Stefano Bemer – Made To Order

Det har sagts innan men skor är ett område som ni läsare verkar uppskatta extra mycket sett till de kommentarer som lämnas och feedback vi fått. Det är ett område jag personligen också brinner lite extra för. Idag tänkte jag berätta lite mer om när jag beställde mitt första par skor från Italienska Stefano Bemer.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-08-24 08:35  |  Lästid: 4 minuter
Stefano Bemer - Made To Order

Ni som följt de texter jag skrivit under åren har säkert både noterat att jag nämnt skointresset tidigare samt det faktum att jag fått en fotskada som gjort att jag tvingats sätta mig in i läster och passformer mer än tidigare. Mitt behov av att ha en sko som verkligen sitter bra har ökat sen smärta uppstått i min högra fot. Lite förenklat behöver jag exempelvis mer hålfotsstöd än normalt. Detta kan vara svårt att hitta hos många färdiga skor även om det finns. Innan har jag kunnat köpa ett par skor som estetiskt tilltalar mig men får idag sätta passform i första hand följt av utseende.

I jakten på bättre passform har jag fått göra mig av med rätt mycket skor vilket varit enkelt då andrahandsmarknaden för kvalitetsskor är bra. Jag har efter detta fått lägga mycket tid på att hitta bra läster och modeller som passar just mina fötter. Det ledde mig till florentinska skotillverkaren Stefano Bemer som jag nyligen beställde mitt första par från.

 


Stefano Bemer - Made To Order

Detta märke startades 1983 av mannen med samma namn. De har i första hand varit en bespokeskomakare men även sålt en del färdiga modeller. Tyvärr gick legenden Stefano bort 2012. Förtaget köptes då upp av Tommaso Melani. Han kommer också från Florens och från en familj i läderindustrin. Tommaso förvaltar nu Stefanos arv på bästa sätt och har fokuserat på att både starta en utbildning och upplärning av unga skomakare i Florens samt att erbjuda både Bespoke, MTO och RTW.

Jag kikade på företagets hemsida och bilder i sociala medier och bestämde mig för deras mest klassiska läst med rund tå som kallas C. På Instagram såg jag en underbar derbymodell som butiken Mehra från Kanada sålde. Denna butik för premiumskor har ett gott utbud och sålde en magisk modell i en brun nyans med lätt röd touch i kalvskinn som Stefano Bemer döpt till Mexicana Calf.

Jag kontaktade Stefano Bemer via deras hemsida och började att maila fram och tillbaka. Då jag inte hade vägarna förbi Florens för att prova och vi var osäkra på min storlek så föreslog de att jag skulle betala 50 EUR extra för att de skulle kunna skicka provskor på olika läster och storlekar hem till mig innan själva ordern lades. Dessa skor kom redan samma vecka och gjorde att jag kunde bestämma storlek på ett smidigt sätt.

 


Stefano Bemer - Made To Order
Provskor från Stefano Bemer.

Efter detta slutfördes ordern och jag betalade 50% deposition för att ca 7 veckor senare få skorna hemlevererade med Fedex.

Passformen var ingen överraskning i och med att jag provat ut den tidigare men jag blev mycket imponerad av helheten. Det var smidig och proffsig kommunikation med företaget hela tiden. Skorna levererades i en lyxig trädlåda med mina initialer målade samt skopåsar i tweedtyg. Mycket lull-lull så att säga, något jag är svag för. Finishen är bland den bästa jag sett på ett par skor. Sammantaget är jag mycket nöjd vilket man skall vara då priset var 1 150 EUR plus frakt. Viktigast av allt är att de sitter mycket bra och erbjuder det stöd min fot behöver.

 

Stefano Bemer - Made To Order
Skorna och den exklusiva låda i trä som de levereras i.
Stefano Bemer - Made To Order
Skons ritsnedlagda lädersula.

Nästa helg den 1-2 september kommer Tommaso att besöka Stockholm för en trunk show ihop med skjortmakaren Luca Avitabile. Tommaso kommer då även att ta beställningar för Sartoria Vestrucci som är ett Florens skrädderi han äger. Om man önskar en bokning av tid för att prova ut skor från Bemer kan man maila honom och be att han tar med provskor. Då slipper ni den kostnad jag fick på 50 EUR för att skicka dessa fram och tillbaka. Tommaso kontaktar man enklast på: tommaso.melani@stefanobemer.com


Alla bilder: Milad Abedi

 

Stefano Bemer - Made To Order
Stefano Bemer - Made To Order
Stefano Bemer - Made To Order
Dela på Facebook
Tweeta