Stilstudie – Denim på ett dressat sätt

För många är denim förknippat med en ledig stil men det finns flera spännande sätt man kan kombinera det klassiska twilltyget med mer skräddade plagg.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-02-03 11:23  |  Lästid: 4 minuter

Att kombinera jeans eller denim i allmänhet med skräddade plagg är lättare sagt en gjort och tenderar att dela läsare i två läger. De konservativa tycker att jeans tillhör garderobens allra ledigaste plagg och oavsett material kan aldrig en kavaj kombineras med dessa. Åsikterna brukar gå i liknande tongångar kring sneakers och skräddat och man föredrar inte sällan att särskilja på dressat och ledigt.

Samtidigt ser vi en kontinuerlig förändring inom klassiskt herrmode där viljan att experimentera med en blandning av dressat och ledigt blir allt mer förekommmande. Från att man byter ut den släta poplinskjortan och slipsen mot en stickad piké- eller polotröja till mer radikala kontraster så som westernskjortor eller jeans ihop med tweedkavajer.

Som alltid med stil så bör man vara medveten om att desto större utsvävningar man tar från normen, ju mindre är fönstret för att lyckas. Vill man passa in och vara korrekt klädd kanske den typen av experiment är mindre lämpligt men det känns som att pendeln de senaste åren svängt från att många stilintresserade män var rädda för att göra fel till att idag våga ta ut svängarna mer inom ramen för det klassiska herrmodet.

Detta är alltid intressant för min egen övertygelse är att man kommer långt på att lära sig och följa reglerna men till slut måste alla män med stilintresse ställa sig frågan: "Vilka regler är relevanta för mig?"

"Lär dig reglerna för att sedan kunna bryta mot dem"

Det må vara en utsliten klyscha med den är inte mindre sann för det. Genom att förstå varför en regel uppkom samt vad den fyllde för syfte kan man lyckas att både böja och bryta mot den inom ramen för sin egen personliga stil. Många av de inofficiella stilregler som finns uppkom i ett samhälle med helt andra normer kring klädsel vilket gör att vissa tappat sitt syfte i dagens samhälle medan andra är lika relevanta idag som när de uppkom.

Som jag var inne på tidigare så minskar i regel fönstret för att lyckas (med att lyckas syftar jag till att kännas naturlig i sin klädsel) när man tar ut svängarna och därför ställer det högre krav på att alla plagg sitter perfekt. Alla avkall från reglerna balanseras upp av att bäraren gjort ett aktivt val i att göra så.

En intressant aspekt med t ex kombinationen jeans och kavaj är att den nu domineras av såväl en kategori som är helt ointresserade av stil och rådande trend samt en kategori som närmast definierar vad vi bär.

Hur kan så vara fallet? För mig handlar det helt enkelt om att det är två helt olika uttryck. På många arbetsplatser är en svart kostymkavaj i tunn ull som kombineras med smala jeans och skjorta med en knapp uppknäppt närmast normen medan de mest tongivande inspiratörerna inom herrmodet kombinerar vida vintagejeans med hög midja ihop med western-inspirerade skjortor eller stickat och inte sällan kavajer med kraftig struktur så som tweed.

Nyckeln om man frågar mig är att hitta texturer som harmoniserar med varandra. Denim som är en grov väv kräver en kavaj med liknande textur för att inte bryta för hårt. Där kommer även stickat in i bilden då de har en naturligt ledigare association än t ex släta bomullsskjortor.

För att illustrera hur vi tycker denim gör sig allra bäst med dressade plagg har vi valt ut en handfull exempel från branschen.

Slitna jeans som lekfullt kombineras med clubkavaj och chambrayskjorta. (Foto: Drake´s)
Ethan Newton från butikskedjan Brycelands i slitna jeans och kavaj med stickad tröja
Ett annat exempel från Ring Jacket där denim i såväl byxa som skjorta kombineras med tweedkavaj
Eller som här när kamelhår kombineras med svart polo och slitna jeans
Mörka råjeans och rustik tweed är en klassisk kombination som jag tycker fungerar utmärkt. (Foto: Permanent Style)
Vita jeans i rak passform från Berg & Berg som passar bra in i en skräddad look
Klassisk paletå i mörkblå kashmir kombinerat med rådenim, pennyloafers och polotröja. (Foto: Abraham Engelmark)
Dela på Facebook
Tweeta