Morjas – Ett nytt svenskt skomärke

Nya märken poppar ständigt upp och i denna tid av lättillgänglig e-handel så sker det oftare än tidigare. Extra roligt tycker vi det är när det är svenskt och både har kvalitet och ett tilltalande utseende. För ett tag sedan berättade vi om den nya svenska paraplymakaren Carl Dagg och idag är det dags för ett annat rykande färskt skomärke i form av Morjas.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-07-06 08:51  |  Lästid: 3 minuter
Morjas – Ett nytt svenskt skomärke

Vi passade på att byta några ord med grundaren Henrik Berg som berättade mer om sin bakgrund och varför han startade Morjas samt dess filosofi. Henrik berättar att han vuxit upp i Spanien. Hans farmor är spanjorska och han bodde där i 13 år innan familjen flyttade till Sverige.

Från Spanien fick man med sig en medelhavsmentalitet som på många sätt ligger till grund för varför han valde att satsa på ett eget skomärke.

”Jag minns starkt de sena helgluncherna omgiven av citrondoftande män i sina krispigt vita skjortor och medelhavsbruna ansikten. De kunde vara lite rufsiga, men något de aldrig kompromissade på var just skorna. De kunde sitta i ett par småpösiga Levi’s, men alltid i ett par välputsade loafers. Detta blev något av en indirekt uppfostran i att alltid bära snygga skor. Något som följt mig under hela livet” 


Han berättar vidare att flytten till Sverige medförde stora kulturkrockar och en helt annan mentalitet. Vi var betydligt mer tillbakadragna och representerade på många sätt den minimalism vår design i Skandinavien blivit känd för. Just denna krock menar Henrik även syns hos Mojas. 

"Morjas ambition är kombinera ett spanskt klassiskt hantverk med en skandinavisk, modern design och på så sätt skapa kontraster. Skon ska få vara relativt klassiskt medan allt runtomkring ska vara modernt. Som exempel: skolådan är mycket "hårdare" i sin stil än vad man kanske förväntar sig när man ser skorna. Logotypen och hemsidan likaså. Jag hoppas folk ser vidden i användandet av ett par loafers - att du kan ha jeans och skjorta men att toppa upp med ett par eleganta skor. Igen – kontraster"  

Han själv har ett stort skointresse och började, efter att ha köpt kvalitetskor för riktigt mycket pengar fundera över varför de kostade så pass mycket? Han började därför analysera priset på djupet. Han kom fram till att materialkostnaderna självklart drar upp priset. Kvalitet kommer alltid att kosta om materialet är bra. Bra skor är också en arbetsintensiv process då de är randsydda och inte sällan handgjorda. Detta påverkar också priset. Dessa två parametrar går inte att komma runt. 

Han menar dock attdet som verkligen blev en eureka-upplevelse var insikten i att alla mellanhänder (importörer, distributörer, butiker) är det som till största del driver upp priserna. Idén med Morjas är således att ta bort alla mellanhänder och sälja 100% genom egen hemsida. 


"Vi vill helt enkelt erbjuda högkvalitativa skor som tilltalar konsumenterna utan att lämna plånboken med ett stort eko."

 

Morjas – Ett nytt svenskt skomärke
Pennyloafern Arrebol i oxblodsfärgat grainskinn.

Själva skorna tillverkas för hand i Spanien i en anrik fabrik med 110 år av skotradition inom väggarna. Samtliga skor är maskinrandsydda och i kalvskinn av hög kvalitet. Kollektionen består initialt av 5 modeller och priserna börjar på 1 795 kr.

Det skall sägas att detta märke är helt nytt och vare sig jag eller Andreas har haft möjlighet att prova skorna eller uttala oss om kvaliteten. Av det lilla jag sett så har de en tilltalande estetik vilket är en bra början. Det råder inga tvivel om att det går att sälja bra skor för denna prislapp vilket spanska Meermin är ett exempel på om alla mellanhänder kapas vilket alltså gynnar konsumenten.


Vi tycker det är roligt med svenska satsningar där det finns en tanke bakom och då vi vet att det finns många läsare som uppskattar prisvärda alternativ tyckte vi det kunde vara intressant att skriva om den här nyheten. 

 

Morjas – Ett nytt svenskt skomärke
Tasselloafern Panacea i svart kalvskinn.
Morjas – Ett nytt svenskt skomärke
Panacea i mörkbrun mocka
Morjas – Ett nytt svenskt skomärke
Dubbla munkskon Maillard i brunt kalvskinn.
Dela på Facebook
Tweeta