Säsongens 6 snyggaste bomullsbyxor

Den dressade bomullsbyxan passar såväl kavaj som stickat och utgör en naturlig bas i garderoben. Vi har valt ut våra favoriter för säsongen i grövre tyger.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-08-28 08:40  |  Lästid: 3 minuter

Flanell, linne och fresco i all ära. Den kanske mest mångsidiga byxan är fortfarande i bomull. En modell som kan gestalta sig från klassiska 5-ficksbyxor, chinos eller kostymbyxor med pleats.

Nyckeln till att hitta bomullsbyxor för hösten ligger i såväl material som passform och nyans. En bomullsbyxa har inte ullen naturliga fall och blir därför direkt ledigare i sin karaktär. Fördelen är att materialet fungerar både höst som vår och en välpressad bomullsbyxa är ett utmärkt alternativ till exempelvis marinblå eller brun kavaj. Vill man istället klä ner den tycker vi att kombinationen stickad kashmirtröja eller cardigan fungerar minst lika bra. Välj en modell med lite högre midjehöjd och mer volym för en mer sartoriell framtoning.

Materialmässigt är höstens bomullsbyxor föga förvånande något tjockare. Man kan exempelvis satsa på en så kallad ”Peached cotton” där man finner en borstad och matt finish som påminner om mollskinn. Även om vita byxor främst förknippas med sommarhalvåret så finns det goda möjligheter att använda ett par i bomull ytterligare ett par månader. Välj då en benvit nyans framför den kritvita då detta gör den både mindre känslig för smuts och lättare att matcha med övriga plagg.

Andra trevliga färger för hösten är klassiska val som khaki, brunt, olivgrönt eller mörkblått. Vi har valt ut våra 6 favoriter från den nya säsongen för flera olika plånböcker.

Rota

Sandfärgad borstad bomullstwill från byxspecialisterna Rota. Här med en klassisk fit och rålängd så bäraren själv kan anpassa dem efter sig.

Rubinacci

En mörkbrun bomullsbyxa från Rubinacci med smal passform som fungerar till de flesta situationer.

Suitsupply

En drawstring-byxa tillhör det mest lediga spektrat av bomullsbyxor men kan vara bärbart en bra bit in på hösten till en ledigare stil.

Zanella

Klassiska byxor i khakifärgad bomull med enkel plisséring som passar lika bra till den mörkblå kavajen som den stickade polotröjan under hösten.

PT01

PT01 eller Pantaloni Torino som företaget egentligen heter är specialiserade på just byxor. Här ser vi en modell med enkel plisséring och diskret myntficka med lock.

Incotex

Benvita bomullsbyxor från Incotex med mer klassisk fit och flatfront utan plisséringar.

Inspiration

Alan See från The Armoury i bomullsbyxor från Ambrosi
Sober outfit i beige och benvitt
Dela på Facebook
Tweeta