Säsongens snyggaste mockajackor

En av vårens lediga favoriter är helt klart mockajackan. Ett perfekt alternativ till kavajen när man vill vara avslappnad men elegant och vi ännu inte nått högsommarvärmen. Mocka känns ofta som ett lite mer sofistikerat alternativ än den rockigare skinnjackan vilket gör att den lättare kan bäras med dressade byxor och skjorta.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-04-10 07:39  |  Lästid: 3 minuter
Säsongens snyggaste mockajackor

Vad som gör att mocka i samma modell direkt blir lite mer elegant än skinn beror på den matta lystern. Visst går man miste om en vacker patina som kalv-, lamm eller buffelskinn utvecklar med tiden men den sammetsliknande finishen som riktigt fin mocka besitter är svårslaget. 

Mocka fungerar i många olika modeller från korta pilotjackor till asymmetriska MC-modeller eller sofistikerade Field Jackets. Här handlar det såklart främst om personlig smak men även den egna stilen. En kortare jacka blir direkt något ledigare medan den längre field jacket-modellen blir mer av ett avslappnat alterantiv till kavaj. 

Färgmässigt tycker vi man här skall hålla sig till klassiska nyanser men då det rör sig mot våren kan man gott överväga ljusare toner. Många känner kanske en oro över att en sandfärgad mockajacka skall bli totalförstörd vid ett lättare duggregn men så behöver det verkligen inte vara. Självklart är ljusa nyanser mer känsliga för fläckar men med en skonsam borste kan man regelbundet lyfta fibrerna och hålla mockan ren och fräsch. 


En annan oro över ljusa nyanser som vi hört är att de skall smälta ihop mot en vinterblek hy. Här är det snarare tonen än den exakta nyansen som är avgörande och väljer man en kallare ton så brukar det gå utmärkt mot en ljus hy. Tänk även på att när man adderar ett plagg emellan jackan och ansiktet så som en polotröja eller skjortkrage så blir också risken mindre. 

Vi har valt ut mockajackor i flera olika modeller, färger och prisklasser som vi tycker sticker ut lite extra.

Valstar

 


Säsongens snyggaste mockajackor
Superklassiska modellen "Valstarino" från italienska Valstar i chokladbrun mocka.

 

Cesare Attolini

 

Säsongens snyggaste mockajackor
Neapolitanska Attolini är främst kända för sitt skrädderi men har även fantastiska mockajackor i vårens kollektion. Här i form av en field jacket i blå mocka.

 


Hackett

 

Säsongens snyggaste mockajackor
Ljus mockajacka från brittiska Hackett.

 

James Grose


Säsongens snyggaste mockajackor
En lite ledigare version av den klassiska "Perfecton" i mörkbrun mocka från James Grose.

 

Stòffa

 

Säsongens snyggaste mockajackor
Sofistikerad Field Jacket i perforerad sandfärgad mocka från Stòffa. (även översta bilden)

 


Oscar Jacobson

Säsongens snyggaste mockajackor
Skjortjackan Tulio från Oscar Jacobson finns nu även i mocka.

Inspiration 

 

Säsongens snyggaste mockajackor
Italienska moderedaktören Stefano Tonchi i mörkbrun Valstarino (Foto: The Sartorialist)
Dela på Facebook
Tweeta