Stilstudie – Armbandsur till smoking?

En av de största vattendelarna inom klassisk stil är armbandsurets vara eller icke vara i kombination med smoking. Vi har tittat närmare på saken och skall i dagens artikel gå till botten med varför åsikterna skiljer sig åt så kraftigt.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-07-25 07:32  |  Lästid: 6 minuter
Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Foto: Philip Karlberg

Vi skall börja med att klargöra att vi har en uppfattning i frågan som är att armbandsur till smoking är fullt korrekt…I rätt utförande. För att argumentera för vår sak har vi samlat ihop en rad historiska bilder på bärare av armbandsur till smoking samt valt att möta ett par av de motargument man vanligtvis stöter på i den här frågan.
För att kunna göra en artikel som detta rättvisa behöver vi gå tillbaka till starten, och då syftar vi till bärandet av smoking.
Smokingen som vi känner till den uppfanns under 1860-talet av Edward VII och hans skräddare Henry Poole & Co på Savile Row. Den var en vidareutveckling av rökrocken som bars när männen gick ut för att röka under frackmiddagar för att bespara kvinnorna från den kraftiga rökdoften.

Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Illustration från 1898 där vi ser en av de tidiga versionerna av smokingen.

Vid den här tiden hade armbandsuret ännu inte nått allmänheten och det var snarare en rova som bars för att hålla koll på tiden. Armbandsuret slog igenom först i samband med Första världskriget då det användes för att koordinera attacker. I början av 1920-talet slog armbandsuret på allvar igenom bland den civila befolkningen.
Varför detta är viktigt är för att de första 60 åren av smokingens historia var armbandsuret inte ens ett alternativ. Även efter introduktionen i samhället ansågs armbandsur i många år som ett mer informellt alternativ än fickuret som i ytterligare ett par decennier dominerade till smoking. Om man jämför med fracken där armbandsur fortfarande anses som ett stilbrott så har detta plagg en både längre historia men framför allt en mer formell status.
Tveksamheten kring armbandsur i semi-formella sammanhang (smoking definieras som semi-formell klädsel) ligger hos många kvar än idag som en nedärvd stilregel. Samtidigt ser vi många andra detaljer från smokingens unga år som idag har luckrats upp och förändrats:
Bärandet av flärp/ving-krage som härstammade från fracken bars frekvent under smokingens första decennier men idag anses en nerfälld krage mer lämpligt.
Smokingen har egentligen genom hela historien saknat sprund i ryggen då denna detalj ansågs höra hemma bland sportigare kavajer och härstammar från ridningen. Detta har också luckrats upp då många, framför allt RTW-smokings på marknaden idag har dubbla sprund.
Sen 1950-talet har man dock sett frekventa bevis för att armbandsuret i ett diskret och avskalat utförande har burits till smoking. Det har i regel rört sig om tunna, dressklockor i återhållsam storlek på svart läder eller krokodilband. Detta är inte så konstigt då det var normen för mer eller mindre alla armbandsur under första halvan av 1900-talet.

Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Humphrey Bogart tillsammans med Ingrid Bergman under inspelningen av Casablanca från 1942. Här kan se ett armbandsur på Bogarts vänstra handled.
Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Franklin D. Roosevelt med armbandsur till smoking.
Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Fred Astaire var en annan tidig bärare av armbandsur till smoking.

En annan viktig milstolpe för bärandet av armbandsur till smoking var när Sean Connery bar producenten Albert R. Broccolis egen Rolex Submariner på en tidig version av Natoband till sin vita smokingjacka i filmen Goldfinger från 1964. James Bond var redan då en stor stilmässig inspiration för många män och det vågade i att bära en sportig dykarklocka till något så elegant som smoking var det perfekta exemplet på “Sprezzatura”. Anledningen till valet av en dykarklocka kan ha berott på Bonds simtur i våtdräkt minuterna innan samt möjligheten att hålla koll på nedräkningen för den bomb han just appterat.

Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Den klassiska Rolex Submariner ref. 6538 som Sean Connery bar till sin vita smokingjacka i filmen Goldfinger.
Stilstudie - Armbandsur till smoking?

Huruvida det var stilmässigt korrekt eller ej är en annan diskussion men detta bidrog till att luckra upp synen på bärandet av armbandsur till smoking i allmänhet. Under 60- 70- och 80-talet ser vi mängder med exempel på mer klassiska tolkningar av armbandsuret till smokingen.

Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Paul Newman på Oscarsgalan 1962.
Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Truman Capote, 1966.
Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Vi har t om sett Prince Charles med armbandsur till smokingen.

Om vi återgår till den fiktiva karaktären James Bond så var sportklocka till smoking något som med tiden blev ett återkommande inslag i filmerna.

Stilstudie - Armbandsur till smoking?
George Lazenby med en senare version av Rolex Submariner.
Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Pierce Brosnan var den första att bära Omega som James Bond.

Om vi nu med stor säkerhet kan fastställa att bärandet av armbandsur till smoking varit frekvent förekommande sen 1950-talet så kan man självklart fortfarande ifrågasätta om vad som är norm nödvändigtvis behöver vara korrekt. Mycket av den etikettutveckling vi ser idag är kanske inte till det bättre?
Att bära en sportklocka till smoking må fungera för en hemlig agent men det innebär inte att vi skulle rekommendera att man hänger på sin Submariner på ett Nato-band nästa gång det vankas smokingmiddag.
Som med så mycket annat stilrelaterat tycker vi det handlar om sunt förnuft. Om man tittar på smokingen i sin helhet och dess avskalade estetik så är det egentligen ganska logiskt att ett armbandsur bör följa samma filosofi. Färgskalan bör vara svart eller vit, minimalistisk och inte minst återhållsam. Klockan kan vara i vit eller gul metall och bör matchas med övriga accessoarer så som manschettknappar och ev bröstknappar.

Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Piaget Altiplano är ett utmärkt exempel på hur en klassisk smokingklocka kan se ut.
Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Cartier Cintree från 1921 är ett annat klassiskt alternativ.
Stilstudie - Armbandsur till smoking?
Ralph Laurens 867-serie har några väldigt eleganta modeller i återhållsam storlek.

För vissa handlar det dock inte om hur elegant eller välanpassat armbandsuret än må vara. Det är för dem otänkbart av en helt annan anledning vilket leder oss till det vanligaste argumentet för varför man inte skall bära armbandsurtill smoking:
“Det är oartigt mot värden att bära armbandsur då man på en smokingmiddag inte skall hålla koll på tiden”.
Argumentet i sig är det inget fel på och det är ju endast positivt att fokusera mer på sällskapet än tiden. Problemet är bara att det i realiteten blir ganska motsägelsefullt. Om man nu finner det respektlös mot värden att hålla koll på tiden med hjälp av ett armbandsur så borde man rimligtvis undvika att bära klocka i allt från formella situationer till privata middagar oberoende av utskriven klädkod.
Samma människor som argumenterar mot armbandsuret förespråkar inte sällan valet av ett fickur som ett korrekt val till smoking. Om det handlar om en respektlöshet mot värden genom att hålla koll på tiden borde det spela mindre roll om det görs på ett armbandsur eller en rova? Än mindre på en mobiltelefon som jag tvivlar starkt på att majoriteten lämnar hemma under smokingmiddagen 2018…
Vi anser att ett armbandsur, i rätt utförande är fullt acceptabelt till smoking 2018. Så är självklart valet att lämna armbandsuret hemma om man föredrar det.

Dela på Facebook
Tweeta