Stilstudie – The Peak Lapel

Idag vill jag fokusera på en av de viktigaste detaljerna för hur en kavaj eller kostym uppfattas. Jag pratar om slagen på kavajen och idag har jag tänkt att fokusera på det spetsiga slaget eller "peak lapels" som det även benämns som. För vilka situationer, plagg och snitt är ett spetsigt slag lämpligt och hur uppfattas det i förhållande till ett trubbigt eller "notch lapel"?

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-03-14 09:52  |  Lästid: 4 minuter
Stilstudie - The Peak Lapel

Harvey Specter. Gabriel Machts rollkaraktär i TV-serien Suits är nog en av de första associationer som dyker upp hos folk när man pratar om spetsiga slag. Det är inget fel i det och faktum är att den fiktiva affärsjuristen Specter förmodligen gjort mer för kostymmodet än många av de varumärken som specialiserar sig på området. 

Vad man kan säga som är väldigt talande för såväl Harvey Specters stil i allmänhet och spetsiga slag i synnerhet är att de uppfattas som mer strikta och formella. 

 


Stilstudie - The Peak Lapel
Gabriel Machts rollkaraktär Harvey Specter i TV-serien Suits bär uteslutande kostymer med spetsiga slag.

En stor del av detta beror såklart på associationer och där kan vi se inslag från högtidsklädseln där både frack men framför allt smoking ofta förses med just spetsiga slag. Det finns egentligen ingen stilregel som säger att ett spetsigt slag är mer formellt än ett trubbigt på en mörk kostym (det sistnämda är dessutom mer vanligt och i regel mer diskret) men pga dessa associationer anser jag att det finns en del modeller och snitt där spetsiga slag passar bättre. Ett spetsigt slag ger skarpare och vassare linjer och passar därför enligt mig bättre med en mer markerad axel. Det behöver inte vara extremt men kombinationen av en väldigt rund och naturligt mjuk axel mot det vassa slaget kan i många situationer kännas som en väl hårt kontrast. Genom att addera en svag roping eller markerad axel balanserar man i min mening ut helheten bättre. 

 

Stilstudie - The Peak Lapel
Mark Cho från The Armoury i skräddarsydd kostym med spetsiga slag och lätt markerad axel.

Ett annat inslag som jag själv ofta undviker att kombinera med spetsiga slag är märkbart lediga tyger. Kostymer i bomull, linne eller tweed gör sig i min mening klart bättre med ett trubbigt slag. Spetsiga slag är i sin tur väldigt fint i mörka ullkostymer. Addera en vit skjorta och en sober slips så har man en seriös och elegant kostym som fungerar i de flesta situationer. 

 


Stilstudie - The Peak Lapel
Tom Ford gjorde tidigt det spetsiga slaget till sitt signum.

Om man går in på vad detaljen gör för helheten så handlar det om att den förlänger den vertikala linjen från kavajens knäppning och drar blicken mot bärarens axel vilket inte sällan kan bidra till ett såväl smalt och bredaxlat intryck. Detta förstärkt än mer om man väljer en ganska tilltagen vidd på slaget. Som de flesta känner till är den absoluta majoriteten av alla dubbelknäppta kavajer försedda med spetsiga slag. Detta beror på att det överlappande framstycket ger en mer horisontell vinkel från knäppning till gorge vilket kräver att man förlänger den med ett spetsigt avslut. 

Då spetsen fortsätter förbi gorgen (punkten där slaget möter kragen på kavajen) kräver det i regel en något lägre sådan för att inte hamna för högt upp på bärarens axel. 

En av de nackdelar många kan känna med att välja spetsiga slag är att de av flera anledningar som nämns ovan, inte är det enklaste alternativet för en uddakavaj. Om man vill ha en mörkblå kostym där kavajen vid tillfälle skall brytas upp till andra byxor kommer kontrasten och känslan av att man använt en kostymkavaj bli mer påtaglig. 

Samtidigt passar i min mening ingen kostym bättre som tredelad är den med spetsiga slag. Den adderade kostymvästen förstärker samma associationer som det spetsiga slaget och är av egen erfarenhet betydligt mer lättburet och bekvämt än man först tror. 


 

Stilstudie - The Peak Lapel
Spetsiga slag gör sig i min mening bäst i mörka och mer formella kostymer med markerad axel. Addera gärna en väst för tredelat utförande.
Stilstudie - The Peak Lapel
Skräddarsydd kostym med spetsigt slag från B&Tailor.
Stilstudie - The Peak Lapel
Jimmy Stewart och Cary Grant i kostymer med spetsiga slag.
Stilstudie - The Peak Lapel
Min egen tolkning av kostym med spetsiga slag. Här i en tunn mörkblå ull och en svagt markerad axel kombinerat med vit skjorta och diskret slips.
Dela på Facebook
Tweeta