Så ser du snyggast ut på studenten

Det börjar närma sig student för flera av Manolos läsare och kanske den första investeringen i en kvalitetskostym. Vi går i dagens artikel till botten med allt du bör tänka på när du köper en första studentkostym samt vilka plagg du gör bäst i att kombinera den med.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-05-08 08:49  |  Lästid: 4 minuter
Så ser du snyggast ut på studenten

Först och främst skall vi börja med budgeten. Det är snarare regel än undantag att man har en mer begränsad budget för sin studentkostym än exempelvis den första jobbkostymen senare i livet. Med det sagt så finns det mängder med trevliga alternativ under 5 000 kr på marknaden och vi har även adderat ett par alternativ stax över den summan. 

Det är viktigt att inse att såväl kroppmått som preferenser ofta förändras under åren efter studenten så att investera i en kostym över 10 000 kr för att kunna ha i flera decennium är inte att rekommendera. Prioritera istället att lägga lite mer på ett par randsydda skor som kommer gå att användas i många sammanhang och år framöver och spara den lite mer kostsamma kostymen till lite senare i livet när man hittat sina personliga preferenser och kroppsmått.

Modell


När det kommer till kostymens utförande skulle vi vilja rekommendera framför enkelknäppta kostymer. Dubbelknäppt är rent formellt fullt acceptabelt och självklart mycket stiligt om man är bekväm i det. Det är dock mer iögonfallande och något svårare att bära upp som yngre man. Vill man känna sig bekväm men fortfarande elegant kan en modell med naturlig axel vara att rekommendera då den uppfattas något mindre formell än de uppbyggda.

Färg, Material & Mönster

En blå eller grå kostym är tveklöst det mest mångsidiga valet för studenten. Ju mörkare nyans den har desto mer formell kommer den vara. Undvik ljusa kostymer men en mellanblå eller grå ton går utmärkt då det rör sig om sommarhalvåret. När det kommer till studentkostymer är en tunn borstad ull svårslagen. Även om en mörkblå linne eller bomull hör sommaren till så gör sig i regel alltid ull bäst till formella tillställningar. 

Mönster som kritstreck eller rutor hör normalt mer till arbetskostymen så satsa i första hand på en enfärgad kostym, möjligtvis med en Birdseye- eller diskret fiskbensstruktur. 


Övriga Plagg

Vad bör man då kombinera studentkostymen med? Här är vårt råd att hålla det enkelt. Satsa på en vit skjorta med cut away-krage och enkel- eller dubbel manschett. I bröstfickan bär man en sober vit näsduk i bomull eller linne och för att skapa lite djup och liv i klädseln kan man låta slipsen ha mönster och färg. Vad man gillar här är såklart helt individuellt men några personliga favoriter är en mörkblå slips med vita prickat till grå kostym och gul, orange, vinröd eller buteljgrön slips med diskret mönster och struktur till den mörkblå kostymen. Matcha inte näsduk och slips i exakt samma utförande

På fötterna är det ett utmärkt tillfälle att investera i sitt första par svarta oxfords. En sko som man kommer ha användning för till fester, bröllop, dop eller begravning i många år framöver. Det finns mängder med bra randsydda alternativ från exempelvis Loake 1880, Carlos Santos, Myrqvist och Yanko under 3 000 kr som håller både kvalitets- och stilmässigt. 

Vi har valt ut 5 snygga kostymer för studenten.


Spiga 3

Så ser du snyggast ut på studenten
Spiga 3 i Göteborg har för säsongen lanserat en riktigt prisvärd linje av kostymer under egna varumärket. Med en halv kanvas-konstruktion sydd i Italien och tyger från flera kända väverier för under 5 000kr är de ett superintressant alterantiv på marknaden. De har nu dessutom studenterbjudande på modellen för 3 995kr.

 

Suitsupply

Så ser du snyggast ut på studenten
Holländska Suitsupply är svårslagna när det kommer till prisvärda kostymer. Här i modellen Napoli i ett mörkblått Zignonetyg för 2 699 kr.

 


Oscar Jacobson

Så ser du snyggast ut på studenten
Svenska Oscar Jacobson är ett utmärkt alternativ för studentkostymen med flera modeller i den lägre prisklassen runt 3 700 kr.

 

Gabucci

Så ser du snyggast ut på studenten
Gabuccis kostymer startar från ca 7 000 kr vilket för många studenter kanske är i högsta laget. Dock vill vi påstå att det är väldigt mycket kostym för pengarna både när det kommer till konstruktion och material. (även översta bilden)

 


Rose & Born

Så ser du snyggast ut på studenten
Rose & Born är en annan aktör som erbjuder fina kostymer under egen linje. Här i en mörkgrå ull som kombinerats perfekt med vit skjorta och näsduk samt en marinblå grenadineslips.
Dela på Facebook
Tweeta