Skräddarsytt från BnTailor – Del III – Resultatet

Idag är det dags för den tredje och sista delen i artikelserien om den skräddarsydda kavaj jag beställt från BnTailor. Jag skall försöka att på bästa sätt illustrera i såväl bild och text för det slutgiltiga resultatet.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-08-15 08:44  |  Lästid: 5 minuter
Skräddarsytt från BnTailor - Del III - Resultatet

Som ni kunnat läsa om i första och andra artikeln så handlar det om en helt skräddarsydd kavaj från det sydkoreanska skrädderiet BnTailor.

Dagens artikel tar vid inför min tredje och avslutande fitting. Vid detta laget brukar i regel plagget vara färdigsytt även om det självklart kan korrigeras ytterligare om man fortfarande inte är 100% nöjd. 

Det var dock inte något behov av detta i mitt fall. Kavajen hade haft mycket små ändringar genom hela processen och även om det alltid finns saker man kan förändra till framtida beställningar så var jag enormt nöjd med resultatet. 


Jag hämtade ut min kavaj i början av juni strax innan Pitti Uomo-mässan och valde att avvakta med den här artikelserien ett par veckor för att få en uppfattning om kavajen över tid. 

Bilderna från dagens artikeln är således på kavajen efter närmare en månads användning. Jag finner det mer rättvist mot både skrädderiet och er läsare då en skräddarsydd produkt är något som skall bedömas över tid. 

Det var extra intressant att se hur de detaljer jag valt på kavajen ter sig i verkligheten. 

Jag valde en axel som ligger mellan det mest okonstruerade och det mest uppbyggda skrädderiet erbjuder. Den saknar vaddering och ger en naturlig axel med en svagt markerad Roping. Kavajen är som man tydligt kan se enkelknäppt (jag älskar dubbelknäppt men föredrar det främst i kostym) med en rullad treknäppning.


Kavajens Gorge (punkten där kavajslaget möter kragen) är lägre placerad än på många av mina andra kavajer vilket ger ett lite mer klassiskt intryck och fungerar bra tillsammans med den lite längre kavajlängden. Jag är 187cm lång och min kavaj mäter 77cm. BnTailor är som tidigare nämnt kända för att göra sina kavajer lite längre och hade jag beställt en hel kostym hade kavajen förmodligen gjorts ytterligare 1cm längre. 

 

Skräddarsytt från BnTailor - Del III - Resultatet
Naturlig axel och en aningen lägre Gorget.

Även kavajärmen är skuren något längre än man normalt är van vid. Detta är självklart helt individuellt och går att välja själv men så länge skjortans ärm anpassas så att någon cm eller två visas i slutet av kavajärmen tycker jag det fungerar utmärkt.  

 


Skräddarsytt från BnTailor - Del III - Resultatet
Kavajens ärmlängd.

Kavajens ärmar är inte fullt så vida som de neapolitanska skrädderier jag testat men fortfarande rymliga nog för att ge maximal rörlighet. Kavajen är relativt rymligt om man jämför med hur många konfektionskavajer är skurna men trots detta ger fallet och formen på kavajen ett väldigt smickrande intryck.

Nyckeln till den smickrande passformen ligger precis som hos andra framstående skrädderi mycket i de högt skurna ärmhålen. Det förlänger intrycket av kroppens och ökar rörligheten avsevärt då man kan röra armarna utan att hela kavajen följer med. 

 

Skräddarsytt från BnTailor - Del III - Resultatet
Högt skurna ärmhål är nyckeln till en smal silhuett.

Kanvaskonstruktionen var överraskande lätt och trots att den inte är fullt så tunn som hos vissa neapolitanska skrädderier så är det långt ifrån en uppbyggd brittisk rustning med mellanlägg i tagel.


I detaljväg valde jag så kallade Jetted/Besom Pockets eller passpoalfickor som de heter i Sverige. Det var flera som ställde sig frågande när jag la ut bilder på min instagram då de förknippade uddakavaj med ledigare fickor som Patch Pockets. Detta är en ren smaksak. Jag personligen älskar patch pockets på lediga kavajer i exempelvis linne, bomull eller tweed men tillsammans med den relativt eleganta hopsackväven i den här kavajen tyckte jag en mer diskret ficka var på sin plats. 

