Så vårdar du mockaskorna

Ett ämne som alltid är relevant inför hösten är vården av mockaskorna. Vi har tidigare framför allt berört vård av skinnskor men idag är det fokus på just skötseln av mocka. Vi ger dig allt du behöver veta för att skydda, vårda och rengöra dina favoritskor.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-11-10 09:00  |  Lästid: 4 minuter
Så vårdar du mockaskorna

Vardaglig vård

Nyckeln till att hålla ett par mockaskor fräscha handlar mycket om den enkla vardagsvården. Vårt råd är att investera i en extra tagelborste; den typ av hästhårsborste man vanligtvis använder till sina skinnskor. Fördelen med dessa är att de är mjuka och väldigt skonsamma och ett perfekt sätt att rengöra mockan från damm och smuts efter en dags användning. Även om skorna ser helt rena ut är det ofta kontinueligt användande som får just smutsen att gro in i mockan vilket på sikt blir sunkigt och svårt att rengöra. 

Fördelen med en hästhårsborste för den typen av underhåll är att den är betydligt skonsammare och sliter mindre på fibrerna än de utpräglade mockaborstar med mässingsborst som vi kommer till senare i inlägget. Viktigt är att denna borste INTE används till skinnskor med skokräm då detta riskerar att vidarebefodra fettet och färgen från krämerna till mockan vilket inte är önskvärt.


 

Så vårdar du mockaskorna
En stor hästhårsborste från Aquila som går att köpa på herrstil.se. De mjuka borsten borstar bort ytlig smuts och dammpartiklar på ett föredömligt vis utan att slita på mockan.

Lättare rengöring

Även om man borstar av sina skor med jämna mellanrum finns det såklart då och då behov av lite rengöring. En skonsam behandling som ofta fungerar väldigt bra är att koka upp vatten i en tekanna och sedan hålla skon över ångpelaren. Detta lyfter fibrerna i mockan och ger en lättare rengöring utan att skada ytan. Detta kan följas upp med att sedan lyfta fibrerna ytterligare med hjälp av en mockaborste i gummi. 

 


Så vårdar du mockaskorna
Vattenångan som bildas från en tekanna är ett både effektivt och skonsamt sätt att rengöra mockan.
Så vårdar du mockaskorna
Mockaborste med mjuka gummiräfflor är ett skonsamt sätt att lyfta mockans fibrer efter den rengjorts med vattenångan.

Fläckborttagning

Är det så att skorna är i sin helhet rena men har fått en specifik fläck och man inte känner för att gå över hela skon med ångan är ett specifikt radergummi för mocka att rekommendera. Detta fungerar precis som det låter och gnuggas mot den eventuella fläcken. Detta kan vara ett utmärkt sätt att punktrengöra och minimera påfrestningen på övriga mocka. Även om ånga anses väldigt skonsamt kan kontinuelig rengöring göra att mockan tappar sin färg en aning. 

Så vårdar du mockaskorna
Ett radergummi för mocka från franska Saphir som heter Nettoyant Gommadin.

Djupgående rengöring

Om man burit sina mockaskor under vinterhalvåret och de kommit i kontakt med t ex vägsalt, väta och smuts är det inte säkert att det räcker med en genomgång av ånga och borste. I detta fall rekommenderar vi att man väljer ett skonsamt mockashampoo som appliceras med en tillhörande borste (eller tandborste) i kombination med vatten tills det bildats ett generöst lödder över hela skon. Här handlar det om djupgående rengöring så var inte rädd för att låta skons ovandel bli blöt. Detta är att föredra för att minska risken för vattenränder. Skölj sedan av hela skon och mockashampoot under rinnande vatten och fyll skorna med tidningspapper. Här är det viktigt att man låter skon torka helt innan man börjar borsta upp skorna med mässingsborsten. Efter att skon har tvättats kan det nämligen behövas de lite grövre mockaborstarna med mässingsborst i mitten för att verkligen lyfta fibrerna och återge lystern till materialet. 


 

Så vårdar du mockaskorna
Saphir´s toppserie Medaille D´Or har suveräna mockatvätten Omni Nettoyant. Nedan visar skobutiken Leffot i New York hur man använder produkten.

Återpigmentering

När man tvättar och för den delen använder mockaskor har de i motsats till skinn ofta en tendens att ljusna och blekna. Detta ger en viss patina man kan finna väldigt trevlig men likväl vill man ofta kunna återfå originalfärg och lyster. För detta rekommenderar vi pigmenterad mockaspray. Det är en liknande form av impregneringsspray men har även färgpigment i olika nyanser som hjälper till att återställa skons grundnyans. 


Problemet här är att till skillnad från skinn kräver mocka en betydligt mer exakt färgmatchning för att inte se flammigt och slitet ut. Just pigmenterade sprayer är ofta något begränsade i nyanser men bra alternativ finns från Saphir och Colonill som har flera olika bruna nyanser. Enklast att återfärga är såklart svart och mörkt brunt och svårast är ljusa toner och udda färger. 

 

Så vårdar du mockaskorna
Skovårdsspecialisten Collonil har flera pigmenterade mockasprayer för runt 100-lappen.

Impregnering

Skinnskor rekommenderar vi inte att man impregnerar då detta snarare kan stänga porerna i skinnet men med mocka gäller lite andra förutsättningar. Då mockan ofta gör sig bäst i nyskick rekommenderar vi att man direkt vid köp sprayar skorna med en impregneringsspray som hjälper att skydda mot fukt och smuts. Samma procedur avslutar man även med efter man tvättat och återpigmenterat skorna i stegen ovan. 


Nedan ser vi återigen butiken Leffot illustrera hur effektivt skydd en vettig mockaspray kan ge. 

 

 

Så vårdar du mockaskorna
Impregneringsspray utan pigment från Tarrago.

NanoProtector for Suede from Leffot on Vimeo.


Så vårdar du mockaskorna
Här ser vi hur stor skillnad en mockatvätt kan göra för även de hårt åtgångna skorna.
Dela på Facebook
Tweeta