Säsongens 6 snyggaste flanellbyxor

Hösten börjar sakteligen komma över oss vilket leder till dagens artikel om säsongens kanske viktigaste byxa. Skall man bara äga ett par byxor för vinterhalvåret så skulle vi säga att flanellbyxan är en utmärkt kandidat. Lika snygg till en mörkblå kavaj som en stickad kashmirtröja.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-09-06 07:58  |  Lästid: 3 minuter
Säsongens 6 snyggaste flanellbyxor

Vad skall man då tänka på när man köper flanellbyxor? Här finns det flera aspekter att ta hänsyn till: 

En modell i ett lite grövre tyg (över 300gr/m) kommer ge ett bättre och renare fall men kan i uppvärmda kontorsmiljöer bli ganska varma. Under årets kallaste månader är det ett pris åtminstone vi är villiga att betala för att inte frysa ihjäl på vägen till och från kontoret. Däremot finns det såklart en poäng med de något lättare kvaliteterna av borstade flaneller (mer om det nedan) som passar perfekt under övergångsperioden mellan sensommar och höst samt en bra bit in på våren. 

Det finns framför allt två kategorier av flanell: Worsted och Woollen. Den förstnämnda är det som ofta benämns som en borstad flanell vilket ger ett lite blankare och slätare intryck. Dessa produceras uteslutande av kamgarn och kan agera substitut till en formell ullkostym under vinterhalvåret.


Woollen är istället producerat av kardgarn som ger en luddigare och mer porös finish. Dessa är inte sällan i grövre kvaliteter men inte nödvändigtvis mer slitstarka. Effekten gör den här typen av flanell något ledigare. 

Oavsett om det handlar om worsted eller woollen så är flanell egentligen inte en specifik väv utan snarare en finisheringsteknik där man med små hullingar som rullas över väven, lyfter upp fibern och skapar den karaktäristiska finish man förknippar med tyget.

Färgmässigt finns flanell i mängder av alternativ men vi är i detta avseende ganska konservativa och anser att de gör sig allra bäst i någon nyans av grått. Desto mörkare nyans, ju mer formell kommer den uppfattas. Således skulle vi snarare rekommendera att man investerar i två nyanser av grått innan man går vidare på andra färger. 

Är så ändå fallet skulle vi vilja slå ett slag för mörkbrunt, beige och faktiskt benvit flanell som kan vara riktigt snyggt även under vinterhalvåret.


Skall man beröra passform och silhuett så rekommenderar vi att man överväger en lite mer generös passform och livhöjd. Dels för att det är bekvämt och ofta smickrande till kavaj men även för att slitaget är märkbart mindre på t ex byxans gren när de inte sitter för tight. 

Vi har valt ut några personliga favoriter från höstens utbud.

Oscar Jacobson

 


Säsongens 6 snyggaste flanellbyxor
Modellen Delon från Oscar Jacobson ha ren hög midja, enkel plissering och avsmalnande passform. Här i en mörkbrun nyans.

Incotex

Säsongens 6 snyggaste flanellbyxor
Ljusgrå flanell från italienska byxspecialisten Incotex.

Rubinacci

Säsongens 6 snyggaste flanellbyxor
En lite mer extravagant tolkning från Rubinacci i form av modellen "Manny" med extra allt.

Suitsupply

Säsongens 6 snyggaste flanellbyxor
Klassisk grafitgrå flanellbyxa från prisvärda Suitsupply.

Berg & Berg


Säsongens 6 snyggaste flanellbyxor
Benvita flanellbyxor från Berg & Berg med tyg från Vitale Barberis Canonico. En klart underskattad färg som kan vara vansinnigt snyggt till en brun kavaj under vintern.

Caruso

Säsongens 6 snyggaste flanellbyxor
Klassisk ljusgrå flanellbyxa från Caruso med enkel plisséring och generös livhöjd. (även översta bilden)

 

Inspiration

 


Säsongens 6 snyggaste flanellbyxor
Benvita flanellbyxor från B&Tailor.
Säsongens 6 snyggaste flanellbyxor
Fred Astaire i flanell, 1937.
Säsongens 6 snyggaste flanellbyxor
Clark Gable i en lite ledigare tolkning.
Dela på Facebook
Tweeta