Stilstudie – Den grå slipsen

Idag skall vi titta på en av de mest underskattade slipsar i den manliga garderoben. Vi pratar om den grå slipsen som kan vara allt ifrån en formell businesslips i siden till ett ledigare alternativ i kashmir. Vi har valt våra personliga favoriter och illustrerar idag hur man bäst kan bära denna slips.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-11-29 07:04  |  Lästid: 3 minuter
Stilstudie - Den grå slipsen

Ofta när vi pratat om de mest mångsidiga slipsarna har det talats om grenadineslipsar i mörkblått, vinrött eller buteljgrönt. Alla dessa är utmärkta val som ger ett sobert inslag av färg och textur till en dressad outfit. 

Vad dessa alternativ saknar är dock den mångsidighet i nyans och ton som finns inom grått. Om vi tar den ljusgrå, eller närmast silverfärgade slipsen i silke som ett exempel så har vi en av de mest formella val man kan bära till en vit skjorta och mörk kostym. Det är lika passande på ett bröllop med klädkod Mörk Kostym som på en mer formell affärslunch. Samtidigt har man den matta och ledigare kashmir- eller ullslipsen som kan vara ett fantastiskt alternativ när man istället vill ta ner formaliteten och bryta upp med en viss kontrast mot en tunn ullkostym.

Det faktum att grått är den färg som kanske fungerar i flest toner och nyanser gör att dessa slipsar passar till såväl en monokrom outfit med matchande kostym och vit skjorta som till en ljusblå skjorta och mörkblå eller brun kostym. Adderar man ytterligare en aspekt till slipsen, nämligen mönster så har man glencheck- eller hundtandsmönstrade modeller som ger ytterligare liv till helheten. 


I vanlig ordning tycker vi att alla slipsar gör sig bäst om de är mörkare än skjortan de bärs till vilket gör att de ljusgrå sidenslipsarna ofta begränsas till just vit skjorta medan grafitgrå alternativ fungerar till ett bredare spektra av färger.

Ett väldigt underskattat alternativ är att kombinera ljusgrå slips med beige kostym och vit skjort för låg konstrast och en sober känsla. 

 

Stilstudie - Den grå slipsen
En personlig favorit är kombinationer av marinblå kostymer med en matt mellangrå slips och vit skjorta.
Stilstudie - Den grå slipsen
Grå slips med ett litet diskret mönster som fungerar utmärkt med den storrutiga grå kostymen.
Stilstudie - Den grå slipsen
Den grå slipsen fungerar utmärkt även till ljusare kavajer och kostymer så länge man bär den med en ljusare skjorta.
Stilstudie - Den grå slipsen
Ljusgrå sidenslips till mörkblå kostym är ett utmärkt alternativ till exempelvis bröllop.
Stilstudie - Den grå slipsen
En ljusgrå kashmirslips tillsammans med grafitgrå tredelad kostym och vitgrå-randig slips på Alan See från The Armoury.
Stilstudie - Den grå slipsen
Gianni Agnelli bar ofta grå slips till sina skräddarsydda kostymer. Här tillsammans med en ljusblå skjorta och mellangrå kostym vilket ger en helhet med låg kontrast mellan plaggen.
Stilstudie - Den grå slipsen
Cary Grant i grå slips och kostym från filmen North by Northwest från 1959.
Stilstudie - Den grå slipsen
En formell tolkning med dubbelknäppt affärskostym från Cad & The Dandy, vit skjorta från 100 Hands samt en silvergrå sidenslips från Shibumi.
Stilstudie - Den grå slipsen
Eller kanske en ledigare monokrom outfit med slips i matt flanell från Myrqvist tillsammans med tweedkavaj från Saman Amel och mörkgrå flanellbyxor från vårt samarbete med Ströms.
Dela på Facebook
Tweeta