Omega Speedmaster firar 50 år sen månlandningen

I år var det 50 år sedan människan för första gången landade på månen. På armen bar astronauterna en Omega Speedmaster och detta firar företaget med en limiterad jubileumsmodell.

andreas  |  Publicerad 2019-06-04 09:07  |  Lästid: 2 minuter

Betydelsen för Omega av NASAs val av Speedmastern för bemannade uppdrag i rymden kan nog inte understrykas tillräckligt. En modell som 1957 lanserades som en racingklocka men som sedan 1969 gått under benämningen ”månklockan”.

Buzz Aldrin under månlandningen 1969

Urvalsprocessen kring vilken klocka som skulle bli del av NASAs officiella utrustning var rigid och efter hårda stresstester så som extrema temperaturskillnader, stötar och vibrationer var det Omegas Speedmaster som gick vinnande ur striden framför manuella kronografer från t ex Rolex, Longines och Hamilton. Man kan såklart ställa sig frågan hur stor vikt en manuell klocka kommer ha under en månlandning men faktum är att Speedmastern spelade en direkt avgörande roll under ett senare uppdrag (Apollo 13) då astronauterna efter en explosion i en syretank som slog ut stora delar av farkosten var tvungna att använda Speedmasterns kronograf för att klocka exakt 14 sekunders förbränning av styrraketerna och därmed komma på rätt kurs tillbaka mot jorden.

Än idag är faktiskt den manuella Speedmaster Professional del av NASAs utrustning och den enda klockan som är kvalificerad för rymdpromenader utanför farkosten.

För att fira 50-års jubileet av den historiska första månlandningen har Omega i år lanserat en hyllningsmodell till den klocka som tilldelades astronauterna och de involverade i Apollo 11 efter uppdragets slut. Originalet (BA.145.022) hade boett och urtavla i 18k guld samt en vinröd bezelring och texten "The First Watch Worn On The Moon" på bakboetten. Totalt producerades 1014 exemplar av modellen mellan 1969-1973 varav 25 av dessa tilldelades astronauterna och den allra första gavs till president Richard Nixon.

Hyllningsmodellen ligger estetiskt extremt nära originalet men istället för kaliber 861 så har man den uppdaterade 3861 med Master Chronometer certifiering som kan ses genom en klockans glasbaksida. Urtavlan är likt originalet i guld vilket markeras med texten Au750. Hyllningsmodellen är passande nog även den limiterad till 1014 exemplar med ett listpris på 342 000 kr.

Bakboetten på originalmodellen och årets hyllningsmodell.
Buzz Aldrin
Omegas ambassadör George Clooney
Dela på Facebook
Tweeta