Överskjortan – Ett avslappnat ytterplagg

Förra året skrev vi om shacketen här på Manolo som är ett sorts hybridytterplagg som påminner om en skjorta till utseendet. Idag tänkte vi tipsa om överskjortan som är en lite tunnare variant av samma plagg.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-01-10 08:19  |  Lästid: 3 minuter
Överskjortan - Ett avslappnat ytterplagg

Jag vet inte hur det är med er men jag försöker att tänka allt mer praktiskt när jag köper ett nytt plagg. Självklart är utseende, hantverk och material saker som tilltalar mig men jag har allt oftare kommit på mig själv med att tänka ett steg längre när jag köper ett nytt plagg. Hur kan jag matcha det med min övriga garderob eller hur ofta kommer det att kunna bäras och hur användningsbart är plagget? 

Bakgrunden till att jag fick upp ögonen för överskjortan har att göra med mitt jobb som frilansskribent på resande fot. De senaste åren har jag resandet varit ganska frekvent och inte sällan korta resor bara över en till två nätter till någon storstad i Europa för en intervju eller reportage. Eftersom jag vill spara tid och inte checka in väskan för en så pass kort resa har det här med att packa smart blivit en konstform. Förutom att hitta den perfekta väskan för dessa resor, det har jag nämligen redan gjort (en Signature Tote i kastanjebrunt läder med isatt dragkedja från Frank Clegg om ni undrar) så gäller det att packa effektivt.

 


Överskjortan - Ett avslappnat ytterplagg
Överskjortan till en ledig klädsel med chinos och sneakers.

Jag föredrar att alltid ha två outfits, en lite ledigare och en lite mera dressad. För att inte behöva två hela uppsättningar kläder med mig vilket sällan får plats så försöker jag hitta plagg som går att kombinera. Till exempel två par skor, ett par lite lediga och ett par lite mer dressade ex ett par vita Common Projects och ett par Alden Longwings i cordovan. Ett par reser man i och ett par får plats i väskan. Ett par byxor räcker i form av antingen ett par grå flanellbyxor eller beige chinos då båda dessa går att klä upp och ner. Sen klarar jag mig med att åka i en chambrayskjorta samt packa ner en vit oxfordskjorta, underkläder och en virkad marinblå slips. Slutligen kommer temat för dagens text in i form av överskjortan. Detta är precis vad det låter som, en skjorta över antingen en annan skjorta, en t-shirt eller en tunn tröja. Det är ett mycket mångsidigt plagg som jag nästan alltid reser i på dessa korta resor. Man åker i den och kombinerar den lite ledigt. Sen om det är en intervju eller middag och man vill vara lite mer uppklädd går det utmärkt att bara byta till en vit skjorta under, knuta en slips och kombinera med ett par mer klassiska skor. Överskjortan ger då nästan intryck av att vara en kavaj, speciellt om den är marinblå vilket är en av de mest gångbara färgerna. Vill man bära den mer som ett typiskt ledigt plagg är olivgrönt, khaki och vinrött bra alternativ.

Jag tycker att det är ett smart plagg som med facit i hand har burits allt oftare varför det i alla fall för mig varit väldigt bra investeringar. Det finns en uppsjö av varianter till salu, alltifrån prisvärda lite enklare från ex H&M till lyxigare varianter i ull/kashmirblandningar med handsydda detaljer. Vi har valt ut ett antal som tilltalar oss och som förhoppningsvis kan ge er lite inspiration i jakten på detta mångsidiga plagg.

 

Överskjortan - Ett avslappnat ytterplagg
Överskjorta från webshopen End Clothing.
Överskjortan - Ett avslappnat ytterplagg
Ett alternativ i blått från brittiska Sunspel.
Överskjortan - Ett avslappnat ytterplagg
Liknande modellen från Superdenim i Indigoblått.
Överskjortan - Ett avslappnat ytterplagg
Överskjorta i olivgrönt från Drake´s.
Dela på Facebook
Tweeta