Jag väljer dessutom nästan alltid att vika in mina ficklock på andra kavajer så valet var ganska enkelt då jag tycker passpoalfickor ger ett extremt elegant intryck med obruten linje längs kavajens sidor. 

 

Skräddarsytt från BnTailor - Del III - Resultatet
Kavajen får i min mening en renare silhuett med passpoalfickor.

En av kavajens största beståndsdelar är såklart tyget. Oavsett hur bra passform och snitt man får till kommer alltid uppfattningen av hur tyget ter sig i färdigt plagg vara direkt avgörande till om kavajen blir en favorit eller ej. Jag kan intyga att det är långt ifrån det enklaste att skapa sig en uppfattning baserat på små tygprover i en tygbunch. Det var därför otroligt skönt att tonen och nyansen var precis det jag var ute efter. En mörk- om än inte midnattsblå kavaj som med enkelhet kan bäras till byxor i brunt, beige, vitt eller grått i i dagens inlägg. 


 

Skräddarsytt från BnTailor - Del III - Resultatet
Den diskreta strukturen i Hopsack-tyget som skiljer den från ett slätare kostymtyg. Notera även den rundade bröstfickan som följer bröstet på ett mycket naturligare sätt.

Efter att ha burit kavajen i lite över en månad kan jag konstatera följande:

Detta är den skräddarsydda produkt jag hittills blivit mest nöjd med. Det skall tas i beaktning att detta är första kavajen jag beställer från BnTailor och hur tråkigt det än må låta så är det inte ovanligt att det tar ett antal beställningar innan man tillsammans med skräddaren verkligen får till det perfekta mönstret. Visst finns saker jag kommer att utveckla eller förändra till nästa beställning men det handlar kanske mer om vilken typ av produkt det rör sig om. 

Framför allt måste jag säga att ledtiden från påbörjat projekt till utlämnad produkt är otroligt imponerande. I mitt fall rörde det sig under 6 månader vilket är mindre än halva tiden mot många andra skrädderi. 


Faktum är att jag var så nöjd med resultatet att jag valde att lägga en ny beställning på en Polo Coat som förhoppningsvis kommer vara klar i god tid till vintern. 

 

Skräddarsytt från BnTailor - Del III - Resultatet
Kavajen i sin helhet.
Skräddarsytt från BnTailor - Del III - Resultatet
Mjuk men följsam kanvaskonstruktion.

Är man intresserad av att sy upp något från BnTailor kontaktar man med fördel Robin Petterson på robin@rp-tailor.com. Robin har i nuläget en Trunk Show inplanerad i Stockholm den 16-17 september och bor man i närheten av Göteborg kan man alltid boka ett möte i ateljén i Viktoriapassagen. 

Priserna på BnTailors skräddarsydda produkter är följande. Priserna syftar till ett bastyg och kan självklart gå upp beroende på tygvalet. Dock räknas de flesta ulltyger för kavaj och kostym som bas och ryms inom dessa priser.


Byxa - ca 7 000 kr

Kavaj - ca 18 000 kr

Kostym - ca 23 000 kr

Polo Coat - ca 27 000 kr


Värt att tillägga är att om man väljer att beställa kavaj och en uddabyxa tillsammans så debiterar BnTailor för kostympriset vilket gör det ca 2 000 kr billigare. Det är självklart mycket pengar men om man jämför med många av konkurrenterna så ligger de väldigt rimligt i pris mellan exempelvis Zaremba och Sartoria Corcos. 

 

Skräddarsytt från BnTailor - Del III - Resultatet
Skräddarsytt från BnTailor - Del III - Resultatet
Skräddarsytt från BnTailor - Del III - Resultatet
Kavaj från BnTailor, skjorta från Eton, slips från Shibumi, solglasögon från TBD Eyewear, näsduk från R Culturi och byxor i fresco från Zaremba.
Dela på Facebook
Tweeta