har ett intresse för stil och mode och gillar kvalitet så kommer det alltid att uppskattas mer att få två par fina strumpor för 400 kr än en skjorta för samma pris. Jag gillar kvalitet helt enkelt, både att ge och få. Sen tycker jag inte att det räcker utan en bra julklapp skall även vara genomtänkt och personlig. En smart gest som visar på engagemang är något jag själv uppskattar mycket.

Nedan kommer några tips på saker som jag själv uppskattar och som kanske kan ge er inspiration. Jag har försökt hålla mig till klappar som inte springer iväg allt för mycket i pris (bortsett från ett fall…) för att det också skall vara relativt rimliga presenter att överväga.

Till att börja med vill jag slå ett slag för tidningen Monocle. I mina ögon är det ett makalöst bra magasin som ger mig något när jag läser det. Jag blir både mer allmänbildad och inspirerad när jag läst det vilket är ett gott betyg. En prenumeration på denna tidning är i mina ögon en väldigt bra julklapp. Om ni klickar er in på deras webshop, eller besöker någon av deras små butiker runt om i världen, finns det ett smörgåsbord av fantastiska presenter i alla prisklasser som passar väldigt många.

 


Mina tankar kring julklappar
Tidningen Monocle.

Om man ändå pratar läsa så är en inspirerande bok aldrig fel för oss stilintresserade. Min absoluta favorit i år heter Men and Style och är skriven av David Coggins. David i sig är en väldigt intressant skribent och han har samlat en rad berättelser och porträtt i sin bok som även innehåller riktigt inspirerande bilder.

 

Mina tankar kring julklappar
Men and Style av David Coggins.

Annars är generellt sett accessoarer bra att köpa som julklapp. Jag minns när jag var liten och mina föräldrar retades lite och sa att tomten nog kommer med strumpor och kalsonger i år. Det var skräcken då men drömmen idag, förutsatt att de är av bra kvalitet. Jag gillar sköna strumpor som håller bra. Det kan vara lite ledigare ull/kashmir i något mönster som Fair Isle, exempelvis från American Trench eller ett par lite finare och mer dressade från Mazarin.  En skön och fin t-shirt eller undertröja i bra bomull är en annan bra present. I år hoppas jag framförallt på en med knäppning från tyska Merz B Schwanen.    

 


Mina tankar kring julklappar
Strumpor från Mazarin.
Mina tankar kring julklappar

Mössor och halsduk är annars klassiker och utbudet är enormt. Jag har personligen en förkärlek för det lite fläckliga donegalmönstret och Drake´s London har i år flera fina färger att välja på. När det kommer till halsdukar har jag alltid föredragit mönstrade men har i år fått upp ögonen för diskreta enfärgade i basfärger så som exempelvis marinblått och där Berg & Berg har en prisvärd variant i ull som jag gillar.

 

Mina tankar kring julklappar
Donegal från Drake´s.
Mina tankar kring julklappar
Mörkblå halsduk från Berg & Berg.

Parfym och grooming vet jag är populärt. Det är dock väldigt individuellt hur man uppskattar en doft och för mig svårt att ge bort. För oss med skägg uppskattas dock alltid en bra skäggolja så som exempelvis en från Capt Fawcett.

 


Mina tankar kring julklappar

Även om det är kallt och risk för snö och slask så vet vi ju ändå att förr eller senare så kommer det en vår. Då känns det skönt att lämna kängorna ett tag och snöra på sig ett par stilrena och sköna kanvasskor. Personligen gillar jag slovakiska Novesta som erbjuder en bra produkt i förhållande till pris.

 

Mina tankar kring julklappar
Sneakers från Novesta.

Klockor är något som normalt sett kostar mycket och kanske inte är det första man tänker på när det kommer till julklappar. I fallet med Timex Archive finns dock ett prisvärt alternativ då man får en snygg klocka för en relativt billig peng.

 


Mina tankar kring julklappar
Timex Archive

Sista presenten ut är något jag verkligen hoppas på. Snälla tomten, om du läser detta, så har jag varit väldigt snäll i år och ätit min spenat. Jag önskar mig därför en skipper jacket i merinoull från danska Andersen Andersen. Ett otroligt fint och mångsidigt plagg som jag gärna bär i många olika sammanhang fram över.

 

Mina tankar kring julklappar
Anderson & Anderson Skipper Jacket.
Dela på Facebook
Tweeta