Moderna väskor från J.Panther Luggage Co.
Från att mestadels grottat ner mig och fördjupat mig i välgjorda produkter från Storbritannien och Italien har jag det senaste året lyft blicken och även börjat kika allt mer på vad som erbjuds på andra sidan Atlanten i USA. Med det intresse jag har och den nisch som jag bevakar som skribent så är det roligt att hitta nya aktörer, tillverkare och märken som överraskar på ett positivt sätt. Idag tänkte vi gå in lite närmare på en av dessa i form av väsktillverkaren J.Panther Luggage Co.
Personligen så hade jag fram till nyligen bara sett företagets produkter vid ett tillfälle då min bekant Mats Klingberg på Trunk Clothiers i London sålde dem i sin butik. Egentligen hade jag ingen uppfattning fram till nyligen då ja fick kontakt med Darren som är en av de två personer som driver märket ifrån New York. Efter att fått konceptet, tillverkningsprocessen, hantverket etc. förklarat för mig insåg jag att detta är ett märke väl värt att omnämns då det på många sätt representerar det som jag uppskattar med en produkt. För att bättre få en objektiv uppfattning så budade de över en väska som jag fick låna för att känna på och fotografera för att skapa mig en bättre uppfattning.
Märket i sig är inte speciellt gammalt och startade för några år sedan i New York då ägarna hade ett genuint intresse och passion för design, innovation och funktionalitet. De gillade välgjorda produkter som håller riktigt länge och är emot slit och släng-mentaliteten där allt för många varor idag går från fabrik till soporna alldeles för fort.
De började skissa och skapa prototyper som togs fram för att testas för det verkliga livet i New York. För just att de skulle vara praktiska och användbara var förutom kvaliteten viktigt. De ville ha väskor som passade lika bra till fots, när man cyklade och reser frekvent. Designen skulle vara tilltalande och passa dem som faktiskt ville investera i en produkt som skall hålla hela livet.
De är via sin hemsida väldigt transparanta med tillverkningen som sker i Connecticut USA enligt gamla metoder fast anpassade för dagens samhälle och förutsättningar. De visar också ner på detaljnivå vart alla komponenter kommer ifrån. Exempelvis så använder med dragkedjor från YKK som är pålitliga och slitstarka, detaljerna består av solid mässing, lädret är vattentåligt och kommer från välrenommerade garveriet Horween i Chicago, det vävband i nylon som används är samma som militären använder och görs i Pennsylvania, den kanvas de nyttjar är grov i 21oz vikt och lätt vaxad och tillverkas av samma fabrik som förser bland annat den brittiska armén med tyg.
Väskan som jag tittat närmare på är företagets storsäljare Courier Ruc Case. Den representerar också bra vad märket står för i form av design, funktionalitet och kvalitet. Det är i grund och botten en modern portfölj med vanliga handtag. För att göra den så mångsidig som möjligt och praktisk har den försetts med två alternativa sätt att bära den på. Så som många andra tillverkare så erbjuds den med en axelrem, det är inget konstigt med det. Vad som däremot gör den lite extra intressant är möjligheten att kunna bära den som en ryggsäck också. Detta genom att man enkelt knäpper på två avtagbara remmar som fäst snabbt med spännen och som enkelt kan avlägsnas smidigt. Detta gör att man till exempel kan cykla med den, eller bära den som en vanliga ryggsäck när man går och behöver ha händerna fria.
Att man tänker praktiskt märks då det anilinläder man använder från Horween alltså är vattenavstötande. Inuti finns en rad praktiskt och genomtänkta fickor och den är fodrad med Alcantara som påminner om mocka och som är väldigt tåligt och smutsavstötade. Den erbjuds i två olika läderfäger samt även i canvasutförande med läderdetaljer. Storleken är som en vanlig portfölj 33x8x50 cm.
Priset för de i läder är ca 8 500 kr vilket är relativt mycket men ändå relevant för denna typ av produkt och det hantverk och material som ligger bakom.
Mitt intryck efter att ha känt på den är positivt. Den är ruskigt välgjord och detaljerna är genomtänkta och bra. Skall man säga något negativt så är det inte de skönaste och bästa remmarna som jag känt på en ryggsäck. Den fyller så klart en viss funktion och det duger gott att cykla med den en stund men glider lätt av mina sluttande axlar.
För att bättre få en känsla för modellen rekommenderas den film de skapat för att presentera väskan närmare samt de bilder som Milad Abedi tagit av väskan när jag provade den i Göteborg.