Stilstudie – Shantungslipsen

Jag är den siste att skriva under på att slipsen är ute och dess tid förbi! Å andra sidan är jag inte helt blind för att många i min omgivning och även i arbetslivet där slipsen tidigare burits numera knutit upp den och lagt den på hyllan. Vill man som jag gärna bära slips och då kanske i semi-formella sammanhang med uddabyxa och kavaj eller till och med jeans och cardigan så finns det alternativ. Idag tänkte jag därför lyfta fram ett sådant i form av shantungslipsen. En slips som är lika mångsidig som en oxfordskjorta och kan bäras både ledigt och formellt.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2018-01-18 10:30  |  Lästid: 2 minuter
Stilstudie - Shantungslipsen

Det skall börja med att sägas att en slips i shantung kanske inte tilltalar alla. Personligen älskar jag den och bär slipsar av detta slag 1-2 gånger i veckan men har också fått höra av vissa att den ser sliten och lite “ovårdad” ut.

Vad är då shantung?

Det rör sig om ett vävt sidentyg som har fått sitt namn ifrån provinsen Shandong i norra Kina där mycket producerats. Själva kännetecknet är dessa ruggade och ojämna som ser nästan lite nopprig ut. Detta kommer ifrån ojämnheter i det fina sidengarnet som vävs och lämnas. Baksidan är lite jämnare normalt sett och tyget har oftast en viss glans och lyster från sidengarnet.


 

Stilstudie - Shantungslipsen
Den tydliga strukturen med närmast nopprig yta som kännetecknar shantung.

Just på slipsar ser man det allt oftare både buret med kostym och med ledigare kavajer så som tweed. Märken som Drake´s London, Viola Milano, Shibumi Firenze och Vanda Fine Clothing har i stort sett varje säsong ett antal shantung slipsar i sitt utbud.

Snyggast blir det i en sober färg och mönster där det skapas en snygg kontrast med ett lite "slarviga" tyget. Ett stort plus för att de oftast är rätt så lätta att knyta och få till en snygg knut på.

 


Stilstudie - Shantungslipsen
Shantungslips från Drake´s.
Stilstudie - Shantungslipsen
Samt block stripe-version från Shibumi-firenze.
Stilstudie - Shantungslipsen
Chad Park från B&Tailor i shantungslips från Viola Milano.

Översta bilden: Viola Milano

Dela på Facebook
Tweeta