Mitt år – En reflektion av det stilmässiga året som gått

Det har blivit en tradition för mig nu att här på Manolo avrunda året med lite personliga reflektioner kring året som gått. Ni får idag min sammanfattning av saker som påverkat mig själv rent stil- och modemässigt vilket till stora delar har kunnat läsas av er trogna följare under året. Det blir kanske lite utav en repetition som jag ändå vill göra. I samband med detta vill jag från mitt håll passa på att önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Tack för året som gått

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-12-15 08:57  |  Lästid: 4 minuter
Mitt år – En reflektion av det stilmässiga året som gått
Photo: Ted Olsson

Innan jag går in på detaljer så vill jag börja på det övergripande planet. Jag har snuddat vi det lite lätt vid ett par tillfällen i mina texter och kan så här med både facit i hand och lite distans konstatera att omgivningen och livssituationen är faktorer som absolut påverkar ens stil och förhållningssätt till stil. Oavsett vad många säger så har det en stor inverkan. Jag har både blivit pappa, lämnat stan och blivit husägare. I och med att jag detta år bestämt mig för att resa mindre och spendera tiden hemma så har jag haft begränsad kontakt med storstäder, modemässor och branschfolk, något jag normalt har haft.

För mig har detta inneburit att jag umgåtts mindre med välklädda experter och mer med min egen familj och andra barnföräldrar. Direkt efter jobbet har jag slängt mig i bilen, snabbt svidat om till jeans och t-shirt för att fixa något hemma istället för att promenera ner på stan i en dubbelknäppt rock för en drink med andra #menswear-vänner. Även om detta år på många sätt påverkat min uppfattning om stil är den till stora delar den samma. Jag ser likadan ut på jobbet varje dag men jag har kommit att uppskatta en allt mer praktisk, komfortabel och lite ledig look. För mig är det nog den största förändringen och något som sammanfattar året som gått. Som en konsekvens av detta har jag vid investeringarna i min garderob 2016 framförallt valt betydligt mera robusta och lediga plagg än tidigare.

Även om de stora förändringarna ovan skett så har jag trots allt jobbat på rätt så flitigt med mina texter och skrivande. Likt ifjol har sociala medier betytt mycket för mig och spelat en stor roll. Det kan sägas mycket om detta och det är sunt att ifrågasätta det vettiga i att frivilligt exponera sig själv så som jag valt att göra. För mitt jobb som skribent mm så har det dock öppnat många dörrar och underlättat arbetet. Andra positiva saker är det enorma nätverk av trevliga och likasinnade personer runt om i världen som det gett mig. Räkna därför även fortsättningsvis med en rad inlägg på Instagram under @olof1982.


 

Just spridningen via sociala medier har under 2016 lett till två fantastiskt roliga saker för mig som båda gett ego-boosten en rejäl skjuts. I somras blev jag porträtterad i Financial Times bilaga How To Spend It på temat vanliga män som inspirerar andra stilmässigt via sociala medier idag. Inte långt därefter fick jag frågan av Bernhard Roetzel, en person som jag alltid sett upp väldigt mycket till när det kommer till skrivandet, om jag ville utgöra ett av de personporträtt som hans nästa bok innehåller. Jag säger inte detta för att framhäva mig själv, jag är alltid lika förvånad och glad när någon uppmärksammar mig, utan för att det är någon sorts kvitto på det hårda arbete vi lägger ner på det här.


 

Mitt år – En reflektion av det stilmässiga året som gått
Min artikel i How To Spend It.

En sak som i allra högsta grad betytt mycket för mitt stilmässiga år är att jag allt oftare numera valt att jobba med professionella fotografer både till repotage och recensioner av produkter och tjänster. Det råder inget snack om att det höjer helheten enormt och utifrån den feedback vi fått av er läsare uppskattas den högre kvaliteten. I den mån budgeten medger det skall jag försöka göra detta i ännu större utsträckning fram över. Ett betyg på hur duktiga de är måste vara att de till och med, åtminstone ibland , lyckas få ett hopplöst fall som mig att se ok ut på bild. Då är man en bra fotograf, eller åtminstone en jäkel på photoshop. Ett stort tack till framförallt Ted Olsson, Milad Abedi och Jamie K Ferguson, mina vänner och hovleverantörer av strålande bilder!

 

Mitt år – En reflektion av det stilmässiga året som gått
Photo: Milad Abedi.

De av ser som följt mitt jobb ett tag vet att jag har ett rejält intresse för bra skor. Som framgått ovan har jag lagt mer fokus på en bra garderob att ha utanför kontoret detta år. Vad gäller skor så sammanfattas detta i en nyvunnen kärlek för Made in Maine (och andra delar av USA). Jag har insett hur otroligt sköna och snygga fritidsskorna och kängorna från märken som Quoddy, Rancourt, New England Outerwear och Oak Street Bootmakers är. De har allt jag söker, kvalitet, hantverk, fina material, är sköna och dessutom både snygga och praktiska.


 

Mitt år – En reflektion av det stilmässiga året som gått

Avslutningsvis kan året som gått även sammanfattas som ett av mina mer kreativa år. Även om resandet och flackandet fått stryka på foten så har jag jobbat på en del hemifrån både med mina vanliga texter, ett utkast till en bok och lite skisser på mönster och design. Detta jobb har även gjort att jag under året stiftat bekantskap med en rad nya och intressanta personer. Jag vill framförallt nämna sångaren och stilikonen Anthony Sylvester, författaren och skribenten David Coggins och illustratören Brian Andrew Jasinski. De har alla på sitt sätt hjälpt mig, inspirerat mig och bidragit till att 2017 ser mycket spännande ut.

 

Mitt år – En reflektion av det stilmässiga året som gått
Illustrationer av Brian Andrew Jasinski.

Ett stort tack till alla andra jag intervjuat, lånat bilder av, diskuterat med och som på olika sätt bidragit till vårt arbete.


Jag ser mycket fram emot 2017, nya utmaningar, och att fortsatt få möjligheten att förhoppningsvis både inspirera och utbilda så gott jag kan genom mina inlägg.

Glöm aldrig bort att det är mode vi pratar om här, det skall vara roligt och inspirerande.

Bästa hälsningar

Olof


Dela på Facebook
Tweeta