Rubato – Ett nytt kompromisslöst koncept

Rubato är ett nytt spännande koncept med fokus på kvalitet och tidlöst snitt. Vi har tittat närmare på företagets första kollektion som precis har lanserats.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-09-09 10:25  |  Lästid: 3 minuter

Bakom varumärket Rubato ligger vännerna och tidigare kollegorna Oliver Dannefalk och Carl Pers. Idén om att skapa något eget kom ifrån att de bägge kände att det saknades alternativ på marknaden och framför allt inom kategorin stickat. De efterfrågade grövre och mer rustika kvaliteter som tål att användas och bara blir bättre med tiden men även en rymligare och kortare silhuett.

Resultatet blev en kollektion med plagg som de själva vill bära. Det finns en tydlig vintagekänsla utan att plaggen känns förlegade och snittet uppfattas fortfarande som kontemporärt då den kortare längden passar utmärkt till byxor med högre byxmidja. Valet av 100% lammull ger plaggen en torrare och grövre vintagekänsla och inte minst en avsevärt högre slitstyrka än exempelvis kashmir. Inspirationen kommer från vackra ting och sträcker sig från arkitektur till konst eller intressanta människor vilket avspeglas via företagets instagramkonto.

Namnet Rubato kommer från den italienska musiktermen ”A tempo rubato” som betyder ”stulen tid” och syftar till musikernas fria tolkning och improvisation i det klassiska. Ett krav för att kunna vara helt fri i sin kreativitet.

"Rubato är proportioner och nyanser. Detaljer och känsla. Rubato är ett tankesätt, ett filter genom vilket vi kör en produkt för att sätta vår prägel på den"

- Oliver Dannefalk och Carl Pers, grundare av Rubato

Den första kollektionen består av tre modeller av stickat i form av rundhalsad , v-ringad samt polo. Tröjorna har en så kallad sadelaxel och produceras i Skottland. Varje modell finns i tre färger av lammull där nyanser av blått, brunt, beige och grått dominerar.

Valet att producera i just Skottland handlade om landets rika historia inom stickat och de bägge grundarna är tydliga med att de inte är ute efter att producera plagg i ett land för etikettens skull utan kommer även i framtiden välja produktionsland och leverantörer efter möjligheterna att göra en så bra produkt som möjligt för pengarna.

Vi har tittat närmare på företagets lookbook där den första kollektionen visas upp.

Dela på Facebook
Tweeta