Säsongens 6 snyggaste brogues

Vi fortsätter veckan i skornas tecken och närmare bestämt på modeller av brogues. En historiskt ledig skomodell som idag bärs såväl i stan som på landet

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-02-19 10:41  |  Lästid: 3 minuter

Brogueskon kännetecknas främst av dess perforerade mönster i skons tåparti och finns i ett flertal olika modeller. De mest kända är förmodligen Full Brogues; en modell med broguemedaljong i tån samt en måsvinge eller wingtip-mönstrad sömnad över vristen. Versionen finns i såväl oxford- som derbymodell och trots att den tekniskt sett klassas som den informellaste av brogues så finns det mängder med eleganta tolkningar som gör sig utmärkt till kostym.

Utöver Full Brogues hittar vi Semi Brouges som även de har en broguemedaljong men istället för wing tip har de en rak söm över tåhättan eller så kallad Cap toe. En Semi Brogue kryper upp en aning i formalitet men är historiskt sett fortfarande en informell sko.

Sist men inte minst hittar vi Quarter Brogues. De har samma perforerade Cap toe som Semi Brogues men saknar helt broguemedaljong vilket gör de till den mest formella versionen av brogues. Alla dessa modeller fyller sin funktion och charm och beroende på material, läst, sula och färg kan de skilja sig avsevärt i känsla.

Vi har valt ut sex favoriter fördelat på alla de olika versionerna i varierade prisklass.

Crockett & Jones - Pembroke

Crockett & Jones klassiker Pembroke är en Derby Full Brogue i ett ljust grainskinn och representerar den ledigaste formen av Brogues. En perfekt sko till jeans, chinos eller flanellbyxor och stickat under vinterhalvåret.

Yohei Fukuda - Ebony

Yohei Fukuda tillhör de absolut främsta bespokeskomakarna i världen så när han erbjuder en RTW-linje så är det föga förvånande att den håller absolut världsklass. Här i den kanske elegantaste tolkningen av Full Brogues i en oxford med mejslad läst, tight skuren sulkant samt infällda tåjärn.

Velasca - Cavadent

Semi Brogue från italienska Velasca i modellen Cavadent med en klassiskt rund läst och Blake Rapid-konstruktion. Passar perfekt till en kavajbaserad klädsel såväl under höst som vår.

Edward Green - Cadogan

I svart kalvskinn blir skon direkt mer formell och ett utmärkt val till en mörk kostym, om än inte fullt så korrekt som en slät oxford. Modellen görs på Edward Greens klassiskt runda 202-läst och är försedd med en tunn lädersula.

Löf & Tung - Bingham

Skoaktiebolagets eget varumärke Löf & Tung har i modellen Bingham en perfekt avslappnad tolkning av Quarter Brogues. En diskret perforerad Cap toe-söm och en ovandel i polo suede med tunn gummisula undertill.

John Lobb - Philip II

John Lobb är kanske det mest kända företaget när det handlar om kvalitetsskor och modellen Philip II som är en Quarter Brogue på tunn lädersula är den kanske vackraste av sitt slag. Här mörkbrun Museum Calf.

Dela på Facebook
Tweeta