Stilstudie – Shaggy Dog-tröjan

Tidigare i höstas så skrev jag om trender inom menswear här på Manolo. En trend som jag inte nämnde men som jag sett, speciellt i närtid när det har börjat bli lite kallare, är den så kallade Shaggy Dog-tröjan. Därför tänkte vi idag titta lite närmare på denna mysiga tröja.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-11-15 10:42  |  Lästid: 2 minuter
Stilstudie - Shaggy Dog-tröjan
Foto: Jamie Ferguson

Liksom i fallet med de andra trender jag skrev om tidigare så kan man börja se när så kallade early adopters och personer i modebranschen börjat bära ett plagg att det kan bli början på en trend. I fallet med Shaggy Dog-tröjan tror jag personligen inte att det blir en bred trend. Det är ändå intressant att nämna då jag de senaste veckorna sett rätt så många personer bära just detta plagg. Jag bad flera av dem att medverka och visa upp sig i dessa tröjor men de avböjde då de ibland annat jobbar åt företag och varumärken som inte säljer detta plagg.

 

Stilstudie - Shaggy Dog-tröjan
En klassisk annons för tröjorna.

Så som namnet antyder så påminner denna tröja om pälsen på en ovårdad hund. Den är ullig, och lite ojämn. Tröjorna kommer ursprungligen från Shetlandsöarna utanför Skottland där ullinustrin förutom fisket varit den stora näringen i generationer. Det har stickats varma tröjor på öarna med en lite sträv känsla hur länge som helst. Det anrika IVY märket J.Press sägs vara den som gav namn åt Shaggy Dog-tröjan då de tidigt sålde en borstad lite mjukare variant av tröjor från Shetlandsöarna. Detta plagg förknippar många också med just J.Press även om många säljer dem idag. Det har kommit att bli en av hörnstenarna i en äkta IVY-garderob och har synts på stilikoner som bland annat JFK.


 

Stilstudie - Shaggy Dog-tröjan
Från filmen Making the Grade från 1984.

En anledning till att den blivit så populär idag hänger nog ihop med att IVY- och Preppytrenden återigen blivit så populär. Preppytrenden har länge varit populär men då talar vi om en mer kommersiell och lite tillrättalagd preppystil skapad av livsstilsmärken. De senaste åren har fokus hamnat på en mer genuin och äkta still lik den som faktiskt bars på campus och skolor i New England när det begav sig. Just Shaggy Dog-tröjan är ett plagg som ofta ses på äldre bilder vilket för den eftertraktad för dem som vill skapa en ursprunglig IVY-stil.

 

Stilstudie - Shaggy Dog-tröjan
Gerry a.k.a @gezzaseys från Melbourne i en gul version av plagget.
Stilstudie - Shaggy Dog-tröjan
Klassisk Shggy dog från ursprungstillverkaren J Press.
Dela på Facebook
Tweeta