Pre Owned – Ett växande butikskoncept

Under de senaste två månaderna har vi sett ett antal lanseringar av vad som oftast brukar benämnas som Pre Owned. Flera företag som annars främst är förknippade med försäljning av nya plagg har öppnat separata avdelningar för bättre begagnade skor, kläder och klockor. Idag skall vi titta närmare på några av dessa.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-08-17 08:22  |  Lästid: 3 minuter
Pre Owned - Ett växande butikskoncept

Det rör sig om sparsamt använda kvalitetsprodukter från tidigare säsonger som av olika anledningar inte längre används. Det kan bero på att ägaren gått upp/ner i vikt eller helt enkelt att det inte visade sig vara ett så bra köp som man först trodde. Det innebär inte att det behöver vara något fel på själva produkten och istället för att låta fina och välgjorda produkter samla damm i garderoben kan man sälja dem via olika aktörer. Antingen i form av pengar eller avdrag vid köp av nya produkter. 

Fördelen med detta är att man slipper all den tid som det annars tar om man skall sälja sina plagg privat via ex. Tradera, Blocket eller Ebay. Företagen själva tar givetvis en andel av försäljningen men står också för all fotografering och försäljning. 

Vi har tittat närmare på tre butiker som valt att lansera ett så kallat Pre Owned-koncept. 


Drop 93

Drop 93 är ett koncept bestående av Vintage, Pre Owned och New Old Stock. Det innebär allt från äldre kvalitetsprodukter till helt oanvända plagg från tidigare säsonger. Bakom konceptet står männen från The Armoury och trots den relativt nylanserade sajten finns redan ett bra utbud av produkter. Det finns allt från kavajer, kostymer, byxor och skjortor till accessoarer och skor. Det är dels tillverkare som säljs av butiken så som Ring Jacket och Drake´s men man har även en del externa varumärken som Attolini och Gaziano & Girling. 

Priserna är rimliga om än inte låga och varierar självklart beroende på produkt, tillverkare och skick.

Pre Owned - Ett växande butikskoncept
Bättre begagnad kostym med diskret ruta från Cesare Attolini.
Pre Owned - Ett växande butikskoncept
Helt oanvänd skjorta från Liverano med smalspårig ljusblå rand.
Pre Owned - Ett växande butikskoncept
Ljusa oanvända chinos från japanska Ring Jacket som finns i flera storlekar.

 


Leffot

Skobutiken Leffot i New York (och nyligen Chicago) är för många läsare inget nytt. Butiken har såväl i fysisk form som via sin webshop erbjudit några av världens finaste kvalitetsskor på ett inspirerande sätt sedan 2008. Nyligen lanserade man konceptet Pre Owned där man erbjuder bättre begagnade skor, i första hand från tillverkare man arbetar med till ett reducerat pris. Du kan sälja dina skor via butiken och antingen få betalt i pengar eller i innestående värde om man vill handla några av butikens produkter. 

Pre Owned - Ett växande butikskoncept
Derbys från Alden i Cordovan.
Pre Owned - Ett växande butikskoncept
Helt oanvända Chelseaboots från John Lobb.
Pre Owned - Ett växande butikskoncept
Ett par välvårdade Edward Green i modellen Cardiff.

 

Nymans Ur 1851


Svenska klockbutiken Nymans Ur 1851 på Biblioteksgatan i Stockholm är en av Europas absolut främsta när det kommer till nya klockor. Nyligen lanserade man ett Pre Owned-koncept där man tar emot klockor från de varumärken man arbetar med som en delbetalning om någon är intresserad av att köpa nytt. Klockorna genomgår en översyn av auktoriserade urmakare och säljs sedan vidare med 100% trygghet för både köpare och säljare. 

Just klockor är ett område där försäljning privat kan vara omständigt pga de höga värdena samt auktionshusens relativt höga slagavgifter. Nymans lanserar konceptet som en möjlighet för klockentusiaster att lättare kunna testa något nytt och samtidigt uppleva samma trygghet vid en försäljning som man har när man handlar en ny klocka. 

I nuläget finns inte jättemånga modeller tillgängliga online men det kommer med stor sannolikhet öka allt eftersom. 

 


Pre Owned - Ett växande butikskoncept
Bättre begagnad A.Lange & Söhne samt Rolex Daytona i gulguld.
Dela på Facebook
Tweeta