Reflektion – Färgkombinationer jag själv föredrar

Personlig stil kan handla om såväl färg som form och idag har jag sonderat min egen garderob och valt ut de färgkombinationer jag själv ofta faller tillbaka på. Alla är fokuserade på en mer skräddad klädsel och inkluderar såväl höst som vår.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-11-26 14:55  |  Lästid: 5 minuter
Reflektion - Färgkombinationer jag själv föredrar

Det är intressant hur man ofta tänker att vissa plagg är mångsidiga då de kan kombineras med en mängd andra färger och mönster när man skall handla något, för att sedan ofta falla tillbaka på en eller två kombinationer varje gång man bär plagget. 

Jag har ett par sådana exempel där exempelvis kavaj/kostym, skjorta och slips blivit närmast ett kit som jag vet fungerar när inspirationen tryter eller tiden är knapp. 

Mörkblå kostym / ljusblå-randig skjorta / orange slips


Detta är en färgkombination som varit återkommande de senaste 5-10 åren för min del. Beroende på hur mörk nyans man har på kostymen varierar den formella känslan i kombinationen som jag framför allt bär sommartid. Nyansen och materialet kan även variera på slipsen från ljusare till mer roströda toner likt bilden nedan. 

 

Reflektion - Färgkombinationer jag själv föredrar
Typisk tolkning av den här färgkombinationen med blå kostym från Cesare Attolini, ljusblårandig skjorta från 100 Hands och orange slips från Viola Milano.

Brun kavaj / ljusblå skjorta / mörkblå slips / benvit byxa

En annan personlig favorit är den bruna kavajen som jag gärna kombinerar med en ljusblå skjorta och mörkblå slips. Under sommarhalvåret föredrar jag även ett par benvita byxor som tillsammans med just brun kavaj ger en lite mindre marin känsla än med mörkblå blazer. Nyckeln är här att inte ha en kritvit byxa vilket skulle ge för skarp kontrast. 


 

Reflektion - Färgkombinationer jag själv föredrar
Kavaj i brun Finmeresco-ull från Shibumi, ljusblå skjorta från Last & Lapel, mörkblå grenadineslips från Berg & Berg samt benvita bomullsbyxor från vårt samarbete med Ströms Man & Woman. (Foto: Ted Olsson)

Marinblå kostym / vit skjorta / vinröd slips

För mer formella stunder faller jag inte sällan tillbaka på valet av marinblå kostym och vit skjorta. Här är egentligen möjligheterna kring slipsens nyans närmast obegränsade men jag brukar föredra vinrött. Det är en nyans som är mörk nog för att kännas seriös, adderar färg utan att bli spexig och fungerar väldigt bra till både bruna och svarta skor. 

 


Reflektion - Färgkombinationer jag själv föredrar
Marinblå kritstrecksrandig kostym från Valor Tailoring, vit skjorta från Eton och vinröd grenadineslips från Viola Milano. Notera den diskreta vinröda linjen i kritstrecken som diskret plockas upp av slipsen. (Foto: Ted Olsson)

Beige kavaj / ljusgrå byxa / vit skjorta

Under sommaren älskar jag att kombinera ljusa färger med låg kontrast. Vanligast är att jag väljer en sandfärgad eller beige kavaj med ett par ljusgrå byxor och en vit skjorta eller piké. Den här typen av kombinationer kräver att tonen är rätt mellan plaggen och inte för varm eller kall. Den kräver också en lätt solbränna vilket gör den bättre lämpad till sommarhalvåret.

 

Reflektion - Färgkombinationer jag själv föredrar
Kavaj från Orazio Luciano, vit skjorta från Shirtonomy och ljusgrå ullbyxa från vårt samarbete med Ströms Man & Woman för våren. (Foto: Milad Abedi)

Kostym och polotröja ton-i-ton


Detta är något av det jag bär mest frekvent under vinterhalvåret och det är egentligen inte begränsat till en specifik färg. Just kombinationen av mörk kavaj och polotröja i samma nyans är ett effektivt och elegant sätt att ta ner formaliteten. Vanligtvis faller mitt val på mörkblått, brunt eller grafitgrått. 

 

Reflektion - Färgkombinationer jag själv föredrar
Mörkbrun kostym från Mr Johnsons Wardrobe med polotröja från Saman Amel i samma nyans.
(Foto: Ted Olsson)

Blå kavaj / grå byxa / ljusblårandig skjorta / brun slips

Det kallas inte the "#menswear uniform" för inget. Den mörkblå kavajen tillsammans med grå byxa är förmodligen det alternativ jag faller tillbaka på flest gånger när inspirationen tryter. Det är klassiskt och varken extremt formellt eller ledigt. Även här är valfriheten kring slips och skjorta väldigt stor men jag brukar föredra en bengalrandig skjorta och brun slips. En outfit som fungerar till de flesta nyanser av bruna skinnskor. 


 

Reflektion - Färgkombinationer jag själv föredrar
Kavaj från B&Tailor i mörkblå hopsack, skjorta från Luca Avitabile, slips från Drake´s och byxor från Zaremba Bespoke. (Foto: Milad Abedi)

Grå kostym / ljusblå eller vit skjorta / mörkblå slips

Som ni ser vid det här laget (och många säkert kände till sen tidigare) är min garderob i stora drag uppbyggd kring färger som blått, grått, beige, brunt och vitt. Ofta när det talas kostym är det just mörkblå och grå som lyfts fram som en bra bas och jag är villig att hålla med. En av de kombinationer som jag gillar bäst till just grå kostymer är en vit, ljusblå eller randig skjorta och en marinblå slips. Det är en neutral kombination som går att bära till svarta skor och portfölj men även ett par mellanbruna mockaskor om man känner för det. 

 


Reflektion - Färgkombinationer jag själv föredrar
Grå flanellkostym från Sartoria Partenopea, randig skjorta från Fray och mörkblå slips från Marinella. En outfit som fungerar lika bra med bruna som svarta skor och accessoarer.

Summering

Som man kan se när man går igenom respektive outfits är min förkärlek för en blå och grå bas med ljusblå och vita skjortor påtaglig. Många av dessa kombinationer skruvas det självklart lite med vid tillfälle då kanske en annan färg eller mönster på slipsen dyker upp. Samtidigt är det intressant att se hur jag ofta både i styling av modejobb och privat ofta hittar tillbaka till vissa färgval som harmoniserar väl med varandra. Vissa kanske finner det tråkigt och oinspirerande men för mig har det aldrig handlat om att skrika med sin klädsel. Målet att få färger och plagg att harmonisera och låta passform och kvalitet vara det som sticker ut. 

Ibland är det såklart skönt med den här typen av "kit" som man kan falla tillbaka på men det är på samma gång roligt när man exponeras för en ny kombination som man kanske själv inte övervägt. 

Har ni några färgkombinationer som ni föredrar lite extra? 


 

Dela på Facebook
Tweeta