Ny prisvärd linje från Gaziano & Girling

Det är mycket fokus på skor för tillfället. Vi har kunnat presenterar flera nyheter från svenska aktörer i den lägre prisklassen och idag skall vi fokusera på en av branschens verkliga prestigemärken. Brittiska Gaziano & Girling lanserade nyligen sin Classic-serie med något lägre pris. Vi tittar även på förra årets nytillskott i form av sommarskorna i Fresco-serien.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-03-11 07:28  |  Lästid: 3 minuter
Ny prisvärd linje från Gaziano & Girling

Brittiska kvalitetskomärket Gaziano & Girling rörde om rejält i branschen när företaget lanserades 2006. I en bransch med företag som inte sällan har över 100 års historia är det lättare sagt en gjort att kliva in som ny premiumaktör på marknaden. Mottagandet blev dock över all förväntan och företaget anses vara en av de främsta i branschen.

Det är kanske inte så konstigt då Tony Gaziano som är en av grundarna har lång efterfarenhet i branschen på bl a Edward Green. Vad man framför allt lyckades med på G&G 2006 var att presentera en kollektion av RTW-skor med såväl en estetik som hantverksmässiga inslag hämtade från Bespoke. Skorna var förvisso inte handrandsydda men de smala sulkanterna, mejslade midjorna och välbalanserade lästerna stack ut i konkurrensen och blev snabbt en snackis i branschen. 

Gaziano & Girling har utöver RTW blivit främst förknippade med sin Bespokeservice som idag anses tillhöra absolut världsklass. Den drivs av svenske Daniel Wegan som arbetat med företaget i många år och kom på andra plats i världsmästerskapen i skomakning förra året. 


Oavsett om vi fokuserar på företagets Bespoke eller RTW så kan man snabbt fastställa att det är dyra skor. Sen starten har priserna för huvudlnjen närmast fördubblats och i år lanserar man en ny linje med något lägre pris under namnet Classic. 

Classic-linjen består av fem modeller: Churchill (Quarter Brogue Oxford), Wallis (Chukka), Chamberlain (Full Brogue Derby), Bader (Semi Brogue) och Chadwick (Pennyloafer). I kollektionen presenteras även de två nya lästerna; R18 (klassisk rund) och S45 (Svagt mejslad/fyrkantig). 

Enligt min mening är bägge dessa läster minst sagt välbalanserade och betydligt mindre extrema än företagets övriga läster. De passar ocksås utmärkt på respektive modell. 

Prisnivån för Classic-linjen är £580-650 vilket placerar dem i ungefär samma kategori som Crockett & Jones Handgrade och strax under Edward Green prismässigt. Det som skiljer Classic-linjen åt från G&Gs huvudlinje är små hantverksmässiga detaljer men skorna är fortfarande randsydda och produceras i samma höga skinnkvalitet. 


 

Ny prisvärd linje från Gaziano & Girling
Konservativa Quarter Brogue-modellen Churchill i svart kalvskinn på den runda lästen R18.
Ny prisvärd linje från Gaziano & Girling
Chukka av modellen Wallis i mörkbrun mocka.
Ny prisvärd linje från Gaziano & Girling
Derby brogues i grain av modellen Chamberlain.
Ny prisvärd linje från Gaziano & Girling
Elegant Pennyloafer av modellen Chadwick i Polo Suede.
Ny prisvärd linje från Gaziano & Girling
Modellen Bader är en Semi Brogue i nyansen Cognac Marble på svagt fyrkantiga lästen S45.
Dela på Facebook
Tweeta