Safarijackan från Zaremba Bespoke

Ett plagg som det skrivits om en hel del de senaste åren och som synts flitigt på kända #menswear-profiler är safarijackan. Ni kunde läsa mer om plaggets historik här på Manolo för ett drygt år sedan. Idag skall vi titta närmare på en lite lyxigare variant av detta plagg från den polska skräddaren Zaremba Bespoke.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-09-22 10:03  |  Lästid: 3 minuter
Safarijackan från Zaremba Bespoke

Jag har som kund lärt känna Maciej Zaremba ganska bra de senaste åren och har blivit rätt god vän med honom. I vintras när han besökte Sverige och vi åt lunch ihop så började vi prata om safarijackan, ett plagg som vi båda gillar. Zaremba hade en idé om att ta fram en färdig variant av detta plagg som han skulle sälja i sin webshop. Han frågade om jag hade lust att hjälpa honom att ta fram en prototyp som skulle ligga till grund för denna jacka han hade i åtanke. Det lät som ett kul projekt och vi började båda på varsitt håll att skissa och fundera. Vi sökte inspiration från alla möjliga olika håll, alltifrån gamla riktiga robusta safarijackor till de mer skräddade varianter som Roger Moore bar som James Bond i ett par filmer. Sen skapade vi ihop med en av hans anställda tillskärare ett pappersmönster.

Utifrån detta så sydde hans skräddare upp en jacka åt mig för utvärdering. Vi valde ett mörkgrönt tyg från Loro Piana som han hade i lager. Det kom från sommarbunchen och var i tunn ull/siden/linne och i ett diskret fiskbensmönster. Då både jag och Maciej kände oss nöjda med resultatet så konverterade han mönstret till färdiga storlekar och började initialt att erbjuda en sommarvariant i linne från W.Bill. Dessa säljs som nämnts i företagets webshop för ca 500 EUR. I vinter finns även planer på en i grövre ull eller tweed.

Sedan lanseringen strax före sommaren har flera av Zarembas befintliga kunder valt att sy upp individuella skräddarsydda safarijackor för en personlig touch, men också ett högre pris. Möjligheten till detta finns alltså också för den som så önskar.


 

Safarijackan från Zaremba Bespoke
Maciej Zaremba i den egna modellen.

Då detta inte är en recension utan mer ett intressant projekt jag deltog i så skall jag inte recensera resultatet. Kort kan jag bara säga att jag trivs bra med passformen men att tyget inte lämpar sig så bra för denna typ av plagg. Hade jag köpt en ny hade jag valt ett grövre tyg med lite mer stadga i så som bomull eller linne alternativt sträv tweed.

 

Safarijackan från Zaremba Bespoke
Safarijackan från Zaremba Bespoke
Safarijackan från Zaremba Bespoke
Safarijackan från Zaremba Bespoke
Dela på Facebook
Tweeta