Sommarens 6 snyggaste svidar

Idag lyser solen över Stockholm och vi har valt att fokusera på sommarens snyggaste kostymer. Vad bör man tänka på rörande material färg och form.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-05-07 10:09  |  Lästid: 2 minuter

När det handlar om sommaren kostymer kan man enligt oss absolut våga lite mer rörande såväl material som färg. Den formella mörka kostymen i tunn ull sträcker sig i sitt användande över hela året och idag vill vi istället fokusera på mer renodlade versioner för sommaren. Dessa kännetecknas främst av material och kompositioner som bidrar till en lätt och luftig känsla där svalka är högt prioriterat. Vi pratar linne, fresco eller kanske ull och silkesblandningar där man får det bästa av respektive fibers egenskaper.

Färgmässigt älskar vi de ljusare kostymerna under sommaren. Mycket pga de ljusare dagarna som öppnar för en ledigare ljus kostym långt in på kvällen. För de lite mer formella stunderna är den klassiska mellangrå Frescokostymen svårslagen då den håller såväl stilen som temperaturen i skick och har med sin hårt tvinnade ullfiber ett utomordentligt motstånd mot skrynklor.

Om man istället är ute efter en kostym för mer lediga stunder är versioner i linne eller bomull svårslagna. Det man ger upp i perfekt fall vinner man i plaggets personliga prägel. Det är också två kvaliteter som är betydligt lättare att klä ner med piké eller tunnstickad tröja då konstrasten inte blir fullt så hård som mot en blank affärskostym.

Satsa på en lätt eller närmast okonstruerad version av kavajen för sommaren då minimalt med mellanlägg kommer ytterligare bidra till såväl den avslappnade känslan som en uppskattad svalka. Av samma anledning kan en ofodrad eller åtminstone halvfodrad konstruktion vara att rekommendera.

Caruso

Armegrön kostym i ledigt linne från Italienska Caruso

De Petrillo

Seersuckerkostym i ljusblått från neapolitanska De Petrillo

Saman Amel

Ull, linne och silkeskostym i taupe från Saman Amel

Suitsupply

Benvit kostym i bomulls- och linneblandning från prisvärda Suitsupply

Orazio Luciano

En klassisk Frescokostym i grått som för tankarna till Cary Grant och det eleganta 50-talet

Tom Ford

Modellen Atticus är enligt oss Tom Fords snyggaste kostym med breda spetsiga slag.

Dela på Facebook
Tweeta