Stilstudie: Sommarens snyggaste loafers

Tassels, Pennys, wholecuts eller horsebit? Versioner av loafers har aldrig varit fler. Jag har valt ut några modeller som sträcker sig från ledigt till dressat.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-06-20 10:43  |  Lästid: 3 minuter

Det finns ingen skomodell som ligger mig närmare hjärtat än loafers. Det är något med den avslappnade men samtidigt eleganta känslan i att sticka ner fötterna i ett par skor utan snörning som kan bäras både med eller utan strumpor.

Många pratar ofta om cap toe oxfords som någon form av ultimat herrsko och det finns en hel del poänger i det. Den är i svart mest korrekt till formell klädsel men gör sig i mocka utmärkt även i ledigare sammanhang. Samtidigt finns det något kittlande med en svart välpolerad pennyloafer till samma formella situation. Gärna med en mörkblå eller grafitgrå strumpa i samma ton som byxan. I detta läge är dessutom loafers betydligt bättre alternativ för de lediga situationerna under sommaren då man med enkelhet kan bära ett par tassels i mocka till såväl kavaj som till stranden.

Jag själv är barnsligt förtjust i loafers av alla de sorter och har format min skogarderob därefter. Visst finns det fortfarande en och annan brogue, oxford och känga men den stora majoriteten av vad jag bär är någon form av loafers.

Därför har jag idag valt ut mina personliga favoriter som sträcker sig från svarta pennyloafers och kostym till mjuka belgian shoes och linnebyxor.

Edward Green - Piccadilly

Piccadilly från Edward Green är enligt mig en av världens absolut snyggaste loafers. Formen på såväl mönstret som 184-lästen känns perfekt och min favorit är versionen i svart kalvskinn som jag själv ofta bär till exempelvis mörk kostym.

Edward Green Piccadilly

Crockett & Jones - Cavendish

En annan personlig favorit på marknaden är Crocketts modell "Cavendish" som är en av få loafers som funkar i princip alla utföranden. Den är fantastiskt snygg i olika nyanser av brun mocka men också i brunt eller svart kalvskinn samt cordovan.

Crockett & Jones Cavendish

Löf & Tung - Antibes

Vårt samarbete för våren med svenska Skoaktiebolaget ledde till en ofodrad pennyloafer i mocka döpt efter den franska konstnärsstaden Antibes. En sko som skulle kunna överbrygga glappet mellan de lediga och mer dressade situationerna och fungera till såväl stranden som middagen på semestern.

Löf & Tung Antibes

Carmina - 80643

Horsebit-loafers har fått ett uppsving senaste åren och gått från gubbigt till ganska intressant. Mest klassiska är såklart Gucci´s version men även Carmina gör en fin modell i 80643.

Carmina 80643

Morjas - The Penny Loafer

Morjas arbetar kontinuerligt med att hela tiden utveckla nya modeller där allt ligger inom samma färg och materialspektra. Vårens pennyloafers kännetecknas av en elegant rundad läst med lite rymligare tåbox och i mörkbrun mocka är de enligt mig allra bäst.

Morjas Penny loafers

Belgian Shoes - Mr Casual

Förmodligen den skomodell jag bär mest frekvent under sommarhalvåret. Trots avsaknaden av randsydd konstruktion etc så är det något med dessa ikoniska loafers som jag verkligen älskar. Den mockasinsydda konstruktionen och mellansula i filt ger en extremt bekväm sko och jag är nu uppe i fem par som alla används frekvent till såväl shorts som smoking.

Inspiration

Undertecknad i tobaksbrun linnekostym och loafers från Morjas.
Löf & Tung "Antibes" tillsammans med vita linnebyxor från vårt samarbete med Ströms för våren.
Crockett & Jones Cavendish i Cordovan till grå flanellbyxor och blå kavaj.
Dela på Facebook
Tweeta