Skräddarsydda byxor från Robin Pettersson Tailoring

Idag skall vi för första gången i Manolos historia recensera ett par skräddarsydda byxor tillverkade i Sverige. Det rör sig om den unga men drivna Robin Pettersson som från sin ateljé i Göteborg samt Trunk Shows i Stockholm och London erbjuder skräddarsydda byxor efter konstens alla regler.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-05-19 07:35  |  Lästid: 5 minuter
Skräddarsydda byxor från Robin Pettersson Tailoring

Det kan nog inte ha undgått någon trogen läsare här på Manolo att både jag och Andreas har ett genuint intresse för skräddarsytt mode. Tyvärr har efterfrågan i Sverige varit ganska dålig i många år liksom utbudet. Att utbilda sig till skräddare i Sverige med fokus på konfektion har knappast varit något yrke med lysande utsikter. Lite krasst har Sverige under ganska lång tid egentligen bara haft en namnkunnig skräddare i form av A.W Bauer i Stockholm. Visst har det utbildats en del inom skrädderi men de flesta av dessa har fått försörja sig inom teaterskrädderi eller med ändringar. Ett fåtal har kunnat starta en “enmanslåda” och faktiskt kunnat arbeta med klassiskt konfektionsskrädderi. Detta betyder inte att vi svenskar inte valt skräddarsytt mode de senaste decennierna. Nej, många av dem som låtit sy upp sina kläder har gjort detta utomlands (och då räknas inte “expressskräddare” i Thailand). De senaste åren när det blivit mer och mer populärt med skräddarsytt mode har ett antal mer eller mindre kända skräddare från Europa börjat besöka Sverige för att hålla så kallade trunk shows för att möte den efterfrågan som faktiskt visats sig finnas här.

Extra roligt är att det faktiskt har kommit ett antal skräddare till i framförallt Stockholm och Göteborg med inriktning mot konfektion. Annika hos Hans Allde är en, My hos A.Marchesan är en, Skräddarnas hus i Göteborg har ett par personer och ett antal yngre förmågor med ett brinnande intresse har påbörjat sina lärlingsutbildningar vilket borgar för att Sverige förhoppningsvis snart återigen har ett antal personer som behärskar detta trevliga yrke.

En av dessa yngre talanger är Robin Pettersson i Göteborg. Robin har en annorlunda bakgrund, han är marinbiolog men hittade inget jobb inom detta. Han hade ett enormt intresse för skräddat mode men insåg att om han skulle ha råd att på sikt bara bära skräddade plagg så skulle han få sy dem själv. Sagt och gjort, en symaskin införskaffades, det Youtubades, googlades och lästes på. Och i källaren hemma börja han sakta men säkert att sy sina första plagg. Det är nu snart 3 år sedan och i ärlighetens namn har mycket hänt. Jag har lärt känna Robin och kan ärligt säga utan att såra honom att jag i början tänkte att han var galen. De första plaggen som syddes lämnade även mycket kvar att önska rent estetiskt. Men vem klandrar honom, det finns inga genvägar, och ingen kan springa innan man lärt sig att gå?


Idag är företaget Robin Pettersson något helt annat, på många olika sätt. Den resa Robin och hans bolag har gjort är otrolig. Robins huvudsyssla idag är att han arbetar som konsult för det koreanska skrädderiet B&Tailor. Han träffar kunder och tar alla mått och sköter avprovningar och plaggen skickas fram och tillbaka. Detta sker i hans egen ateljé i Victoriapassagen i Göteborg samt genom trunk shows i Stockholm och London. På kort tid har han byggt upp en trogen kundskara, undertecknad inkluderad. Jag kan ärligt säga att den skräddarsydda kavaj som B&Tailor sydde för mig och där Robin skötte alla provtagningar, nålningar och kritningar är den bästa av alla mina kavajer jag äger. 

För att bli en bättre skräddare har han i sen tid börjat som lärling på Skräddarnas Hus i Göteborg och varvar praktik med teori vilket redan har börjat märkas på hans egna plagg.

Vid årsskiftet hände något riktigt intressant vilket också är den egentliga anledningen till denna artikel. Robin kontaktades av en ung brittisk man som heter William Baxter. Likt många unga brittiska män hade han träffat en trevlig svensk tjej i London och tycke uppstod. William valde att flytta till Göteborg ihop med sin flickvän och behövde ett jobb. Är man som William, då byxmakare hos Londonskräddaren Timothy Everest,  så är arbetsmarknaden i Sverige och Göteborg tämligen begränsad. Ha började dock hos Robin och har sedan ett par månader arbetat som byxmakare under Robins egen label. 

 


Skräddarsydda byxor från Robin Pettersson Tailoring
Side adjusters istället för byxhällor.

Jag tyckte att det lät intressant och ville gärna testa hans tjänst och om inte annat köpa ett par byxor och stötta den som är galen nog att flytta till Göteborg för att arbeta som skräddare. Tänk om fler kunde göra det, vad mycket roligare det västkustska sartoriella livet då hade blivit!

Prisnivån för helt skräddarsydda byxor i ett normalt tyg med 3-4 provningar ligger på ca 4 000 kr vilket är i sammanhanget är skäligt för denna typ av tjänst.  På en bra adress i London hade samma byxa kostat 50-100% mer.

 

Skräddarsydda byxor från Robin Pettersson Tailoring
Skräddarsydda byxor från Robin Pettersson Tailoring

Jag valde att göra mina i ett klassiskt mörkgrått och lite grövre flanelltyg från Fox Brothers. Ett märke som enligt min mening och erfarenhet är världens främsta på flanell. Färgen som är ganska mörk lämpar sig för en mer formell look och därför valde jag en klassisk och tidlös silhuett. Midjan är lite högre vilket lämpar sig bra för min kroppsbyggnad (som är allt annat än atletisk). Jag valde att göra dem utan frontveck och i en klassisk längd med 21 cm fotvidd med ett svagt bryt på skon.


Ni får döma av resultatet själva men summerat är det ett par riktigt bra byxor. Jag gillar snittet och tycker att passformen blev perfekt. Jämför jag med andra skräddare jag använt så är det en ganska "enkel" byxa. Med detta menar jag att antalet handsydda moment jämfört med exempelvis Zaremba eller de italienska skräddare jag testat var färre. De var dock snarlika de byxor jag lät sy upp hos Thom Sweeney i London. Då jag inte är ute efter den värsta sortens effektsökeri och nörderi så funkar det att vissa sömmar sys på maskin så länge fallet och passformen blir perfekt, vilket jag tycker att det blev.

 

Skräddarsydda byxor från Robin Pettersson Tailoring
Skräddarsydda byxor från Robin Pettersson Tailoring

Största fördelen med byxorna från Robin var att jag för första gången kunnat besöka en skräddare på hemmaplan. Jag hade alla måttningar med Robin medan William sydde, korrigerade och skapade mönstret. Hur exotiskt det än är att besöka sin skräddare i Florens eller London så är det ändå skönt att kunna göra det hemma. Jag hade 4 avprovningar på 2 veckor! Det är rekord. I vissa fall har jag väntat 1 år på ett par byxor från andra skräddare.

Oavsett om det är Robin Pettersson eller någon annan lokal skräddare så rekommenderar jag er att träffa dem, om inte annat för att ta del av deras entusiasm och brinnande intresse för något så underbart som skräddade kläder.


 

Skräddarsydda byxor från Robin Pettersson Tailoring

Fotografi - Ted Olsson

 

Dela på Facebook
Tweeta