Pitti Uomo 97 – Streetstyle

Modemässan Pitti Uomo gick förra veckan av stapeln i Florens och vi har summerat våra intryck av hur mässan och inte minst besökarna såg ut.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-01-13 10:16  |  Lästid: 3 minuter

Pitti Uomo är en speciell mässa på många sätt. Det är en av få där varumärken och inköpare fortfarande genomför beställningar inför nästa säsong men Pitti är samtidigt så mycket mer. Varumärkena arbetar parallellt med att presentera sina kollektioner för press och utanför mässans portar pågår ett skådespel i Shakespear-klass.

Faktum är att Pitti Uomo idag förmodligen är mer förknippat med de extravagant klädda besökarna som trängs på torget inne på Fortezza da Basso i förhoppning att fastna på bild. Man kan tycka vad man vill om denna ibland extrema stil som präglat mässans besökare men skalar man lite så finns det väldigt mycket att tolka från hur det klassiska herrmodet utvecklas.

Det kommer alltid finnas en kategori av besökare i kostymer av regnbågens alla färger, hattar med fjädrar etc. Dessa ger inte någon större indikation på hur gemene man kommer klä sig de närmsta åren. Det man kan se är istället de större svängningar så som att ytterrockar och byxor får markant mer volym från att i många år dominerats av en kort och tight silhuett.

Raglanrocken med eller utan bälte håller i sig och tar mer och mer plats från de tidigare så populära paletåerna. Inom stickat är fortfarande polotröjan ett vanligt inslag men vi ser allt fler alternativ av Crickettröjor dvs djupt v-ringade modeller med kortare längd som bärs under kavaj samt över skjorta och slips.

I allmänhet känns det som att det klassiska herrmodet blir ledigare en tid framöver. De klassiska kostymen med skjorta och slips byts mot kombinationer där skräddat och ledigt möts och inslag från många olika stilar kombineras.

Raglanrocken var en av mässans tydligaste trender och inte sällan i ett tweedtyg. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)
Richard Biedul i ett tydligt exempel på hur skräddade och lediga plagg kombineras. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images)
En kortare kabelstickad Crickettröja tillsammans med skjorta och slips. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images)
Knytrockar med bälte i stora mönster. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)
Klassiskt tredelad kostym (Photo by Christian Vierig/Getty Images)
Svenska Blugiallo var på plats. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)
Luca Rubinacci i en generöst skuren rock från egna skrädderiet. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)
Dela på Facebook
Tweeta