Sandlund och Hossain – En ny spännande läderspecialist

Det är alltid lite extra roligt att kunna skriva om en intressant nyhet, speciellt när den är svensk. För i ärlighetens namn är vi inte bortskämda med nya spännande svenska lanseringar. Under det senaste året har märket Sandlund & Hossain smygstartat och är nu så att säga "up and running". Märket säljer läderväskor av hög kvalitet initialt genom den egna webshopen. Väskor av god kvalitet finns det gott om, berättelsen om Sandlund & Hossain är på många sätt dock värd att berätta.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-08-10 08:35  |  Lästid: 4 minuter
Sandlund och Hossain - En ny spännande läderspecialist

En av de två grundarna Anders Sandlund utgör idag fjärde generationen i den familj som sedan 1899 drivit lädergarveriet Böle utanför Piteå. Böle betraktas som ett garveri av hög klass och är världens enda garveri som använder granbark i processen. Detta är så kallad vegetabilisk/naturlig garvning och en tidskrävande process där lädret bearbetas av naturliga produkter och där kemiska tillsatser inte förekommer och som är en kvalitetsstämpel.

Denna historia tog sin början då Anders föräldrar Jan och Inger 1977 lämnade Böle för att arbeta som volontärer i Bangladesh. Deras driv och sociala engagemang gjorde att de mötte paret Aitiq och Dolly Hossain på plats i Bangladesh och de förenades i ett driv och intresse. Efter två år flyttade paret Sandlund hem till Norrland igen men man höll kontakten med familjen Hossain. 1999 träffades för första gången parens barn Anders och Tulin och det blev början på en djup vänskap. 2006 startade de en läderverksamhet ihop där Anders kunskap från Böle kombinerades med Tulins kunskap och fabrik på plats i Bangladesh. I nästa tio år gjorde duon väskor åt andra märken och tanken på att skapa något eget föddes. Deras mål var att inte bara skapa en produkt utan en produkt som verkligen betyder något. I fjol blev detta av och man skapade en studio i Dhaka och tog fram en kollektion. Lika viktigt som att designen var bra var att kvaliteten var så pass hög att produkten skulle hålla en livstid och att arbetsförfållanden och villkor för personal var bra. De menar att CSR inte bara är något de betar av för att man ”skall” utan en inställning och förhållningssätt som de lever med. För att säkerställa detta så vill de kontrollera hela processen från garvning av läder till att färdig produkt levereras. De använder därför bara läder av god kvalitet som garvats på naturlig väg och har full kontroll om sin fabrik.

 


Sandlund och Hossain - En ny spännande läderspecialist

I slutet av förra året blev jag kontaktad av Anders som frågade om jag ville vara en så kallad Bag Pilot. Detta innebar att jag fick låna en väska under några månader, använda den flitigt och sen vara med i en omfattande utvärdering som skulle kunna hjälpa Anders och Tulin vid utvecklingen av sina produkter i ett initialt skede. Då jag gillade storyn och synen på riktig kvalitet i alla avseenden tackade jag ja till att testa väskan. Utvärderingen var omfattande och lite intressant är att den ryggsäck jag själv cyklade till jobbet med varje dag, den sattes inte i produktion, åtminstone inte nu. Efter att ha använt den flitigt så kan jag också ärligt säga att jag kan uttala mig om den på ett bra sätt.

 

Sandlund och Hossain - En ny spännande läderspecialist

Min uppfattning är att det är en riktigt bra produkt. Framförallt sett till sitt pris. De minsta så kallade totebagsen ligger på 1 500 kr och de största weekendväskorna på 4 000 kr. I den priskategori de ligger så är de kvalitetsmässigt mycket vassare än många andra märken jag klämt på och kan jämföra med. Designen är stilren och tidlös. Sen skall jag ärligt säga att jag sett finare läderväskor där både material och helhetskänslan varit bättre, men då har de också kostat mer än det dubbla. Alltså blir det frågan om prioriteringar till slut. Min uppfattning är att de gör en så bra produkt det bara går till detta pris och att man inte blir besviken på kvaliteten, tvärtom. Att deras engagemang och ansvarstagande är så pass stort och genuint äkta gör bara saken ännu bättre, mer av detta tack!

 


Sandlund och Hossain - En ny spännande läderspecialist
Sandlund och Hossain - En ny spännande läderspecialist
Sandlund och Hossain - En ny spännande läderspecialist
Sandlund och Hossain - En ny spännande läderspecialist
Sandlund och Hossain - En ny spännande läderspecialist
Anders Sandlund och Tulin Hossein.
Dela på Facebook
Tweeta