Säsongens snyggaste pikétröjor

Pikétröjan har vuxit fram som ett perfekt mellanting mellan klassisk skjorta och t-shirt. Ett plagg som kan bäras till såväl kavaj som för sig själv i sommar.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-03-18 14:33  |  Lästid: 3 minuter

Få plagg har haft samma uppsving som pikétröjan de senaste säsongerna. Från tenniströja med överdimensionerad logga och tveksam passform till en stilmarkör av rang som inte sällan kombineras med garderobens skräddade plagg.

En stor del i utvecklingen tror vi har med den vintageinspiration som flödat genom herrmodet de senaste åren. Eleganta stickade pikéer i ull, silke eller finare bomull drar inte sällan sin inspiration från 1950-talet och filmer som The Talented Mr Ripley. Personligen föredrar vi kanske pikétröjan främst som ett ledigt plagg för sig, kombinerat med en generöst skuren byxa med lite högre midja men i takt med att trenden kring att bära sin skjortkrage utanpå kavajslaget återuppstått har pikén fått en allt större plats även till dressat.

Vad skall man då hålla utkik efter? Vårt råd är att välja tunna kvaliteter som gärna får vara vävda i fin ull eller t om silkesblandning. Det ger en lyxig och sofistikerad känsla tillsammans med skräddade plagg och höjer elegansen avsevärt från de klassiska pikétröjorna från Lacoste och Ralph Lauren i bomull.

Även strukturen kan vara väldigt intressant. Det finns mängder med intressanta trikåtekniker för att skapa en struktur eller ribbad yta som rimmar väldigt väl med stilen. Kragen är nästa stora del där skillnaden mot en Popover blir som mest påtaglig. En Popover har en traditionell skjortkrage som är anpassad för att bäras under kavaj medan pikéer ofta har en lägre och mindre krage. Med det sagt kan dessa fortfarande vara fina till kavaj och bland våra favoriter hittar vi de modeller som helt saknar knäppning och har en mjukt rullad krage med v-ringad öppning.

Vi har valt ut sex favoriter från vårens utbud i varierande prisklass och stil.

Altea

Randig piké från Altea i en härlig grön nyans

Zanone

Ljusblå piké för tidig James Bond-aura. Här i Zanones härliga kvalitet Ice Cotton

Blugiallo

Stickad piké med härlig textur från Blugiallo av modellen Mongibello

Doppiaa

Härlig piké i brunrandig bomull som skulle passa perfekt under t ex en solarokostym

Orlebar Brown

Eller varför inte välja en långärmad piké som här från Orlebar Brown med en riktigt trevlig krage

Fedeli for Michael Jondral

Elegant vit piké med one piece-krage som passar perfekt under en ledig kavaj eller till ett par badbyxor om man så vill.

Dela på Facebook
Tweeta