Paraplyer från Carl Dagg Stockholm

Ni trogna läsare som följt vad jag skrivit de senaste åren har säkert uppmärksammat att jag gillar att hitta nya intressanta märken och jag gillar paraplyer. Idag är jag glad över att kunna förena dessa två saker och berätta om Carl Dagg Stockholm som är något så unikt som ett svenskt märke specialiserat på kvalitetsparaplyer. Ett företag som märkligt nog fallit utanför min radar tills helt nyligen.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-04-24 07:07  |  Lästid: 3 minuter
Paraplyer från Carl Dagg Stockholm

Varför jag har en fäbless för paraplyer och regnplagg vet jag inte. Om det beror på den regniga västkusen (vilket är en myt för det regnar inte mer här än i Stockholm…) eller om det har att göra med att jag är rätt så anglofil i min smak låter jag vara osagt. Det hela började i alla fall som i så många andra fall för mig med att jag läste om James Smith och Swaine Adeney & Brigg i Bernhard Roetzels bok Gentlemannen för en massa år sedan. När jag 2005 flyttade till London köpte ett snyggt paraply hos Turnbull & Asser som var tillverkat av anrika Fox Ltd. Sedan dess har det blivit ett par paraplyer till. Här på Manolo har jag också skrivit om Fox, Lockwood Umbrellas, Francesco Maglia och London Undercover som alla tillverkar just utmärkta paraplyer.

När en vän med god smak nyligen frågade mig vad jag tyckte om Carl Daggs paraplyer blev jag lite tagen på sängen. Jag vill inte skryta men det är numera ovanligt att jag missar märken som detta när det är mitt jobb att bevaka just dem. Men jag erkänner att jag missat detta men tar igen det idag. Efter att ha kikat lite närmare på dem så kan jag bara konstatera att det är äkta Manolomaterial.

 


Paraplyer från Carl Dagg Stockholm

Märket är relativt nytt och startades av de två nyutexaminerade Konstfackstudenterna Carl Cyrén och Carl Samuelsson.

Idéen föddes då de efter en bättre och i dubbel bemärkelse blöt utekväll inte fått något skydd av ett litet och dåligt paraply. Duon förenades i ambitionen att skapa ett paraply som både var snyggt, stabilt och funktionellt. De insåg också att lösningen skulle få bli att de själva skapade detta paraply. Det tog dock längre tid och krävdes mer arbete än vad de först trott och deras första upplaga under namnet Series 001 tog 18 månader att skapa.

 

Paraplyer från Carl Dagg Stockholm

Detta första paraply finns i vinrött, blått, grönt och svart. Detaljnivån är över lag hög och paraplyerna rätt så tunga och gedigna. Paraplyerna är tillverkade för hand i Sverige vilket borde vara svårt med tanke på löneläget. De har dock lyckats och kan sälja dem för det i sammanhanget vettiga priset om 1250 kr.


Själva väven är en bomullsblandning och kryckan är i solitt trä. Läderdetaljerna är tillverkade i Sverige och tryckknappen i brons.

Märket är i ett uppstartsläge men som den paraplynörd jag är hoppas jag så klart på fler modeller och färger och gärna lite roliga samarbeten och limiterade upplagor, sånt som tilltalar oss nördar.

 

Paraplyer från Carl Dagg Stockholm
Dela på Facebook
Tweeta