Shoegazing Super Trunk Show 2018

Till helgen går ett av årets mest spännande event av stapeln på Scandic Anglais i Stockholm. Det är Shoegazing Super Trunk Show, ett av världens största öppna event för kvalitetsskor som firar 5-årsjubileum. Vi har pratat med vår frilansskribent, tillika grundare av bloggen Shoegazing; Jesper Ingevaldsson om eventet.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-09-24 07:09  |  Lästid: 4 minuter
Shoegazing Super Trunk Show 2018

 

För de som mot förmodan inte känner till begreppet Shoegazing Super Trunk Show sen tidigare. Vad är det som kommer gå av stapeln nästa helg?

– Det är ett av världens största öppna event för klassiska herrskor, en sorts mini-mässa med utställare från hela världen och ett scenprogram med finalen av SM i skoputsning och ett seminarium om skors passform. Det har blivit en fantastisk mötesplats för sko- och även stilintresserade från hela Sverige, och även många som reser hit från andra länder.


Detta blir nu ert 5-årsjubileum om jag räknat rätt, hur skulle du säga att projektet skiljer sig åt från första året?

- Ja precis, 2013 hade vi första upplagan. Då hade vi tre märken som ställde ut, och hade hoppats att uppåt 200 personer skulle komma. Det kom 700, folk kom knappt in genom dörrarna, och var stundtals rätt kaotiskt faktiskt. Efter det skalade vi upp med större lokaler och fler utställare, det brukar vara mellan 800-900 besökare. Vi har egentligen inte gjort några dramatiska förändringar sedan start förutom storleken, mer olika tweaks och mindre nyheter. Bland utställarna är det i år som vanligt ett varierat utbud av skor i alla prisklasser, från Skolyx instegsmodeller på 2 000 kr upp till Gaziano & Girlings bespoke-erbjudande som börjar på 60 000 kr. På scen har vi alltid varierat lite vad vi kört, förutom den obligatoriska skoputsningstävlingen.

 

Shoegazing Super Trunk Show 2018
Populära Vass från Ungern är åter på plats.
Shoegazing Super Trunk Show 2018
Gaziano & Girling kommer erbjuda sin bespoke service om någon är intresserad men även handmåla skor på plats.
Shoegazing Super Trunk Show 2018
Ett annat, lite mer priskänsligt alternativ av bespokeskor är Jan Kielman där ett par börjar på ca 8 000 kr.

Vad ser du mest fram emot på årets event?


- Dels ska det bli intressant att se hur den nyhet vi presenterar i år tas emot, second hand-marknaden Shoegazing Market där folk kan sälja och köpa begagnade kvalitetsskor till bra priser. Det finns en rätt stor andrahandsmarknad för bra skor, exempelvis på Shoegazing-bloggen har jag en köp och sälj-marknad där det krängs skor dagligen, men även med begagnat så är det så klart en stor fördel att kunna testa ut storlek, vilket man då har möjlighet till här. Och de som säljer får kanske in lite cash till ett nytt par från någon av utställarna.

 

Shoegazing Super Trunk Show 2018
Shoegazing Market där man både kan sälja och fynda begagnade skor under eventet.

Utöver skor som uppenbart är fokus så hittar vi ett antal andra aktörer. Vilka är dessa?

- Sedan starten har skovårdsgrossisten Brunngård varit partner för eventet, och de kommer att visa upp och sälja från sitt breda utbud av skovårdsprodukter. Sedan har vi två partners, dels Shirtonomy som erbjuder måttsydda skjortor, och slips- och accessoarmärket Granqvist. 


 

Shoegazing Super Trunk Show 2018
Brett utbud av skovårdsprodukter från svenska Brunngård.
Shoegazing Super Trunk Show 2018
Shirtonomy är på plats om man vill måttsy en skjorta.
Shoegazing Super Trunk Show 2018
Slips- och accessoarföretaget Granqvist visar upp höstens utbud.

Är det något varumärke på plats som du tycker man skall hålla ett extra öga på?

- Jag är personligen väldigt förtjust i japanska skor, både på bespoke och konfektionssidan får man mycket för pengarna där. Japan Shoes Export Platform kommer med tre riktigt intressanta japanska märken – Miyagi Kogyo, Matsumoto och Kiten – de tycker jag verkligen man ska kolla in närmre. Från nästa år kommer ett frihandelsavtal mellan EU och Japan att träda i kraft, då försvinner tull helt på japanska varor i Europa, så sannolikt kommer vi se fler japanska aktörer på marknaden här framöver.

 


Shoegazing Super Trunk Show 2018
Split toe derby från japanska Miyagi Kogyo.
 
Datum: Lördag 29 september
Plats: Scandic Anglais, Humlegårdsgatan 23, Stockholm
 
Schema för dagen ser ut som följande:
 
10.00-18.00 Trunk show öppen för allmänheten, INGEN REGISTRERING KRÄVS
  • Utställningar med Skolyx (Skolyx/Yanko/TLB), Vass, JSEP Japan Shoes Export Platform (Miyagi Kogyo/Matsumoto/Kanpekina/Kiten), Heinrich Dinkelacker, Jan Kielman och Gaziano & Girling.
  • Också utställningar med eventets huvudpartner Brunngård (skovårdsprodukter och skotillbehör), och eventets partners Shirtonomy (skjortor) och Granqvist (slipsar och accessoarer).
  • Premiär för Shoegazing Market, en second hand-marknadsplats där du kan sälja och köpa begagnade kvalitetsskor eller kraftigt nedsatta nya, mer information nedan.
  • Utställning med de tre podiumplacerade skorna från VM i skotillverkning.
  • Under dagen kommer det också bli bespokeskotillverkning och patinamålning live med Daniel Wegan och Neus Benavent, Gaziano & Girling.
 
14.00-14.30 SM i skoputsning, i samarbete med Brunngård, 1:a pris 3 000 SEK och skor från Loake.
 
16.00-16.45 Seminarium om skors passform, med Daniel Wegan, ansvarig för Gaziano & Girlings bespokeavdelning, och Jörgen Stålborn, ägare Hojs Skomakeri. Moderator Jesper Ingevaldsson, Shoegazing.
 
20.00 Middag på Jamie's Italian i anslutning till Scandic Anglais. (anmäl görs till shoegazingblog@gmail.com innan 27 september)
 
Shoegazing Super Trunk Show 2018
SM i skoputsning brukar vara en av höjdpunkterna varje år. Här ser vi juryn överlägga mellan två av finalisternas resultat.
Dela på Facebook
Tweeta