Reflektion – Plagg jag uppskattat lite extra i höst

I dagens artikel tänkte jag bli mer personlig och nämna en handfull plagg och produkter som jag under höstens första månader har uppskattat lite extra.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-12-02 13:05  |  Lästid: 5 minuter

Hösten är en fantastisk säsong när det kommer till skräddat herrmode. Hur ovälkomna de lägre temperaturerna än må vara så öppnar de för en hel arsenal av plagg och tyger som senaste halvåret varit förpassade till förvaring långt in i garderoben. Tyngre kvaliteter av flanell, grovstickade kashmirtröjor eller varför inte tweedkavajerna som med sin rustika känsla passar perfekt till både dressat och ledigt.

Idag har jag tänkt att summera en handfull av de plagg som jag känt lite extra för den här hösten. Majoriteten av dem har jag ägt i en eller flera säsonger men av någon anledning så har användningen ökat just den här hösten.

Raglanrock i Ventile från Berg & Berg och Polotröja från Rubato

Under framför allt den tidiga hösten var den här rocken från Berg & Berg mitt självklara val oavsett om jag skulle ut med hunden eller in till stan när vädret var osäkert. En tunn men vattentät raglanrock med generös längd och volym som tillsammans med min polotröja i lammull från Rubato har hållt mig varm utan problem. Tröjan har varit trevlig då den har en lite kortare längd som passar perfekt till byxor med högre midja.

Ytterrock med raglanaxel i vattentät Ventile från Berg & Bergs SS/19 kollektion (Foto: Ted Olsson)
Polotröja från Rubato med kortare längd tillsammans med Manolo x Ströms byxa i grå ull. (Foto: Ted Olsson)

Benvita flanellbyxor från Pommella Napoli för The Armoury

Under förra hösten bar jag de här byxorna till en fotografering men kände mig osäker på så pass ljusa byxor för en svensk vinter. Den oron har definitivt släppt och de har den här hösten blivit ett av de mest använda paren i garderoben. Pommella är byxspecialisten från Neapel som tillsammans med The Armoury tagit fram en specifik modell med en unik knäppning jag tycker kändes trevlig.

Benvit flanellbyxa från Pommella Napoli tillsammans med min Polo Coat från B&Tailor. (Foto: Ted Olsson)

Dubbelknäppt kavaj från Ring Jacket (omgjord till Klubbkavaj)

Ett annat plagg som hittat in i min garderob senaste året är "klubban" eller Club Blazer som det även heter. Jag har inspirerats av plagget länge men inte känt att jag kunnat motivera att sy upp en version med risken att den skulle bli hängande i garderoben. Detta löste sig smidigt genom att jag gjorde om min dubbelknäppta blå kavaj från Ring Jacket till en Klubbkavaj genom att addera mässingsknappar. Ett billigt, enkelt och intressant sätt att uppdatera kavajen vilket enkelt går att återställa om man skulle tröttna. Jag har burit plagget långt mycket mer än jag vågade hoppas men främst i en ledig kontext med stickad tröja, jeans eller flanellbyxor. Dock gör den sig väldigt bra även med skjorta och slips.

Klubbkavaj med vit buttondownskjorta från Saman Amel och randig slips från Shibumi (Foto: Ted Olsson)

Cream Cashmere-skjorta från Shirtonomy

Även detta är ett plagg som införskaffade förra hösten då Shirtonomy lanserade sin serie av skjortor i bomull- och kashmirblandning. Jag fastnade framför allt för den benvita versionen som utöver sin mjuka touch har en matt lyster med viss textur som hjälper till att ta ner formaliteten och inte minst kontrasten mot övriga plagg.

Cream Cashmere från Shirtonomy tillsammans med min bruna flanellkavaj från Orazio Luciano.

Beige byxa i Whipcord från Mond of Cph

För hösten testade jag för första gången byxor i materialet Whipcord från Holland & Sherry som kan beskrivas som en elegant och aningen mattare version av Cavalry Twill. Styrkorna är dock desamma så som ett suveränt fall, hög slitstyrka och väldigt brett användningsområde. Till skillnad från t ex bomull eller manchester så är den här typen av byxa väldigt motståndskraftig mot skrynklighet och i en grövre vintervikt passar den perfekt till såväl blå kavaj som brun mockajacka.

Måttsydd byxa från Mond of Cph i Holland & Sherry Whipcord. (Foto: Milad Abedi)

Kavaj i kamelhår från The Armoury

Likt de benvita flanellbyxorna har den här ljusa kamelhårskavajen från The Armourys egen linje vuxit på mig under hösten. Det kanske inte är ett plagg för de allra mörkaste månaderna men den har gjort sig väldigt bra mot ljusgrå flanell och vita skjortor under höstens första månader. Jag har sen tidigare väldigt bra erfarenhet av The Armourys modell nr.3 som produceras av Ring Jacket och sitter bättre på mig än mycket av mina måttsydda plagg.

Kavaj från The Armoury i ljus kamelhår. (Foto: Milad Abedi)

Smoking från Blugiallo

Efter år av kärlek och användning gav min tidigare smoking från Linnégatan 2 upp och såldes vidare till någon med såväl mindre midjemått som axelbredd. Det är alltid tråkigt när man växer ur ett plagg man verkligen gillat och sett till att jag använt smokingen mer än många kostymer och kavajer i garderoben tyckte jag det var på sin plats att uppdatera med en ny enkelknäppt smoking med spetsiga slag. Här fick jag också chansen att utöver uppdatering av mina mått även omvärdera vissa designval. Jag bytte exempelvis till ribbat siden i slag och revärer samt en lite nättare axelkonstruktion med svag roping. Jag valde även en svart ull/mohair-blandning som ger fantastisk lyster och hjälper till att hålla pressveckan sylvassa under kvällen. Sen den levererades har jag burit den säkert en handfull gånger och det är det bäst sittande plagget jag äger från Blugiallo.

Enkelknäppt smoking med spetsiga slag från Blugiallo med svarta Belgian Shoes (Foto: Milad Abedi)
Dela på Facebook
Tweeta