Säsongens 6 snyggaste Camp Collar Shirts

De senaste säsongernas mest efterfrågade skjortmodell är här för att stanna.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-05-21 11:06  |  Lästid: 3 minuter

En skjortmodell som verkligen exploderat i såväl efterfrågan som utbud är de så kallade Bowlingskjortorna eller Camp Collar shirts som de vanligtvis benämns som internationellt. De kännetecknas av en krage som är nerpressad längs skjortans bröst lite likt ett slag på en kavaj och kommer inte sällan i en kortärmad och aningen boxigare passform.

Detta plagg är förstås ingen ny kreaktion utan har varit populärt under flera perioder under 1900-talet men det var länge sedan plagget hade samma modemässiga status som det har idag.

Det finns flera sätt att bära en bowlingskjorta. Antingen gör man det ledigt utanpå chinos, jeans eller varför inte ett par badbyxor. Eller så väljer man en mer sartoriell tolkning och kombinerar skjortan med kavaj eller t om kostym. Detta var ett av de mest påtagliga inslag under förra sommarens Pitti Uomo-mässa och lär knappast avta inför årets upplaga. Vanligtvis bärs kragen utanpå kavajens slag i sann 50- alternativt 70-tals anda.

Sen finns det såklart många olika alternativ i form av material och utförande. De mest färgstarka och mönstrade modellerna med stark Hawaii-känsla är inte sällan i Rayon och drar ofta tankarna till Magnum P.I. Känner man att den typen av version är väl iögonfallande finns det mängder med enfärgade alternativ i exempelvis marinblått, vitt eller beige linne som glider betydligt lättare under radarn.

Rag & Bone

Ljust gula skjortor är inte bara smickrande mot en solbränd hy men även i många fall ett utmärkt sätt att ta ner kontrasterna något mot övriga plagg. Här i en kortärmad version från Rag & Bone.

Sunspel

Brittiska Sunspel är alltid aktuella när det handlar om basplagg i garderoben. Här ser vi en version i vit frotté med perfekt bowlingkrage.

Barba Napoli

Barba är kanske främst förknippade med klassiska kostymskjortor men har en hel del intressanta övriga modeller också. Här ser vi exempelvis en kortärmad version i mörkblått linné.

Gitman Vintage

Gitman Vintage är ett amerikanskt varumärke som än idag producerar alla sina skjortor på fabriken i Ashland, Pennsylvania. Här i ett mer färgstarkt uttryck med tydlig Hawaii-känsla.

The Armoury

Butikskedjan The Armoury har för våren tagit fram en serie av camp collar shirts under namnet "vacation shirts". Här ser vi en modell i beige bomull/linne-blandning med en diskret rand i låg kontrast.

Camoshita

En minst sagt iögonfallande version från japanska Camoshita vars creative director Yasuto Kamoshita är erkänd för sin fingertoppskänsla kring att kombinera okonventionella färger och plagg.

Dela på Facebook
Tweeta