Skoaktiebolaget presenterar ny premiumtillverkare

Svenska Skoaktiebolaget i Stockholm har de senaste åren vuxit fram som en av Sveriges om inte världens främsta butiker på kvalitetsskor. I fredags lanserade man efter stort hemlighetsmakeri sitt senaste nytillskott i utbudet. En premiumtillverkare av handrandsydda skor från italienska Neapel.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-05-15 08:06  |  Lästid: 3 minuter
Skoaktiebolaget presenterar ny premiumtillverkare

Skoaktiebolaget har de senaste två åren omstrukturerat en del i produktutbudet och man har tagit in prisvärda Carlos Santos och gått skilda vägar med brittiska Edward Green och Gaziano & Girling. I samband med flytten till den nya lokalen på Nybrogatan tog man in en ny brittisk premiumaktör i form av klassiska John Lobb vilket ni kunde läsa mer om här på Manolo.

I fredags var det alltså dags igen för senaste tillskottet. I vanlig ordning hade butiken varit mycket förtegen om vilken tillverkare det rörde sig om och skoentusiaster på framför allt Instagram har under en längre tid spekulerat i vad det kan röra sig om. 

Valet föll på italienska Paolo Scafora, en premiumaktör från Neapel som fokuserar på handrandsydda och handfinisherade skor av högsta kvalitet och i helgen höll man en första Trunk Show med tillverkaren i samband med lanseringen. Scafora erbjuder en rad olika skokonstruktioner så som Bologna, Tyrolese, Norvegese och handrandsytt där Skoaktiebolaget valt det sistnämnda alternativet för sina butiksmodeller som alla kostar 9 500 kr. Vill man beställa en MTO tillkommer ett premium på 15%.


Skoaktiebolaget presenterar ny premiumtillverkare
Handrandsydda skor finisherade för hand i Neapel.

Vi fick chansen att prata lite om lanseringen med Patrik Löf; grundare och delägare av Skoaktiebolaget.

Hur fick ni upp ögonen för Paolo Scafora och vad är det med varumärket som fick er att vilja ta det?

- Paolo Scafora är en äkta hantverksmässig tillverkare som funnits på min radar redan innan vi startade Skoaktiebolaget. Jag har även varit väldigt intresserad av att finna en tillverkare från Neapel – och här representerar Paolo Scafora det absoluta toppskiktet. Allt kändes väldigt rätt när vi i höstas besökte Scafora i Neapel, så det var ett enkelt val att starta ett samarbete.  

Om man tittar på er varumärkesportfölj så täcker den mer eller mindre hela prisspannet, Vart hamnar Scafora i er hieraki?


- Paolo Scafora hamnar i det övre segmentet, handrandsydda skor med handmålad finish är ett kostsamt hantverk och detta är helt klart en sko för den som vill ha det lilla extra. Det finns väldigt många detaljer på en Paolo Scafora-sko som man som skoälskare uppskattar.

Vilka modeller har ni valt att ta in och har du någon personlig favorit?

- Jag har personligen valt ut varje modell och kombination av färg, sula och läst. Det är omöjligt att välja ut en modell som är favorit. Jag tycker samtliga visar upp en representation av Paolo Scaforas hantverk och Skoaktiebolagets återhållsamma estetik. Vi har stort fokus på Oxfords, klassiska färgval och välbalanserade läster. Scafora har en hel del excentriska färger och modeller att väja ifrån, men då får man göra en MTO.

Så Paolo Scafora kommer även finnas tillgängligt via MTO likt många av era andra tillverkare?


- Absolut, för en ganska blygsam MTO-avgift på 15% kan man välja modell, läst, färg, sulval, etc.

 

Skoaktiebolaget presenterar ny premiumtillverkare
Tasselloafer i mörkbrunt skinn-
Skoaktiebolaget presenterar ny premiumtillverkare
Full Brogue på en av företagets lätt mandelformade R-läst.
Skoaktiebolaget presenterar ny premiumtillverkare
Semi-formell derby.
Skoaktiebolaget presenterar ny premiumtillverkare
Klassiska svarta oxfords för de formella stunderna.

Vi fick även chansen att prata närmare med mannen bakom varumärket; självaste Paolo Scafora, vilket ni kommer kunna läsa mer om här på Manolo inom några veckor. 

 


Skoaktiebolaget presenterar ny premiumtillverkare
Paolo Scafora i fabriken i Neapel.
Dela på Facebook
Tweeta