Sommarskon – Espadrillos

Sommaren öppnar för flera lediga skomodeller och ett stilsäkert alternativ för solsemestern är espadrillos. Denna klassiker finns idag från ett flertal varumärken och i näst intill alla prisklasser. Vi har tittat närmare på när, var och inte minst till vad man bär modellen bäst.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-05-30 08:52  |  Lästid: 3 minuter
Sommarskon - Espadrillos

Först och främst skall vi kanske klargöra att detta inte är en modell vi tycker gör sig bäst i en storstadsmiljö. Det finns absolut många avslappnade modeller av sneakers och slippers som funkar utmärkt i stan men espadrillon passar enligt oss allra bäst på eller mellan stranden och hemmet. Användningsområdet är således inte helt olikt det för sandalerna men är, till skillnad från sandaler, i regel betydligt mer smickrande för manliga fötter. 

Den lediga karaktären förstärks av att modellen i regel saknar all form av uppbyggnad och kan bäras både som en sko och toffla (genom att lämna hälkappan nedvikt under hälen). Många modeller har idag en tunn gummisula som gör att de klarar fuktiga gator betydligt bättre. 

En skomodell som gör sig bäst till stranden bärs av naturliga skäl främst med plagg som badshorts, t-shirt, popover eller lediga linnebyxor. Vissa varumärken som exempelvis Ralph Lauren och Eidos har de senaste säsongerna valt att använda espadrillon i mer dressade sammanhang där den adderats för att klä ner exempelvis sommarkostymer och uddakavajer. 


 

Sommarskon - Espadrillos
Eidos våren 2016 signerat Antonio Ciongoli. Här kombineras espadrillos med avslappnade plagg på ett naturligt sätt.

Här handlar det väldigt mycket om att undvika en för stor kontrast. En slät kostym i tunn ull kommer med största sannolikhet aldrig se riktigt bra ut med en så avslappnad sko. Däremot kan en ljus bomulls- eller linnekostym se fantastiskt ut tillsammans med espadrillos i ett väldigt informellt sammanhang under semestern.

 

Sommarskon - Espadrillos
Espadrillos till klassisk kostym enligt Ralph Lauren.
Sommarskon - Espadrillos
Eller till en ledigare tolkning med linnebyxor och safarijacka. Vi föredrar tveklöst det senare.

Vad skall man då satsa på för färg och modell? Espadrillos saknar den typ av uppbyggnad och konstruktion man hittar i en randsydd sko eller ens en sneaker vilket gör att mervärdet i en exklusiv version är försvinnande liten kontra en billigare modell. Sen finns det såklart mängder med snygga espadrillos i alla prisklasser och vill man ha en modell i t ex mocka eller från någon av de exklusiva modehusen kommer dessa såklart vara märkbart dyrare än den traditionella versionen i kanvas man hittar på matbutiker runt om i södra Europa. Vi gillar framför allt modeller i jordiga toner av beige, olivgrönt, brunt och blått.


Anderson & Sheppard

Sommarskon - Espadrillos
Espadrillos i blå mocka från Anderson & Sheppard.

Castañer

Sommarskon - Espadrillos
Ljusa Espadriller från Castañer som är ett av de varumärken som är främst förknippade med modellen.

Orlebar Brown

Sommarskon - Espadrillos
Blå/vita från strandspecialisten Orlebar Brown.

Pier One


Sommarskon - Espadrillos
Perforerad modell från Pier One till nedsatt pris.

Espadrij l´originale

 

Sommarskon - Espadrillos
Klassiska versionen från Espadrij l´originale i en ljusgul nyans till ett överkomligt pris.
Dela på Facebook
Tweeta