Stilstudie: Den dressade denimskjortan

Ett plagg som tagit en permanent plats även i den mer skräddade garderobern är denimskjortan. Idag skall vi titta närmare på olika versioner av plagget samt hur man kan kombinera det med sin mer skräddade garderob.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-04-10 07:26  |  Lästid: 3 minuter
Stilstudie: Den dressade denimskjortan
Foto: Milad Abedi

För de mer konservativt lagda är nog tanken på en denimskjorta till en tunnare ullkostym närmast otänkbar. Denim har en historia av att vara ett grovt tyg vävt för arbetskläder snarare än formella situationer. Samtidigt har världen förändrats sen Levi´s lanserade sin första jeans och det finns idag mängder med olika alternativ. 

Som tumregel kan man dock säga att grovleken på denimskjortan spelar stor roll kring hur den kombineras och uppfattas. Desto tunnare och ljusare denimkaraktären är, ju lättare är det i regel att klä upp den med t ex kavaj eller t om slips. Det sistnämnda kräver även en ledig struktur i såväl slipsens- som kavajens tyg för att inte krocka fullkomligt. 

Samtidigt finns det såklart de som strävar efter just denna kontrast genom att leka med formalitetsnivåerna och exempelvis kombinera en grövre denimskjorta av westernsnitt med exempelvis kavaj eller grå flanellbyxor. Det kan vara vansinnigt snyggt och addera det inslag av personlighet och karaktär man ofta strävar efter i sin klädsel. 


En detalj som vi själva uppskattar med just denimskjortan är den patina som utvecklas över plaggets livstid. Ofta likt ett par jeans i rådenim blir denimskjortan bara snyggare desto äldre den blir även om den otvättade mörka originalet också kan vara väldigt snyggt. 

Detaljmässigt föredrar vi en antingen väldigt mörk eller förhållandevis ljus nyans. Kragar som buttondown och cutaway fungerar bägge utmärkt och bör i första hand kunna bäras uppknäppta. 

 

Stilstudie: Den dressade denimskjortan
Denimskjorta som ljusnat efter år av användning och tvätt. (Foto: BnTailor)
Stilstudie: Den dressade denimskjortan
Dressad denimskjorta kombinerad med bomullskostym och slips. (Foto: Elliot Hammer för The Armoury)
Stilstudie: Den dressade denimskjortan
Ethan Newton i klassisk denimskjorta til tweedkavaj och flanellbyxor under Pitti Uomo. (Foto: Jamie Fergusson)
Stilstudie: Den dressade denimskjortan
Mörkare toner av denim fungerar förvånansvärt väl med mörkblått och grönt. (Foto: BnTailor)
Stilstudie: Den dressade denimskjortan
Ljus denimskjorta till formell kostym och grenadineslips för en mer extrem kontrast. (foto: Eton)
Stilstudie: Den dressade denimskjortan
Den ljusa och tunna denimskjortan kompletteras av strukturen i såväl kavaj som byxa. Även översta bilden (Foto: Milad Abedi)
Dela på Facebook
Tweeta