Stilstudie – Min sommarstil

Idag tänkte jag bli lite mer personlig och titta närmare på hur jag själv väljer att klä mig för sommarens och semesterns olika situationer. Det blir konkreta kombinationer och plagg men även viss reflektion kring hur min syn på formalitet skiljer sig skiljer sig från vinterhalvåret.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-07-10 07:35  |  Lästid: 4 minuter
Stilstudie - Min sommarstil
Foto: Milad Abedi

Jag vet att många av er läsare uppskattar mer personliga vinklar här på Manolo. Idag tänkte jag därför dela med mig av ett ämne som känns väldigt aktuellt i dessa tider nämligen; hur jag klär mig för semestern?

Om vi börjar med att titta på hur jag klär mig generellt under sommartider så skiljer sig min klädsel ganska lite bortsett från på tre punkter: Jag bär i princip uteslutande loafers, väldigt sällan slips och nästan aldrig mörk kostym. 

Detta är intressant då jag egentligen inte har några formella klädkrav i mitt yrke men troligtvis väljer att bära slips, kostym och oxfords 3-4 dagar i veckan under resten av året. Jag gillar den estetik som är förenad med formella plagg men av någon anledning har sommarmånaderna blivit ett undantag. Kanske är det en motreaktion där man mentalt vill checka ut för att sedan i augusti/september med ny energi klä sig mer klassiskt igen. 


Jag bär fortfarande kavaj och kostym regelbundet men tygerna är ofta ljusare och inte minst med en tydlig struktur. Istället för slips och oxfords är de inte sällan kombinerade med pikétröjor, popovers och slippers.  Kavajer med inslag av linne och silke eller kostymer i bomulls används flitigt till vardags medan en kostym i grå fresco kan vara det undantaget av formalitet för sommarens bröllop eller större fester.

Till skillnad från blanka ulltyger har frescon mer struktur och en matt finish vilket gör den lättare att bryta upp till uddabyxa. Om man sen adderar exempelvis en stickad piké blir helhetskänslan en helt annan.

 

Stilstudie - Min sommarstil
Klassisk enkelknäppt kostym från Zaremba Bespoke i grå Minnis Fresco med en skjorta från Berg & Berg. (Foto: Ted Olsson)
Stilstudie - Min sommarstil
Samt här med en stickad pikétröja från Gant. (Foto: Ted Olsson)

Med undantag för sommarens varmaste månader så gillar jag mörka plagg allt mer. Jag går mer och mer åt att bära svarta skor och midnattsblå kostym snarare än kastanjebruna skor och "Napoli-blå" kostym som dominerade inte bara marknaden men min egen garderob tidigare. Jag gillar det klassiskt eleganta och avskalade i mörka plagg, särkskilt kvällstid men de få månader (eller veckor) med starkt solsken varje år vill jag ta vara på med en ljusare färgpalett. Här finns det enligt mig stor användning för en lite ljusare nyans av mörkblått eller en mellanbrun skinnsko.


 

Stilstudie - Min sommarstil
En klassisk blå kostym i linne från Ring Jacket med en aningen ljusare nyans av mörkblått. Här kombinerat med vit skjorta och ljus slips för exempelvis en sommarfest med klädkod Kavaj. (Foto: Ted Olsson)
Stilstudie - Min sommarstil
Samma kostym med en olivgrön pikétröja från Berg & Beg och loafers i mocka. Detta är en av anledningarna till varför linnekostymen kan vara så användbar under sommarhalvåret och alltid får följa med på solsemestern. (Foto: Ted Olsson)

Jag är själv väldigt svag för kombinationer med låg kontrast. Ett exempel kan vara en ljusare kavaj med beige eller sandfärgad ton tillsammans med ljusgrå byxor och vit skjorta. Kontrasten mellan plaggen är tillräcklig för att särskilja dem åt men istället tillsammans ger de en sober, närmast ton-i-ton känsla. 

 

Stilstudie - Min sommarstil
Hundtandsmönstrad kavaj från Orazio Luciano i ett unikt framtaget tyg med Fox Brothers i Ull/silke. (Foto: Milad Abedi)
Stilstudie - Min sommarstil
Här tillsammans med vårens version av vår samarbetsbyxa med Ströms Man & Woman. (Foto: Milad Abedi)

Hittills har vi avhandlat sommarens versioner av mer skräddade inslag men under framför allt solsemestern tenderar även dessa att bytas ut. 


Shackets, overshirts eller skjortjackor; kärt barn har många namn och den här typen av plagg har verkligen exploderat på marknaden senaste säsongerna och fyller en intressant funktion när kavajen kan kännas för uppklädd men man fortfarande behöver ett ytterplagg för kvällen. 

 

Stilstudie - Min sommarstil
Overshirt från Shirtonomy med linnebyxor från Oscar Jacobson. (Foto: Milad Abedi)
Stilstudie - Min sommarstil
I den här outfiten hade man utan problem kunnat byta den vita skjortan mot en t-shirt, piké eller stickad tröja beroende på väder och känsla. (Foto: Milad Abedi)

Ett par byxor som verkligen fungerar i såväl lediga som dressade situationer är linnebyxan. Den kan vara elegant skuren nog att bäras med kavaj men samtidigt ledig nog att enkelt kunna kombineras med en stickad tröja. 

 


Stilstudie - Min sommarstil
En stickad tröja i merinoull tillsammans med sandfärgade linnebyxor från Morris Heritage.

Mina solglasögon, det bruna mockabältet samt de nätta loafers som medverkar på flera av bilderna kommer från Retrospecs, Andersons samt Belgian Shoes. De sistnämnda har tillsammans med tassels, pennys och sneakers utgjort i princip hela min skogarderob för sommaren. 

 

Stilstudie - Min sommarstil
Mockasloafers från Belgian Shoes med byxor i ljusgrå fresco.
Dela på Facebook
Tweeta