Sommarens 7 snyggaste kavajer

Vi har valt ut sommarens elegantaste kavajer som domineras av svala och avslappnade tygblandningar som ull, linne och silke.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-05-28 08:11  |  Lästid: 4 minuter

När man skall välja kavaj för sommarhalvåret uppstår en hel del prövningar. Kavajen skall kännas elegant men samtidigt sval nog att inte svettas ihjäl under middagen på solsemestern. Detta kan uppnås på flera sätt. Det första är att använda sig av en minimal uppbyggnad i kavajen. Med detta menar vi att man undviker en tjock kanvas längs kavajens framstycke vars uppgift är att ge stadga och form. Detta är inte oproblematiskt då kavajens kanvas är där av en anledning och det kräver väldigt mycket av tillskärningen hos tillverkaren för att få en välsittande kavaj med minimal uppbyggnad.

Nästa steg kan vara att man avlägsnar kavajens foder i ryggen och endast sparar ärmfoder och ev. ett mindre parti över skuldrorna. Detta för att minska friktionen mot kroppen och få kavajen att falla fritt. Ju fler lager av kanvas och foder som avlägsnas, desto lättare är det för kroppsvärmen att passera samt luften att flöda igenom kavajen.

Ett annat alternativ som gärna kan kombineras med det ovan är att välja en specifikt anpassat tygkomposition för sommarhalvåret. Här brukar material som ull, linne, bomull och silke dominera men det handlar inte bara om fibern utan till stor del hur den är vävd. Om man tittar på det som ofta benämns som High Twist Wools eller Fresco-tyger så har de en 100% ullväv där fibern är hårt tvinnad för att snabbt återgå till sin ursprungsform (minimerar skrynkligheten) men också förhållandevis glesvävd vilket gör det lätt för vind och värme att passera genom den.

Ett annat alternativ är att kombinera olika materials egenskaper så som ullens fall, linnets svalka och silkets lyster. Detta ger en intressant textur och ofta det bästa av tre världar.

Färgen på en sommarkavaj kan vara ljusare än under vintern då klimatet överlag är ljusare och majoriteten av oss har en lite mer solkysst hy. Samtidigt finns det precis som övriga årstider god anledning att ha en klassisk marinblå kavaj men kanske då i ett mer sommaranpassat tygval.

Vi har valt ut sju kavajer som alla summerar vad vi gillar för sommaren.

Drake´s

En kavaj i glencheckrutigt tobaksbrunt linne från Drake´s passar lika bra till ett par råjeans som en benvit bomullsbyxa under sommaren. Den diskreta glencheckrutan ger liv åt tyget och kan fortfarande enkelt kombineras med både enfärgade och randiga skjortor.

Caruso

Italienska Caruso anses av många göra några av de finaste kavajerna för pengarna på marknaden. Här ser vi en väldigt sommarkompatibelt kavaj i en benvit bomull- och linneblandning med rullad treknäppning.

Saman Amel

Svenska Saman Amel lanserade nyligen sin första RTW-kollektion vilket ni kunde läsa om här på Manolo. Vår favorit är den taupefärgade hopsack-kavajen i ull som enkelt kan kombineras med benvitt, beige eller mörkbrunt.

Orazio Luciano

Orazio Luciano definierar neapolitanskt skrädderi med en extremt lätt kanvas och minimal uppbyggnad i axel. Här i ett ljusgrönt tyg i ull- och silkesblandning.

Kiton

En annan neapolitansk kavajspecialist är Kiton vars slogan ”Best of the best...+1” säger en hel del om ambitionsnivån. Här i en ljusblå kavaj i en exklusiv väv av kashmir, linne och silke.

De Petrillo

Som vi nämnde tidigare i texten är en marinblå kavaj minst lika användbar för vår och sommar som höst och vinter. Därför kan det finnas en poäng i att investera i ett alternativ mer anpassat för sommarhalvåret så som i en ull- och linneblandning.

Rose & Born

En brun sommarkavaj med diskret fiskbensmönster är nästan lika mångsidig som den mörkblå. Matcha med ljusblå denim eller chambrayskjorta, benvita byxor och ett par mörkbruna mockaskor för en somrig och sofistikerad look.

Dela på Facebook
Tweeta